Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Opschieten

Opschieten

Toen het eind van de 19e eeuw in zicht kwam, hoefden de goochelaars niet meer aan te komen met een elektriseermachine of met mechanische poppen, want het publiek van het fin-de-siècle was op de hoogte van de vorderingen van wetenschap en techniek. Papa Bamberg in Amsterdam borg de automaten van Opré, die zijn voorvaderen hadden gebruikt, weg op zolder. Maar het publiek was ook uitgekeken op de andere wonderen die de goochelaars presenteerden: de trucs. Ze deden allemaal hetzelfde. De Britse advocaat en amateurgoochelaar Lewis besloot de magiërs tot vernieuwing te dwingen door alle bestaande goocheltrucs uitvoerig te beschrijven in een populair jongensblad.

In 1876 verscheen de bundeling van die stukken onder de titel "Modern Magic". Onder de schuilnaam Professor Hoffmann beschreef de auteur het ringenspel, de duivenpan, de China sticks, de kaartendegen, de parasoltruc, de broomstickillusie… noem maar op. Zoals we weten, heeft het niet geholpen. Theaters in Europa begonnen goochelaars contracten aan te bieden, mits zij na afloop van de voorstelling het publiek zouden onthullen hoe ze het hadden gedaan. Sommigen deden dat - en uit protest daartegen werd de eerste goochelaarsvereniging opgericht, onder auspiciën van de apparatenhandelaar Carl Willmann. De illusionisten trachtten elkaar te overtreffen met hun stunts en zij reisden steeds driftiger de wereld rond, op zoek naar toeschouwers. Als het publiek dan geen wonderen meer wilde zien, dan kon het toch altijd nog bewondering opbrengen voor de vingervlugheid van de manipulator. De één goochelde met nog meer biljartballen dan de ander - dat paste in de sfeer van het variété. Papa Bamberg lanceerde zijn jongste zoon Eduard als de kleine, vingervlugge Nelusco. Maar de twee goochelaars die aan het begin van de 20e eeuw in Amerika het meest verdienden, waren volgens de oude meester Dai Vernon twee mannen die de draak staken met de goochelarij: Frank van Hoven en Emil Jarrow. Van Hoven deed een parodie op een goochelact, waarbij een toeschouwer een blok ijs moest vasthouden. Jarrow begeleidde een paar simpele trucs met een spervuur van spitse grappen. De komische goochelkunst heeft zich daarna ontplooid. We herinneren ons natuurlijk Tommy Cooper, die uitverkochte zalen trok en die de ster kon zijn van een televisieserie, wat voor een serieuze goochelaar vandaag de dag niet meevalt. De serieuze goochelkunst heeft zich in de 20e eeuw dan ook nauwelijks ontwikkeld. Als we er iets aan willen doen, moeten we opschieten. We hebben nog tien jaar.

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op donderdag 6 april 2017 om 08.31 uur en komt uit de Informagie (jaargang 1, nummer 6, juli/augustus 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder