U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.
Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | WonderWereld (1/2)
WonderWereld (1/2)
Tommy Wonder is Nederlands reizende ambassadeur van de goochelkunst. Dit keer geeft hij impressies uit o.a. Frankrijk, waar hij een dag meemaakte om nooit te vergeten.Vlak voor het congres heb ik nog een close-up voorstelling in Zwitserland gedaan, samen met o.a. Roberto Giobbi en Socrate. Het was een voorstelling voor een groot bedrijf (waarvan ik de naam helaas niet meer weet). Er waren zo'n 400 mensen aanwezig. In een tijdsbestek van amper een uur moest hiervoor wat close-up gedaan worden, zodat meerdere goochelaars nodig waren. Zowel met Roberto als met Socrate heb ik wat zitten praten over goochelen. Vooral Socrate heeft op veel punten dezelfde ideeën als ik. Ideeën als: is het nodig om sensationeel te zijn? Ik geloof dat als je sensationeel wilt zijn, je minstens in de buurt moet komen van Siegfried and Roy. Dat zal voor de meesten van ons niet mogelijk zijn, maar als dat niet mogelijk is, hoe moet je het dan wel proberen? Misschien moeten we wel helemaal niet proberen om sensationeel te zijn, maar moeten we het over een andere boeg gooien. Misschien moeten we proberen het publiek te raken met andere emoties, met een ander aanpak. Er zijn nog zoveel méér mogelijkheden dan alleen sensationalisme. Ik denk dat als je tevergeefs probeert om sensationeel te zijn (en dus niet in de buurt van een Siegfried and Roy komt) het gevaar groot is dat een en ander averechts werk, en zelfs tegen het belachelijke aan kan liggen.
Franse congres in Cannes
Vrijdag 22 september 1989 was een dag die ik niet gauw zal vergeten!Zondagmorgen was het de beurt aan Mike Shera om aan te treden, en wel in het concours. Mijn complimenten zoals hij hier gewerkt heeft. Een stuk rustiger dan in Breda en nu ook zonder problemen met de toneelregie. Hierdoor kwamen de orginele ideeën uitstekend over het voetlicht. Een derde prijs manipulatie was dan ook het resultaat: prima! Zondagavond werd het congres afgesloten met een schitterend diner en een show. Een enkel nummer uit deze show is bijzonder interessant. Enkele jaren geleden heeft tijdens een Frans congres een dame - genaamd Barbara - meegedaan in de categorie "Magie Feménine". Deze dame bleek aan het eind van de act een "heer" te zijn, en wel Michael Vadini. Deze "dame" won hiermee ook nog de eerste prijs in deze categorie! Hoe de echte dames zich hierbij gevoeld hebben weet ik niet. Het was in ieder geval interessant deze act te zien, hoewel de verrassing er natuurlijk van af was.
Eugene Burger
Eugene Burger, bij de meesten van ons wel bekend door zijn optreden op het FISM, heeft de laatste jaren een flink aantal boeken geschreven over presentatie en psychologie van het goochelen.Ik kan ze allemaal zonder meer aanbevelen. Niet zozeer om Burgers' ideeën klakkeloos over te nemen. Maar omdat deze boeken zo veel stof tot nadenken geven, dat ze kunnen helpen om eigen ideeën over goochelen te vormen. En als je iets met goochelen wil bereiken, dan is het volgens mij een eerste vereiste om er over na te denken en zo tot eigen ideeën te komen. Eugene's boeken zijn in dat opzicht een prima hulp. Zijn laatste boek is pas klaar en komt waarschijnlijk binnen een paar maanden uit. Het wordt uitgegeven door Richard Kaufmann: een boek om naar uit te kijken.
Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 18 januari 2017 om 10.41 uur en komt uit de Informagie (jaargang 1, nummer 2, november/december 1989), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.