Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Wensen en voornemens

Wensen en voornemens

Op het moment dat deze Informagie in uw bus valt, nadert het jaar 1997 al met rasse schreden. Zodra binnenkort de klok twaalf slaat, barst het traditionele feest weer in alle hevigheid los. Vuurwerk, champagne, zoenpartijen, de beste wensen en de onvermijdelijke goede voornemens. Wat maken we onszelf toch graag wat wijs in zo'n oudejaarsnacht. Stoppen met roken, minder drinken, bewuster eten, kortom: gezonder leven. Ach, soms lukt zoiets wel eens een weekje... Logisch dat veel van mijn kennissen het principe huldigen: mijn enige voornemen is nooit meer goede voornemens te verzinnen.

Laat me iets dieper ingaan op die oudejaarssentimenten. Niet alleen wens ik alle lezers een gezond en voorspoedig 1997, ook op het gebied van de goochelkunst heb ik een paar kleinere en grotere wensen. Wat zou het mij bijvoorbeeld een genoegen doen, wanneer goochelaar X zich nu eens zou voornemen in het nieuwe jaar geen trucs meer aan leken te verklaren. Of wanneer illusionist Y definitief zou besluiten zijn begeleidingsmuziek eens wat minder keihard te laten dreunen. Of wanneer hypnotiseur Z voortaan zijn boerenbedrog niet langer met een pseudoparanormaal sausje zou overgieten. Wishful thinking? Mijn verlanglijstje op magisch gebied bevat bovendien een stuk of wat wensen van algemenere aard.

* Informagie heeft zich dankzij niet aflatende inspanning van de redactie(s) tot een uitstekend vakblad ontwikkeld. Maar waarom lezen we onder de artikelen altijd hetzelfde handjevol namen? Vast en zeker zijn veel meer lezers in staat af en toe eens een interessante trucbeschrijving of een zinnig achtergrondartikel te leveren. Zelf beschouw ik het als een eer regelmatig in zo'n prima vakblad te mogen schrijven. Als u er net zo over denkt, klimt u dan gewoon eens in de pen!

* Wat al jaren op mijn wenslijstje staat, maar blijkbaar lastig te realiseren is, is het vermijden van doublures tijdens goochelgala's. Vakbroeders kunnen wel iets verdragen, maar om een zaal vol leken op één avond twee ringspelen, drie Zombies of vijf doorgeknipte touwen voor te schotelen, zoiets zou eigenlijk niet voor mogen komen. Als ik met leken over goochelen praat, hoor ik opvallend vaak deze opmerking: "Waarom werken die goochelaars toch allemaal met dezelfde trucs?" Dat verwijt is weliswaar een tikje overdreven, maar er zit absoluut een kern van waarheid in.

* Aan goochelaars die af en toe in een tv-programma verschijnen, heb ik een verzoek, dat tevens als zakelijk advies bedoeld is. Zorg dat uw naam genoemd wordt! Ook al is een optreden nog zo kort (bijvoorbeeld in "Wie ben ik"), sta er op dat de presentator minimaal één keer uw naam noemt. Wanneer u de regisseur uitlegt hoe belangrijk zoiets voor elke artiest is, zal men zo'n verzoek zeker inwilligen.

* Een andere hartewens. Graag zou ik het NMU-bestuur nog eens willen herinneren aan een plannetje dat al jaren in de ijskast ligt: het complementeren van de 30e TRIKS-jaargang. Ik verwijs naar Informagie van mei 1990 (blz. 2) en van januari 1992 (blz. 14). Het idee is destijds volledig uitgewerkt, de artikelen liggen kant en klaar in het NMU-archief. Alles strandde toen op de financiële kant van de zaak, die paar tientjes per goochelaar waren kennelijk niet op te brengen. Komaan, heren van het bestuur, rekent u de zaak nog eens helemaal opnieuw door. Zo'n waardevolle uitgave, tevens een hommage aan Henk Vermeyden, zou toch eigenlijk een haalbare kaart moeten zijn!

* Wat de junioren onder ons betreft, hier heb ik maar één wens. Ga door op de ingeslagen weg! Ik zie het als een lichtpunt dat er in de laatste jaren zoveel talentvolle jongeren zijn verschenen, die er serieus en enthousiast aan werken hun talent ook optimaal gestalte te geven. Hou die mentaliteit vast, jonge vrienden, dan kunnen jullie de sterren van morgen worden. Tenslotte nog iets persoonlijks. Elk jaar opnieuw vraag ik me op de 31e december af, wat het indrukwekkendste geweest is bij wat ik in twaalf maanden allemaal op magisch gebied heb gezien. Het vorig jaar, in 1995 dus, was dat een perfect optreden onder de meest ongunstige omstandigheden. Midden op de winderige boulevard van Kijkduin, geconfronteerd met een toevallig langslopend publiek, liet Ferry Gerarts zien dat hij een meester in zijn vak is. Het compliment komt rijkelijk laat, Ferry, maar steek het alsnog maar in je zak. Ook in het jaar 1996 was er voor mij een hartverwarmende uitschieter. Een jonge vakbroeder bleek er in te zijn geslaagd, van een pril en onzeker beginnersoptreden in korte tijd een volwassen en zeer attractief nummer te maken. Je moet er hard en consciëntieus aan gewerkt hebben, Thijs de Jong, maar het resultaat was een plezierige verrassing voor ieder die het gezien heeft.

Ook het komende jaar zal hoogtepunten en wellicht af en toe dieptepunten bevatten. Op elk gebied in het leven wisselen ups en downs elkaar af. Wat de goochelkunst in Nederland betreft, ik geloof dat er alle reden is de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.
In die zin: Happy New Year!

Dick Harris


Dit artikel is gepubliceerd op vrijdag 30 augustus 2013 om 07.08 uur en komt uit de Informagie (jaargang 8, nummer 3, januari/februari 1997), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder