Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | WonderWereld (1/3)

WonderWereld (1/3)

Als reizend goochelambassadeur doet Tommy Wonder dit keer verslag van belevenissen in o.a. Portugal, Parijs en de DDR.

Portugal

In het weekend van 6 tot 8 oktober werd in de badplaats Figeira da Foz het tweejaarlijkse Portugese congres gehouden. Ook in Portugal was de zomer langer dan normaal. Er heersten nog temperaturen van om en nabij de 25 graden. Perfect strandweer! Alleen, er waren geen badgasten. Alle vakanties waren inmiddels voorbij. Het was bijna surrealistisch, de uitgestorven stranden bij zulk mooi weer. De eerste avond van het congres was een staaltje 'Portugese' organisatiekunst. In het casino van Figeira zou een gala-avond zijn voor de congressisten. Een van de organisatoren had gedacht dat het misschien wel aardig zou zijn voor deze avond ook kaarten te verkopen aan het 'gewone' publiek. Aldus geschiedde. Echter, waar men geen rekening mee had gehouden, was dat de zaal slechts 200 plaatsen had, net genoeg om alle congressisten een plaats te bezorgen. Op de avond zelf bleek dan ook dat de zaal in feite twee keer uitverkocht was. De stoelen waren al reeds gevuld en alle goochelaars stonden nog buiten! Maar ach, we zijn in Portugal, dus we maken nergens een probleem van. Er komt gewoon een tweede show bij, en wel om 1 uur 's nachts…

Toonaangevend Spanje

Het niveau van het goochelen in Portugal is, voorzover ik dat kan beoordelen, niet erg hoog. Dat verbaasde me enigszins, omdat ik verwacht had dat de invloed van de Spaanse goochelaars groot zou zijn. Helaas bleek dat niet zo te zijn. Wel waren er veel Spaanse goochelaars op het congres aanwezig. Ook nu bleek dat ze in Spanje toch wel erg ver vooruit zijn op de rest van de wereld. Ik denk dat je kunt stellen dat Spanje de plaats van Nederland heeft ingenomen als belangrijkste goochelnatie. Iedere keer merk je weer dat daar niet alleen hele goede goochelaars werken, maar ook dat het algehele niveau van alle goochelaars heel hoog ligt. Ik krijg de indruk dat vrijwel iedere goochelaar daar veel meer nadenkt over goochelen en er veel meer mee bezig is dan bijvoorbeeld hier in Nederland. Nadenken dus over hoe te goochelen anno 1989, in plaats van krampachtig de stijl van zo'n 30 jaar geleden vast te houden.

Parijs

Als u in Parijs mocht komen, moet u zeker de Double Fond bezoeken. Dit is een gezellig goochelcafé, gelegen aan een prachtig pleintje in het centrum van Parijs. Dagelijks worden daar close-up shows gegeven door mensen als Dominique Duvivier en Gaetan Bloom. Deze shows vinden plaats in een keldertje. Dit is voorzien van een zeer uitgebreide lichtinstallatie, die de shows perfect uitlicht. Echt de moeite waard, vooral ook omdat voordat de show begint er al aan uw tafeltje gegoocheld wordt door de diverse obers. En aan de wand vindt u diverse optische illusies en goochelgrappen. Vooral die met de eend is wel heel erg speciaal (vraag maar aan Dick Koornwinder). Het adres is: 1, Place du Marché, Saint-Cathérine. Bereikbaar met de metro; station St. Paul.

Rudy Coby

En als u dan toch in Parijs bent, moet u natuurlijk ook naar de Crazy Horse gaan. Daar werkt op dit moment niet alleen Tom Mullica, waar ik eerder over verteld heb, maar ook Rudy Coby. Rudy is bij ons allen wel bekend als de man met de vier benen, die hij vervolgens een voor een afzaagt. Rudy vertelde mij dat hij ook een langere versie heeft van dit nogal bizarre nummer. In die versie gebeurt er allerlei 'bodymagic': armen worden uitgerekt, lichaamsdelen worden op onmogelijke manier verplaatst, groeien aan, verdwijnen etc. Het geheel zou je ook kunnen zien als een cartoonachtig gebeuren.

DDR

Peter Kersten heeft al weer 3 jaar een televisieserie in de DDR. Deze serie, Zauber auf Schloss Albrechtsburg, wordt zoals de titel al zegt opgenomen in Slot Albrechtsburg in Meissen. Het enorme slot ligt aan de Elbe, bovenop een berg niet ver van Dresden. Ieder jaar zijn er zes uitzendingen, elk met een eigen thema. Een paar maanden geleden was Richard Ross er te gast en deze keer mocht ik hier mijn toertjes vertonen. Een dergelijke historische omgeving is natuurlijk perfect geschikt voor mijn nummer. Ook werkten in deze aflevering het duo Absolon. Zij vertoonden hun act in een van de kelders van het slot. Een probleem waar ik helemaal niet bij had stilgestaan, was het feit dat sinaasappels zo goed als niet te koop zijn in de DDR. Laat staan dat je ook nog eens eisen zou kunnen stellen aan de maat en kleur van het fruit. Een van de inspeciënten had na meer dan een dag zoeken eindelijk wat geschikt fruit gevonden. Dit was een van de dingen die je doen beseffen dat we het in Nederland zo slecht nog niet hebben.


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 11 februari 2017 om 11.13 uur en komt uit de Informagie (jaargang 1, nummer 3, januari/februari 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder