Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Via Spellbound naar het Duits congres

Via Spellbound naar het Duits congres

Woedy Woet en Ted Winkel doen verslag van hun bezoek aan een tweetal magische evenementen in Duitsland, de show Spellbound in Mannheim en het Duits nationaal congres in Bayreuth. Woedy begint het verslag en Ted sluit af met zijn impressies van het gala.

Onderweg naar Bayreuth, waar het Duits nationaal congres plaats zou vinden, maken we een tussenstop in Mannheim. Niet om het grootste goederen station van Europa te bezichten, maar om onze landgenoot Peter Pit in actie te zien als presentator van het Las Vegas-spektakel Spellbound.

Deze show werd gedragen door twee illusionisten-koppels, een showballet en een weergaloze lichtshow. De illusies, overigens het normale repertoire van de Pendragons, werden vakkundig en snel uitgevoerd. Hierbij werd goed gebruik gemaakt van het ballet, dat ook de intermezzo's in onvervalste Las Vegas-stijl verzorgde. Helaas werkten de twee illusionen-paren in dezelfde stijl.

Eveneens was het jammer dat Peter Pit zijn eerste drie aankondigingen als voice-over presenteerde en pas daarna op het podium verscheen. In tegenstelling tot de rest van de show, die als een film aan het publiek voorbij trok, was Peter Pit een rustpunt. Hij deed onder meer zijn Pit-sitz, sprak zeer goed Duits (met Amerikaans accent) en had goed contact met het publiek.

Volgend jaar komt Spellbound, uiteraard weer met Peter Pit (in zeer goed Nederlands, met Amerikaans accent), misschien naar Nederland. Gaat dat zien!

Geen concours

Bayreuth is een vriendelijk Duits stadje, beroemd vanwege de Festspiele van Wagner. Het nationaal congres vond plaats zonder concours (Duitse kampioenschappen zijn slechts eens in de drie jaar), wat wij een beetje saai vonden. Wel een galabanket met een variétéprogramma waarin Hank Moorehouse met een komische dwangbuisontsnapping en de Moretti's met de Russische roulette de show stalen.

Juniorengala

Verder, in plaats van een juniorenconcours, een juniorengala. Hierin Nederlandse optredens van Double J en Niek Pilgram, alsmede van Franklin, die zeer geliefd is bij het publiek. De presentatie werd goed gedaan door een jonge Duitse goochelaar.

Bargoochelen

Inmiddels was Doc Eason bezig zes close-up shows af te werken in een warm klein zaaltje. Hij is bargoochelaar in The Tower te Aspen (Colorado, USA) en vertoonde een geroutineerde publieksgerichte show, met onder andere een sponsbalroutine met moeren, een huwelijksvoltrekking met speelkaarten en een eigen versie van de "three coin tric". Later gaf hij een lezing over deze routines, waarin de nadruk lag op het effect dat de trucs op het publiek hebben, trucs die ze nooit zullen vergeten, zoals het samensmelten van twee gekozen kaarten door een net getrouwd stel. Maar ook het zelf strikken van je vlinderdas maakt volgens Doc Eason een onvergetelijke indruk.

Nog meer lezingen

Een andere lezing werd gegeven door Vito Lupo, een week later te zien in het Magic Art Centre. Hij gaf juist veel aandacht aan de psychisch en fysieke voorbereiding van jezelf voor een optreden. Hij ziet het goochelen eerder als een levensopvatting dan als een vorm van theater. Voorts liet hij zien hoe je een shagje kunt rollen zonder shagje (mime), zoals hij 's avonds in de galashow zou laten zien.

Vermeldenswaard is eveneens een lezing over valsspelers en valsspeelmethoden door een rechercheur die was gespecialiseerd in het ontmaskeren van deze vorm van bedrog. Geen goochelen, maar zeer interessant. Verder was er ook een close-up gala, waarin te zien was hoe je van gemiddelde acts door een uitstekende regie en een goede en originele presentatie (bijna zonder goochelen) een geweldig programma kunt maken.

Gala Bayreuth

Wat mag men van een groot congresgala verwachten? Mijns inziens een gevarieerd goochelprogramma met goede en heel goede nummers (bij voorkeur nieuw voor mij), die door een goede regie gebonden worden tot een grootse show. Voor een deel kwam ik aan mijn trekken. Wat ik zag was een voortreffelijke manipulator, Peter Marney uit Zwitserland, die geen rekwisieten op het toneel nodig had om zijn publiek wonderen te laten zien. In één woord: schitterend. Merkwaardig dat het beste nummer van de avond het openingsnummer was.

Ik zag Lev Blàha met een parlandonummer van duimbinding en zakkenrollen, zeer geroutineerd; Dart en Dané met hun duivenact, zoals die in Noordwijkerhout te zien was.

Wij zagen ook Vito Lupo met zijn lecture-tournummer, boeiend door zijn eigen stijl van presentatie. Het zijn soms kleine momentjes, die door hun grootsheid in herinnering blijven, zoals de spontaan brandende sigaret in de linkerhand, terwijl de hele zaal gefixeerd wordt door de rechterhand die de lucifer maar niet aangestoken krijgt. Dat was Dr. Marrax als Middeleeuwse kwakzalver: boertig maar niet sterk. Daar stond ook Woedy Woet, die terecht veel bijval kreeg voor zijn komische act. Het blijft sterk om, wanneer je als gentleman opkomt, aan het eind het toneel weer als gentleman te verlaten, ook al ben je door een dal vol rampspoed gegaan.

En daar waren Hans en Helga Moretti. Voor de pauze met de Tibetaanse stoel, waarop Hans vastgebonden zat. Op hem stonden pijlen in spanbogen gericht. Hij moest zich zien te bevrijden voordat de zandlopers leeggelopen waren, want op dat moment gingen de pijlen af. Dat lukte, zodat wij hem nog een tweede keer zagen, tevens als finale, met de beroemde degendoos. De veestapel, die op het eind samen met Hans de doos verlaat lijkt telkens groter te worden. Jammer dat de regie de door Moretti opgebouwde stemming in de zaal niet wist vast te houden voor de finale, welke slordig verliep. En zo zagen wij weer dat goede acts een goed gala creëren en dat een goede regie het kan verheffen tot een grootse show. Deze avond liet de regie die kans echter liggen.


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 31 mei 2014 om 11.49 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 1, september/oktober 1994), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder