Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | The Books of Wonder

The Books of Wonder

Tommy Wonder heeft samen met Stephen Minch twee boeken geschreven. Op het omslag van beide boeken staat Tommy Wonder, terwijl hij bezig is met zijn toneelact. De tekening ademt een sfeer uit van betovering en magie. In het voorwoord vertelt Tommy dat hij zeven jaar geleden begonnen is met het schrijven van The Books of Wonder. Beide boeken bevatten uitgebreide trucbeschrijvingen. Hij hoopt dat je de beschreven routines niet slaafs gaat volgen. Ze moeten een aanzet zijn om jezelf op goochelgebied verder te ontwikkelen. Tussen de trucbeschrijvingen vertelt Tommy over verschillende theoretische aspecten. Ook hier hoopt hij dat je het niet met hem eens bent. Je moet dan zelf ook over de dingen nadenken en een eigen mening vormen. De introductie is geschreven door Max Maven. Die geeft in vijf bladzijden een levensbeschrijving van Tommy Wonder.

En dan komt de eerste theoretische beschouwing. Tommy vraagt zich eerst af wat de waarde van theorie in de goochelkunst is.
Voor de één is het weinig, voor de ander veel. De schrijver zelf vindt het in ieder geval zeer zinvol. Anders had hij hierover niet zoveel bladzijden in zijn boeken opgenomen. Het eerste theoretische onderwerp gaat over de afleiding. Dit wordt vrij uitgebreid in 33 bladzijden beschreven. Op bladzijde 45 begint de eerste trucbeschrijving. In 8 bladzijden wordt de Magic Ranch beschreven. Een kaarttruc die van Dan Alan komt. De truc wordt uitgebreid beschreven en gaat vergezeld van duidelijke tekeningen.

Dan volgt een theoretische verhandeling over hoe Tommy een nieuw effect creëert. Vervolgens geeft hij een korte beschrijving van de kaart door de zakdoek. Het bouwen van een goocheleffect vergelijkt de schrijver met het bouwen van een huis. De volgorde van bouwen is belangrijk. Bij het bouwen van een huis begin je ook niet met het dak.

Daarna wordt een truc beschreven die reeds in de Informagie heeft gestaan. Joop Fenstra vertoonde deze truc zeer succesvol op een clubavond van de Magische Ring Friesland. Het openingsgedeelte van deel 1 heb ik vrij uitgebreid beschreven om u een indruk te geven van de werkwijze die gevolgd is bij het schrijven van deze boeken. Tommy behandelt een groot aantal onderwerpen theoretisch.
Om een indruk te geven heb ik er een aantal opgeschreven: sucker effects (failure effects), het Pavlov-effect, het tellen van kaarten, geen haast bij de moves, oogcontact, originaliteit, ademhalen, de klant is koning, creativiteit bij de presentatie, kaart forceren, vertrouwen, snelheid van werken, gevaren bij de verhulling van het geheim, onderzoek van de gebruikte voorwerpen, beleving van het goochelen, resetting, toeschouwer heeft een truc door, hou het eenvoudig, wat zeg ik bij een truc, de waarde van de dealer, presentatie.

Ook beschrijft hij een aantal effecten uit zijn lezing. Dit gebeurt op een zeer uitgebreide wijze. Zo maakt de lezer kennis met alle ins en outs van de truc. Zelf vind ik zijn wild card-versie heel mooi. Deze staat beschreven onder "The Tamed Card". Een routine die het instuderen zeker waard is. Ook de muntenliefhebbers komen in deel I nog aan hun trekken. De introduktie van deel 2 is geschreven door Eugene Burger. Ook dit deel bevat een groot aantal theoretische verhandelingen. Deze worden afgewisseld met trucbeschrijvingen. In dit deel heeft Tommy ook de trucbeschrijving van zijn bekerspel opgenomen. Deze wordt aangevuld met een groot aantal illustraties. Bijzonder mooi is de beschrijving van The Watch in Nest of Boxes. Hij beschrijft 3 methodes met uitgebreide bouwtekeningen. The Books of Wonder zijn twee unieke goochelboeken geworden, die zich duidelijk onderscheiden van andere goocheluitgaven. Ik heb deze boeken ongezien besteld. Ze hebben mijn stoutste vewachtingen overtroffen. Het zijn twee boeken die je kunt lezen, bestuderen en waarvan je kunt genieten. Chapeau voor de goochelaar die onze goochelkunst twee prachtige diamantjes heeft geschonken.

Minze Dijksma

Wie de boeken rechtstreeks bij de auteur bestelt, krijgt gesigneerde exemplaren, zolang de eerste druk nog niet is uitverkocht.


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 11 juli 2013 om 00.31 uur en komt uit de Informagie (jaargang 8, nummer 1, september/oktober 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder