Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | WonderWereld (1/6)

WonderWereld (1/6)

Reizend goochelambassadeur Tommy Wonder doet dit keer verslag van een bijzonder goochelfestival met concours in Monaco.

Kaviaar en champagne

Bij welk theater word je bij aankomst tegenwoordig nog ontvangen met champagne? En bij welk theater maak je het nog mee dat men speciaal voor de goochelshow honderden extra spots heeft geïnstalleerd? Zoiets gebeurt alleen maar bij het Princess Grace Theater in Monaco. Véronique, Richard Ross en ondergetekende waren van 3 tot 10 april in Monaco voor het zesde Festival de la Magie. Dit festival, dat vergelijkbaar is met het wereldberoemde circusfestival, staat onder het presidentschap van prinses Stéphanie, die ook voorzitster was van de jury. Tijdens het festival wordt er namelijk een concours gehouden met als prijzen twee goochelstokken, te weten een gouden en een zilveren. Aan de gouden goochelstok is tevens een engagement verbonden in de show van het Loews Hotel in Monte Carlo. De gouden stok wordt uitgereikt door een jury die dit jaar o.a. bestond uit prinses Stéphanie, Kees Verkade, Gina Lollobrigida en Jean Garance (president van de FISM!). De zilveren goochelstok werd vergeven door een jury van kinderen uit Monaco. Toen we dus vanuit Nederland aankwamen in het theater, werden we allereerst getracteerd op een glas champagne. Daarna werd vol trots een kleine lichtshow vertoond in de theaterzaal om de diverse mogelijkheden van het 'nieuwe' licht te laten zien. Het bleek dat men overal spots gehuurd en geleend had. Het theater wordt voornamelijk gebruikt voor de opvoering van toneelstukken e.d.; zodoende zijn er ook weer niet zo veel spots aanwezig. Nu waren er drie maal zoveel spots als normaal. De eerste drie dagen werden voornamelijk besteed aan repeteren, uitlichten etc.. Richard, die als artistiek leider de verantwoordelijkheid hiervoor droeg, had het er zwaar mee, maar voor alle optredende artiesten is een dergelijke uitgebreide repetitie een ongekende luxe die tegenwoordig bijna nergens meer voorkomt. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om het optreden optimaal uit de verf te laten komen.

Show in drievoud

In het programma stonden The Napoleons, Oguz Engin, Finn Jon, Alex, Dani Lary, Franz Harary, Yogano junior, Yuka en ondergetekende. Het geheel werd gepresenteerd door Sergio, de presentator die ook altijd het circusfestival presenteert en normaal in het Paradis Latin in Parijs werkt. Niet alle artiesten deden ook mee aan het concours, zoals Finn Jon, Alex, Franz Harary en The Napoleons. Zij deden de tweede helft van de show. De show werd drie maal gedaan. De eerste twee avonden werden door de jury beoordeeld (wat op zich wel gunstig is, omdat als je eventueel een avond wat minder werkt, dat weer gecompenseerd kan worden met een tweede kans). De derde show was een matinee. Al deze shows werden voornamelijk bezocht door lekenpubliek uit Monaco zelf, dat de show en ook de close-up in de pauze in de lobby van het theater bijzonder wist te waarderen. Naast mensen van het Loews hotel waren er diverse andere mensen die werk te vergeven hadden aanwezig. Altijd gunstig, wanneer deze mensen je in een dergelijke optimale situatie aan het werk kunnen zien. Tot twee maal toe was er een receptie, eenmaal op het staatsministerie en eenmaal bij de burgemeester, met champagne, diverse hapjes, prinses Stéphanie en uiteraard de heren fotografen. Dit alles gaf aan het geheel een allure die je nergens anders tegenkomt.

Prinselijke fan

Na de tweede show hadden we 's avonds een diner, samen met de voltallige prinselijke familie. Een uitstekend diner met na afloop nog wat close-up gegoochel aan de diverse tafels. Prins Rainier blijkt een groot fan van goochelen te zijn en had dan ook duidelijk, evenals de andere gasten, veel plezier. Hoewel het festival niet die bekendheid heeft binnen de goochelwereld die het zou moeten hebben, is het toch duidelijk iets dat uitstekend werkt ten gunste van ons goochelen. Het geeft allure aan onze kunst. Prima dat we zo'n fan hebben, en dat hij dit ieder jaar weer laat gebeuren. Naast al het werk hebben we ons natuurlijk ook uitstekend vermaakt, 's avonds aan de bar met o.a. de heer Ivroigne (die uitstekend Frans spreekt), in het casino met dames die ongeluk brengen zodra ze aan de roulette tafel verschijnen, nachtelijke 'besprekingen' op hotelkamers, etc.

Prijsuitreiking

Zondag was er dan de prijsuitreiking. Zoals gezegd, de zilveren goochelstok werd vergeven door een jury van kinderen uit Monaco. Deze stok werd gewonnen door Dari Lary, die een nummer bracht samen met zijn vrouw als Pierrot en Pierrette (zo heet dus een vrouwelijke Pierrot). De gouden goochelstok, met daaraan verbonden een contract voor het Loews Hotel werd gewonnen door Yogano Junior, met een meer dan fantastische zweefillussie. Misschien hebt u die illussie gezien op het FISM-congres.

Al met al was het een uiterst plezierige week, een week die mogelijk werd omdat een aantal mensen onze kunst zo zeer de moeite waard vindt, dat men daar een festival voor organiseert dat uniek is in zijn soort: een stimulans voor het goochelen waar we trots op kunnen zijn.


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 8 april 2017 om 00.16 uur en komt uit de Informagie (jaargang 1, nummer 6, juli/augustus 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder