Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Old days

Old days

Door vaderlandsliefde gedreven had ik een aantal woensdagavonden naar Ajax en naar het Nederlands elftal gekeken, maar op 20 december deed ik de blijde ontdekking dat de BBC weer begonnen was met de befaamde serie "The good old days", het variété van honderd jaar geleden. De attracties werden door een wat ouder, kalend mannetje aangekondigd, die eerst uit een drietal op elkaar gestapelde dozen een blonde jongedame te voorschijn liet komen van het type dat destijds in de pubs de verlekkerde heren van lauw bier voorzag. Daarna verscheen er een heertje uit Zwitserland in een woest geruit pak en met een komisch rood mutsje op. Hij verbaasde het hooggeëerde publiek door in de microfoon blazend het op gang komen van een stoomtrein na te doen en vervolgens maakte hij met zijn mond het geluid van een trompet, het grote succes van de Mills Brothers in het begin van de jaren dertig. Die moderne kerels deden het alleen swingender. Dan was er nog een humorist die een paar grappen vertelde die door de aanwezigen ontroerd werden herkend, waarna hij samen met een ouderwetse buikspreekpop "Sunny boy" zong, de hit uit de eerste sprekende film, waarin die dekselse Al Jolson de hoofdrol speelde. Een dame en een heer uit Italië waren zo te zien wat jonger; maar dat maakte weinig uit, want ze vertoonden de gerenommeerde handschaduwbeelden, waar onze grootouders zo mee ingenomen waren. Heel knap beeldden ze reeds lang overleden sterren als John F. Kennedy en Louis Armstrong uit. Dan was er nog een grijze goochelaar in rok en met een hoge hoed, waaruit hij nu eens geen konijn, maar een aantal grote ballen te voorschijn bracht. Geheel in de sfeer van het ondeugende Victoriaanse Engeland, mochten we ons vergapen aan een levensechte travestiet die een flesje door de tafel sloeg. Een hoogtepunt was de vertoning van het geestenkabinet door de presentator in samenwerking met de blonde jongedame. "Zoals rond de eeuwwisseling," zei hij. Een attractie uit een periode waarin het spiritisme in de mode was. Een aandoenlijk stukje geschiedenis, deze show, een herinnering aan de tijden dat er nog geen televisie bestond en nauwelijks radio. Alleen het decor was niet zo geslaagd als destijds, toen het programma zich in een oude schouwburg afspeelde en alle toeschouwers kleren uit de vorige eeuw droegen. Alles werd nu ten tonele gebracht in een nachtclub-entourage met veel neonlicht en dat paste niet erg bij het gebodene. Bovendien bleken ze bij de BBC de naam veranderd te hebben. Het heette niet meer "The good old days", maar" Paul Daniëls' Secrets".

Gelukkig heb ik sindsdien weer een paar betere shows van hem gezien.

Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 5 februari 2014 om 08.58 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 4, maart/april 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juli.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder