Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Taytelbaum in de States

Taytelbaum in de States

Eddy Taytelbaum: goochelliefhebber (vooral van kaarttrucs), publiceerde in tal van binnen- en buitenlandse vakbladen. Treedt niet meer op voor publiek. Spreekt niemand naar de mond en heeft zich min of meer uit de goochelwereld teruggetrokken. Maar hij blijft uiteraard wel goochelliefhebber. Eddy is onlangs naar Amerika geweest en was bereid uw reporter zeer enthousiast over zijn belevenissen, frustraties en verwonderingen te vertellen. Taytelbaum is een goede gastheer: zo hij niet heerlijke gehaktballetjes gemaakt heeft, dan tracteert hij wel op lekkere zelfgemaakte soep.

Geen trucs

Vanuit New York reed Taytelbaum met Ray, een correspondentievriend, naar Columbus in Ohio. Jaren terug bezat Ray een vrij grote verzameling, van Taytelbaumtrucs. Maar die heeft hij inmiddels verkocht aan een Duitser genaamd Volker Huber. "Toch had ik bij Ray thuis stiekem nog wat goochelspulletjes verwacht. Maar nee, niets, helemaal niets bezat hij meer. Toch onbegrijpelijk voor een man die zoveel jaren verzamelaar is geweest. Hij had niet eens meer een kinderboekje of zo. Wel had hij nog foto-albums. Met foto's van hem als goochelaar op toneel, in een restaurant en met publiek. Dus je vraagt in je naïviteit "doe eens een trucje". Forget it! Nou laat me dan tenminste één 'move-je' van je zien. Nee, dat kon allemaal niet. Het deed me denken aan Nederland. Alleen die vent had tenminste nog foto's!"

Goochelmuseum

Toen ging de reis verder naar Cincinatti. Daar woont de multimiljonair Ken Klosterman. Deze bezit uitgebreide landerijen met o.a. een ranch en zeker 50 volbloed paarden. "Het interessante van de man is echter dat hij een verlaten goud- en diamantmijn omgetoverd heeft tot een fantastisch goochelmuseum."

Via een lift in zijn huis daalt men af tot 83 voet onder de grond. Dan sta je in een van de grootste goochelmusea van de States. Hij bezit een ongelooflijke verzameling goochelapparaten, posters, foto's, boeken en illusies. De zaken zijn verdeeld over drie grote kamers, alle voorzien van geheime deuren. Er is een geheel in Victoriaanse stijl ingerichte zitkamer, een Egyptische grafkelder en tenslotte een speciale seance-kamer, compleet met een kristallen bol. Zijn bibliotheek bevat een slordige 6000 boeken. "Je vindt bij hem ook een Taytelbaumcollectie", vertelt Eddy enthousiast, "schitterend opgepoetst, mooi onderhouden". Maar helaas ook hier weer hetzelfde: "De man kan helemaal niet goochelen. Hij heeft me meegenomen naar restaurantjes en cafeetjes waar hij er opaan drong dat ik wat goochelde. Ja, niet voor hem, maar voor de serveerstertjes hoor! Nou dat deed ik dan."

Vennoten

Klosterman is ook medevennoot van een goochelwinkel in Milford, vlak bij Cincinatti. De zaak heet Venture 3 Magic Shop. Goed bevoorraad, maar slecht gelegen en vrij onbekend. Klosterman koopt in het hele land z.g. collector's items - en de dingen die hij niet wil houden, verkoopt hij dan door via die winkel. Zeker een adres om te onthouden.

Een andere winkeleigenaar is Bill Prior. Voor Taytelbaum de op een na beste goochelaar die hij daar gezien heeft. Bill is een gepensioneerde wiskundeleraar. Hij heeft nog bij Haynes gewerkt, maar is nu voor zichzelf begonnen. Hij kan volgens Ed schitterend demonstreren en bezit een fantastische presentatie. De derde vennoot heet Kenna Thompson. "Aan de telefoon zei hij: Ahhh Eddy, ik heb van je gehoord, je bent geweldig! 'Nee' zeg ik 'Ik ben helemaal niet geweldig. Stel je niets van mij voor. Ik zal je twee, drie trucjes laten zien die je nog nooit gezien hebt, omdat ze van mezelf zijn. Het enige wat ik van jou verlang is, dat je ook mij een truc laat zien. Niet zo'n lullig dingetje, maar een goede truc. En het liefst een mooie versie van een wild card. Dan ben ik al tevreden.'

Nou, hij werkt dag en nacht in die zaak, maar je begrijpt het: dit was te veel gevraagd!"

Op zaterdag loopt de winkel vol met z.g. stamgastgoochelaars. Eddy heeft ze een demonstratie gegeven en ze waren vol lof. "Als ik dingen liet zien die ik in Apocalypse gepubliceerd had, dan zeiden ze - terwijl ze dat blad allemaal thuis hebben - 'Eddy, ik begrijp nog niet hoe je het doet.' Dan antwoordde ik 'Nou, dan lees je het nog maar eens na. Want zonder studie wordt het niks."

Talent

Op die zelfde zaterdag was er ook een man genaamd Earl E. Williams. Hij ziet eruit alsof hij 70 is, maar hij is veel jonger namelijk 56. Voor Ed was het de allerbeste goochelaar die hij daar gezien heeft. "Hij werkte met munten, zo leuk. Je weet natuurlijk hoe hij het doet, maar je ziet het niet, absoluut niet. Echt een man om naar Europa te halen. En niet alleen om een workshop te geven. Zet hem achter een tafeltje en hij goochelt de hele dag. Hij is nooit te beroerd om dingen te herhalen. Hij was echt ongelooflijk! En de anderen, nou ja, clubgoochelaars die elkaar trucs VERTELLEN in plaats van VERTONEN".

Achter glas

De volgende dag stond er een bezoek gepland aan Dom Servas. Deze woont aan het East Lake, pak weg 350 mijl verderop. Hij bezit o.a. een mooie verzameling Taytelbaumspulletjes. "Dit bezoek was zeer geëmotioneerd. Dom was bijzonder dankbaar dat hij mij in zijn leven nog eens kon ontmoeten. Zijn gezondheid liet zeer te wensen over. Hij was behoorlijk ziek geweest. Vroeger was hij een z.g. faro-specialist. Maar door zijn ziekte was hij ontzettend gaan trillen en niets lukte meer. 'I lost my touch', zei hij. Hij kon me dus niets laten zien. Nou daar had ik vrede mee. Desondanks was het een belevenis er te zijn.

Het doet je genoegen dat je apparaatjes zo mooi opgepoetst, zo mooi vertroeteld achter glas in fraaie kasten ziet staan uitgestald."

Fatsoen

"Een andere faro-specialist is Paul Swinford. De man heeft er zelfs een boek over geschreven. Je begrijpt dat ik hem moest zien. Overdag werkt hij op kantoor en 's avonds vermaakt hij gasten in een restaurant met close-up magic. Hij vertoonde een leuke ring and rope truc. Maar helaas, hij heeft me geen effect met de faro-shuffle kunnen laten zien. Dat was teleurstellend. Wel vroegen ze in dat restaurant of ik wat wilde laten zien, maar dat deed ik niet. Hij is in dat restaurant de goochelaar en niet ik! Dat is gewoon een kwestie van fatsoen."

Nick Trost

"Op de terugweg moest ik natuurlijk langs Columbus. Dat snap je wel he? Daar woont Nick Trost. Die heeft me uitstekend ontvangen. Maar al gauw bleek: ik heb de boeken, ze staan bij mij thuis, ik lees ze. Maar voor sommige zaken moet ik iets knutselen. Ik breng de tijd niet meer op om het te maken en dan sla ik ze over. En dan kom je bij Nick en die heeft dat dingetje kant en klaar liggen en vertoont er enkele effecten mee. Dan denk je, joh, wat is dat leuk! Terwijl ik dat boek waar dat instaat toch al jaren heb. Verder liet Trost me nog wat pocket trucs zien. Je weet: Nick Trost en pocket trucs zijn synoniem. Tenslotte vertoonde hij nog een nieuwe monte move. Zo'n klein dingetje, daar ben ik dolblij mee. Ja, dat was een leuke ontmoeting."

Terug in Cincinatti kon Taytelbaum het niet nalaten nog een bezoek te brengen aan het Haynes House of Cards. Ed heeft Ronald Haynes eens persoonlijk ontmoet, jaren geleden. De man is inmiddels gestorven. En wat zelden gebeurt: hij heeft het bedrijf nagelaten aan de meisjes die hem altijd hebben geholpen met sorteren en inpakken. Volgens Ed is het een leuk bedrijf met aardige mensen. Ze geven een mooie poster uit voor $7.50, waar allerlei soorten kaarten op staan afgebeeld. "Dezelfde poster kun je bij Nick Trost thuis ook terugvinden", zegt Eddy veelbetekenend.

Na nog eens ingeschonken te hebben vertelt Taytelbaum verder:
"Toen kreeg ik een telefoontje van Ren Clarck. Hij had gehoord dat ik in de States was. De man is 82 en heeft onlangs een cheque van $100.000 uitgeschreven voor de IBM. Je begrijpt wat voor een vent dat is: big business. "Boy, Eddy" zei hij "kom naar Texas. Ik ben bezig met een boek en een van de hoofdstukken gaat over jou."

Bijzonder boek

"Nou, ik vertrok onmiddellijk en ben een week zijn gast geweest. Samen met de man die de tekst in de computer stopte heb ik zeer hard gewerkt. Ik dicteerde en hij zorgde dat het op het scherm kwam. Het wordt een schitterend boek dat gaat heten: The Magic World of Ren Clarck. Het gaat over een paar Nederlandse goochelaars en een paar Texaanse collega's die het gemaakt hebben (o.a. Zany Blaney, levitatie). Bij dat boek krijg je twee spellen kaarten, twee munten en een videotape met demonstraties van goochelaars, kortom, het wordt een soort levenswerk. De prijs komt zeker niet onder de $350. Clarck woont in een kapitale villa. Binnen is de temperatuur constant 12°C en buiten was het 32°C. In elke kamer stonden grote ventilatoren te zoemen. Soms waaiden de speelkaarten je om de oren. Toch voel je je in die villa, hoe luxueus ook, als een gevangene. Je kunt nergens heen. Op de deuren is een alarm aangesloten. Als je ze opent, staat meteen de politie op de stoep. Kosten bij loos alarm $40, direct te betalen. Denk maar niet, kom ik ga eens even een blokje om. Dat kan daar niet. De dichtstbijzijnde winkel was drie kwartier weg. Ik had twee ansichtkaarten nodig. Nou de dienstmeid vertrok met de dienstauto om ze te halen. Zonder auto ben je daar nergens."

Pietje Bell

In Californië had Ed nog een bijzondere ontmoeting met Paul the Magician. De man is 56 jaar en zijn echte naam luidt Paul Burleson. Hij werkt veel op kinderfeestjes en voor ouden van dagen. Zijn duiven en konijnen zien er volgens Ed mooi verzorgd uit. "Ook vertoont hij een paar illusies. Leuk om te zien. Paul heeft vroeger met een Nederlandse goochelaar samengewerkt. Die man was zijn leermeester en inspirator. Die Nederlander was in San Francisco heel beroemd in het kustgebied het z.g. bay area.

Hij goochelde voornamelijk voor kinderen en had een leuke buikspreekact. Met een paar kleine dingen kon hij het publiek helemaal meeslepen. Echt nog iemand van de oude stempel. De man schreef ook nog kinderboeken. En niet zomaar kinderboeken, maar kinderboeken waar wij allemaal wel eens van hebben gehoord. Hij was o.a. de schrijver van de Pietje Bell-reeks. Zijn naam is Abcoude. Hij schijnt geboren te zijn in Heemskerk. Vervolgens is hij naar Amerika vertrokken. Nu is de man inmiddels overleden. Iemand die me daarover verder kan inlichten moet mij maar bellen. Dat soort dingen interesseert mij, dat wil ik wel eens uitpluizen."

Expert

"Tenslotte vloog ik terug naar Long Island. Er was echter een vliegtuig uitgevallen en ik moest wachten op een andere machine. Na een hele poos was het zover. Het toestel stond gereed, we konden instappen. De stewardess wees me een plaats aan naast een echtpaar. De man maakte zich grote zorgen dat hij door al die vertragingen niet meer op tijd in Stanford zou aankomen. Nou wist ik dat daar een goochelcongres gehouden zou worden, dus ik vroeg de man: 'Gaat u naar een congres?'

'Ja', zegt die man. 'Bent u op weg naar een goochelcongres', vraag ik 'Ja', antwoordt die man 'Hoe weet u dat?' Ach', lach ik 'ik ben mentalist. Mijn naam is Eddy Taytelbaum.' Eddy Taytelbaum? Daar had die man nog nooit van gehoord. Zijn naam was Bob Steiner, de vroegere president van de SAM. We dronken wat en hij vertelde dat hij als expert veel uitnodigingen kreeg van de z.g. Buncohunters conventions. Dat zijn meestal politiecongressen waar de congresgangers worden voorgelicht over de oplichterspraktijken van de z.g. street-conmen. Je kent dat werk wel: Find the Lady, 3 shell game etc., op straat. Wat je ook inzet, je verliest altijd, door een foefje van de straatartiest. Zijn lezingen vielen daar zeer in de smaak, vooral die over de 3-monte cardtricks. Nou, ik veerde overeind, dat begrijp je wel. Ik vroeg meteen of hij me een klein 'move-je' wilde laten zien. Ja, dat was geen bezwaar. Dat wilde hij wel. Nou we krijgen kaarten van de stewardess en ik vertoon snel wat effectjes. Toen was hij aan de beurt. Maar wat gebeurt? Hij krabbelde plotseling terug! Hij wilde niet meer. Geen trucjes, geen klein 'move-je', niks! De vroegere president van de SAM. De expert op het gebied van de conmen! Hij wilde niet meer van die dingen en zei: 'Nee Eddy, ik ben eigenlijk meer mentalist dan kaartgoochelaar! Begrijp jij dat nou?" vraagt Eddy verbaasd.

Jan Paymans


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 24 augustus 2016 om 09.07 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 2, november/december 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juli.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder