Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Prachtige studiedag in De Omval te Diemen

Prachtige studiedag in De Omval te Diemen

Het was een prachtige dag, 14 april j.l. in Diemen, zowel binnen als buiten. De echte eerste lentezon weerhield velen (naar mijn schatting ± 75) er niet van om in De Omval hun magische licht te komen opsteken tijdens de jaarlijkse NMU studiedag. De Omval is hiervoor een uitstekende lokatie met een intieme theaterzaal en vele kleine vergaderkamers, die gedurende de dag een goede accommodatie voor de workshops boden.

De dag zelf was opgebouwd als volgt: Lee Pee Ville met een "lezing" over het werk van de illusionist; de lezing zelf stak goed in elkaar qua opbouw en presentatie; bij het vragenuurtje kwam LPV pas goed "los" en toonde hij over hoeveel ervaring hij beschikte - grotendeels opgebouwd via een jarenlange verbintenis met Fantasialand bij Keulen - in deze specifieke tak van (onze) sport. Voor de thuisblijvers hierbij een korte selectie uit de vele praktische tips die hij verstrekte:
- Probeer een eigen, uniek handelsmerk te creëren (in het geval van LPV bijv. honden i.p.v. duiven).
- Er zijn geen slechte trucs, wel slechte goochelaars; ter illustratie: de Pendragons zijn ooit doorgebroken met drie standaard, zeer welbekende illusies maar wel heel goed gebracht en goed uitgevoerd (ook qua props).
- Slecht uitgevoerde en gepresenteerde illusies brengen onnodig schade aan andere illusionisten en aan de kunst in het algemeen.
- De ethiek is helaas soms ver zoeken onder vakbroeders, copyright wordt regelmatig geschonden; daarnaast zijn er (te) vele zgn. vakbroeders die "een aantal illusies kopen en een halfnaakte meid inhuren" en zich vervolgens als illusionist afficheren.
- Daarnaast vele tips over verlichting, aachtergrond, kleding, literatuur (Osborne).
- Bouw je nummer schematisch op, probeer zoveel mogelijk in eigen hand te houden, loop iedere keer je eigen checklists na om onplezierige verrassingen zoveel mogelijk te voorkomen.
- "Promoot jezelf", dus: verzorgd, bezuinig niet op drukwerk en fotomateriaal, grijp TV-kansen met beide handen vanwege het grote bereik etc.

Samenvattend: ook al zal er voor een aantal van de deelnemers niet heel veel nieuws te berde gebracht zijn, het was toch heel plezierig en leerzaam om een man uit de praktijk op inspirerende wijze over zijn vak en zijn vele ervaringen te horen praten. Voor de volledigheid: Lee Pee is in 1966 als prof begonnen en heeft na 25 jaar als illusionist, de goochelstaf verruild voor het vak van impresario. Na een korte lunch werd het dagprogramma vervolgd met een zestal workshops:
illusies o.l.v. Lee Pee Ville, reclame en public relations o.l.v. Henk Kinnegen, theater technieken o.l.v. Wim Eertink, licht o.l.v. Martin Hanson, muziek o.l.v. Dick Harris, schmink o.l.v. Conny Hendriks.

Iedere sessie duurde ongeveer 20 minuten en de drie workshops die ik zelf kon bijwonen leverden alle drie zeer levendige discussies en veel praktische tips op. Zeer waardevol. Kees Schoonenberg vervolgde het dagprogramma met een lecture (iets waar hij zegt zelf een hekel aan te hebben) over het schrijven van parlando voor een goochelprogramma. Kees bevond zich zichtbaar op vertrouwd terrein en lardeerde zijn betoog met vele anecdotes uit de Nederlandse goochelhistorie ter illustratie van zijn stellingen. Voor de ouderen was dit een leuke sentimental journey, terwijl de jongeren eveneens zeer belangstellend waren. Kees toonde aan de hand van een aantal wel bekende trucs hoe deze toch met een nieuw verhaal weer in een hedendaags jasje te steken waren. De tekst dient uiteraard bij het karakter van de goochelaar(acteur) te passen. Andere tips bestonden uit het doelgericht schrijven: voor een lach, voor applaus e.d. Het allerbelangrijkste is dat de artiest een relatie met het publiek weet te leggen, een persoonlijkheid "neer weet te zetten". Een boeiend uur vol waardevolle aanwijzingen.

Ferry Gerats mocht tot slot de dag afsluiten met een "voorbeeld uit de praktijk". Veel snelle effecten aan tafel met kaarten en munten gebracht in snelle opvolging en afwisseling. Het geheel doorregen met Nederlandstalige "one-liners", korte, snelle en "rake" grappen, daarmee bewijzend dat indien juist van opzet dit van origine Amerikaanse concept zich eveneens goed voor de Nederlandse markt leent. Hoewel de onderlinge samenhang van de gekozen effecten soms wat ontbrak, leverde het geheel toch een aantal zeer sterke effecten en een uiterst boeiende en vermakelijke 20 minuten op!

Terugkijkend kan ik constateren dat deze dag veel stof tot nadenken heeft opgeleverd. Veel nieuwe ideeën om mee te stoeien terwijl we nog eens weer met een kritisch oog naar onze huidige wijze van werken hebben leren kijken. Dat de NMU ons in staat stelt om in deze opzet in ieder geval eenmaal per jaar in nauwe samenwerking met ervaren vakgenoten uitvoerig van gedachten te wisselen over de (toekomst van de) goochelkunst, is een investering die zich de komende jaren zeker ruimschoots terug zal betalen.

Douwe Swierstra


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 10 april 2014 om 10.17 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 6, juli/augustus 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder