Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Open brief aan Hans Kazàn

Open brief aan Hans Kazàn

Hans Kazàn, het hoge woord moet er maar eens uit: wat jij je tegenwoordig permitteert, loopt volledig de spuigaten uit. Je bent een uitstekend goochelaar, je bent een geroutineerd presentator - laat ik dat uitdrukkelijk vooropstellen. Maar waar haal je toch het recht vandaan jaar in, jaar uit trucs en principes aan leken te verklaren? In kranten en tijdschriften, in radioprogramma's en tv-shows - je schijnt er een boosaardig genoegen aan te beleven je collega's steeds opnieuw in het harnas te jagen. Het is niet de eerste keer dat je op die kwalijke gewoonte aangevallen wordt, het zou ook niet de eerste keer zijn dat je je daartegen verdedigt. Dat laatste doe je echter met argumenten die kant noch wal raken. Uit een Informagie-interview (maart 1991) citeer ik: 'Neem nou de truc waarbij drie touwen even lang worden. Dat effect wordt in iedere goocheldoos uitgelegd'. Een knuppeldikke leugen, zoals je heel goed weet; ik heb er zelf alle goocheldozen in Nederland op nagekeken. Ook bagatelliseer je steevast alle trucs die je aan leken verklaart. Je spreekt dan over 'onbenullige trucjes' en 'onnozele effectjes'. Jaja. In het afgelopen seizoen heb ik je voor de AVRO-radiomicrofoon het principe 'sleeving' uit horen leggen; tot twee keer toe heb ik je vakkundig het begrip 'lapping' horen verklaren; je hebt in detail de truc met de drie doosjes beschreven, waarvan er één rammelt en precieze aanwijzingen gegeven over hoe het vierde doosje met de munt het best in de mouw verborgen kan worden... Sorry, Hans, noem jij dat allemaal kinderachtige, onschuldige trucjes?

Voor mij ligt het programmablad Televizier van 30 juli. Op de omslag staat aangekondigd: 'De best bewaarde geheimen van Hans Kazàn.' En ja hoor, in het vier bladzijden lange interview is het weer zover: opnieuw worden twee trucs verklapt. Het toppunt van brutaliteit is wel dat je in datzelfde artikel het geheim verraadt van Agatha Christie's Tien kleine negertjes, een van de meest geraffineerde whodunits ooit geschreven. Wat is je volgende stunt?

's Middags in een radioprogramma onthullen wie er 's avonds door Derrick als moordenaar ontmaskerd wordt? Eerlijk gezegd zou zoiets me van jou niet eens verbazen...

In het afgelopen seizoen heb je Nederland bereisd met de theatershow That's magic. Hoe zou jij gereageerd hebben, wanneer ik na de première in Vlaardingen bij alle volgende voorstellingen het binnenkomende publiek een stuk papier in de hand gedrukt had met de precieze verklaringen van alle vertoonde trucs, compleet met tekeningen? Je zou me ongetwijfeld wegens broodroof voor de rechter hebben gesleept. Ik betreur het ten zeerste dat de N.M.U. niet over de juridische middelen beschikt met jou hetzelfde te doen.

Voor je inmiddels gestarte serie tv-shows wens ik je oprecht veel succes. En wat die verklaringen aan leken betreft - wat zei duizenden jaren geleden de Chinese wijsgeer Confucius? 'Fouten maken is niet erg; maar te eigenwijs zijn om ze te verbeteren, dat is pas écht fouten maken!'

Dick Harris


Dit artikel is gepubliceerd op vrijdag 6 juni 2014 om 10.38 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 1, september/oktober 1994), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder