Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Over de afwijking die ook wel 'verzamelen' genoemd wordt

Over de afwijking die ook wel 'verzamelen' genoemd wordt

Ik kom boekenplanken tekort de laatste tijd. Dat komt omdat ik moeite heb om boeken weg te gooien, de Amerikanen duiden deze afwijking wel aan met "packrat", een soort hamsteren dus. Uit het feit dat ik weinig sokken met gaten heb kunt u opmaken dat ik met het weggooien van oude sokken aanzienlijk minder moeite heb, maar daar heb ik dan ook minder een band mee opgebouwd.

Of ik alles (al) gelezen heb? Die vraag is moeilijk met een antwoord te beantwoorden. Ik weet wel welke effecten ik - ongeveer - waar kan vinden en ik beschik ook wel over een redelijke notie waarom ik ooit voor de aanschaf gevallen ben.

Mijn vriend Dick heeft als stelling: "Dat het lekkerste boek altijd het boek is dat je het laatste hebt aangeschaft". Keus uit nieuwe boeken is er genoeg en gelukkig staan de vakbladen vol met recensies die de kans op een miskoop per post verkleinen.

Mijn vriend Henk kwam laatst met een schok tot de ontdekking dat (kaart)trucs niet altijd tegen de tand des tijds bestand zijn. Op verjaardagen en partijen is er vaak een olijkerd die het licht van de schijnwerpers graag op zichzelf vestigt met wat ik kortheidshalve "een Ome Harry truc noem". De 21 kaarten truc valt steevast in deze categorie, maar er zwerven nog heel wat variaties op de "tel tien kaarten naar onderen, onthoud de volgende kaart, tel nu 37 kaarten naar boven, verdeel het spel nu in vier gelijke stapeltjes, verwijder de buitenste stapeltjes etc. etc." Helaas blijkt dat het wereldeffect Out of this World van Paul Curry soms ook bekend is binnen het circuit van de Ome Harry adepten. Doodzonde maar tegelijkertijd niet meer zo heel veel tegen te doen, een soort doorgeef-effect voor dienstdoende militairen.

(Goede) kaarttrucs boeien mij al meer dan dertig jaar enorm, ook al blijf ik mezelf er voor waarschuwen dat mijn eigen smaak, criteria en/of onverzadigbaarheid niet noodzakelijkerwijze die van het doorsnee publiek zijn.

Op een recente regenachtige zondagmiddag, een conditie waaraan in Nederland geen gebrek bestaat, gingen mijn gedachten uit naar de opmerkingen van Henk en Dick en naar het fenomeen Ome Harry in de goochelkunst.

Ik heb een aantal boeken "van het eerste uur" omdat ik vond dat ik die gewoon "moet" hebben, maar ik koop nog steeds regelmatig een boek van één van de jonge goden binnen onze kunst. Staan daar nou zo veel wereldschokkende, totaal nieuwe effecten in ? Nee, ook zij zijn geklommen op de schouders van Hofszinser, Erdnase, Vernon en vele anderen na hen.

Waar het voor mij op neerkomt is dat ik zo betrekkelijk eenvoudig toegang krijg voor mezelf tot de ultieme moderne versie van oude effecten, geactualiseerd en opnieuw vorm gegeven. Naast geld heb ik ook nogal gebrek aan tijd en de vruchten van de noeste arbeid van de nieuwe jonge profs kost mij een beetje geld, maar besparen mij een hoop tijd, tijd die ik nu niet heb. Ooit hoop ik die wel te hebben om dan op bescheiden wijze voor mijzelf een soortgelijk onderzoekstraject en ontwikkelingsproces te doorlopen. Uit het kleine beetje ervaring dat ik hiermee heb opgedaan de afgelopen jaren, weet ik dat er weinig hogere genoegens zijn dan de voldoening en bevrediging van het zelf (her) scheppen. Ik ben er van overtuigd dat ooit mijn tijd ook nog wel eens komt, want wat is een mens tenslotte zonder hoop en illusies?

Douwe W. Swierstra


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 6 juni 2013 om 00.34 uur en komt uit de Informagie (jaargang 10, nummer 3, mei/juni 1999), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder