Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Wenegini-prijs

Wenegini-prijs

De meeste goochelaars kennen mij doordat ik op de congressen meestal met een groep kinderen aanwezig ben, veelal voor de begeleiding achter het toneel. Dat was ook al zo'n 30 jaar geleden. Elk jaar wordt op het jeugdconcours van de NMU de Wenegini-prijs uitgereikt aan de beste junior-goochelaar. Weinigen echter weten wat dìe inhoudt, zeker niet de jeugd van nu. Ik wil er daarom iets over vertellen.

Wenegini was een zeer actieve en gezellige jongen, die zich al op jonge leeftijd bezig hield met de goochelkunst. In zijn gewone leven heette hij Gerrit Weening, een jongen die altijd met ons optrok naar de diverse congressen en constant bezig was met het laten zien van zijn nieuwste trucs. Helaas was Gerrit ziek en zou op korte termijn sterven. Hij wist dat zelf, maar eerst wilde hij wat bereiken in de goochelwereld en hij bleef aan zijn act oefenen en verbeteren. In 1961 te Utrecht kreeg hij de prijs jong talent, in 1962 ontving hij in Leeuwarden de derde prijs algemeen goochelen; zijn melkact zou zijn laatste zijn. Door zijn doorzettingsvermogen en wilskracht heeft hij zijn leven nog een paar jaar weten te rekken. Op 19 mei 1964 te Groningen stierf hij op leeftijd van 22 jaar.

Juist omdat je met goochelen veel doorzettingsvermogen moet hebben, vooral als je aan belangrijke wedstrijden mee wilt doen, is vanaf die tijd de eerste prijs naar Wenegini genoemd met (later) daaraan gekoppeld het Nederlands jeugdkampioenschap.

Zijn ouders, de familie Nap, zijn jaren na de dood van Wenegini nog lang betrokken geweest bij diverse congressen. Vanwege hun hoge leeftijd wordt dat bemoeilijkt, maar zij zijn nog steeds geïnteresseerd. Zij zouden het daarom zeker op prijs stellen als ook aan hen de namen van de Wenegini-prijswinnaars bekend worden gemaakt.

Cees Faber


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 4 april 2016 om 08.03 uur en komt uit de Informagie (jaargang 3, nummer 1, september/oktober 1991), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder