Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Saartje

Saartje

Die aardige mevrouw van Reuter belde 's avonds naar het Congresgebouw. Wie of er wereldkampioen was geworden? "Johnny Ace Palmer," zei ik, "een Amerikaan." En ik begon nog een verhaal over hoe goed het was dat voor de eerste maal een close-up goochelaar de hoogste onderscheiding had gekregen, maar zij wou weten hoe oud hij was, of hij beroeps was en waar hij zoal optrad.

Daar was ik ook benieuwd naar, dus ik beloofde haar over een half uur terug te zullen bellen en ik begaf me met het gezicht van iemand die een gewichtige missie te vervullen heeft achter het toneel, waar zich de laatste gala-voorstelling voltrok. Hij was 27 als ik het me goed herinner, wel degelijk professional en hij trad op voor goochelclubs in heel Amerika. Op de terugweg naar de telefoon in de hal besloot ik niet te liegen tegen de charmante Reuter-dame, maar slechts een half woordje weg te laten.

"Hij treedt meestal op voor clubs," zei ik. Ik vond het gênant om voor de dag te komen met een wereldkampioen die de kost verdiende met het amuseren van andere goochelaars en ik moest denken aan Saartje. Ze was een katje dat verschrikkelijk verwend werd door een lieve moeder en een fanatieke grootmoederpoes. De beide dames waren de hele dag aan het spelen en knuffelen met het diertjè en ze genoten daar enorm van. Wij hadden katten, maar onder elkaar hadden ze ook weer een katje, zal ik maar zeggen. Het heeft jaren geduurd voor Saartje ontdekte dat je ook heel aardig contact kunt hebben met mensen, wat naar mijn smaak voor een huiskat toch essentieel is. Zoals voor goochelaars het verbazen van lekenpubliek prioriteit moet hebben.

We hebben langzamerhand zoveel goocheldagen en -congressen, dat die essentie wel eens onder het tapijt dreigt te worden geveegd. De Vlaamse dichter Paul van Ostayen noemde een deel van zijn beroemde bundel "Bezette stad" uit 1921: 'De kringen naar binnen.' Het heeft niets met goochelen te maken, maar in gedachten noem ik dat gedoe onder elkaar zo. We amuseren elkaar en bedenken maatstaven waaraan we in het onderling verkeer moeten voldoen. En wat er buiten de kringen plaatsvindt, komt op het tweede plan. Deze en gene zal me nu waarschijnlijk voor de voeten werpen dat ik toch al geruime tijd met animo deelneem aan dat 'gedoe onder elkaar'.

Ik geef het graag toe. Want denk erom dat het een kostelijk gezicht was zoals Saartje met die twee andere katten speelde.

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op dinsdag 8 november 2016 om 02.33 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 5, april/mei 1991), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder