Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Nieuwe generatie kwam, zag en overwon

Nieuwe generatie kwam, zag en overwon

Night before

Vrijdagavond 1 september was het al een komen en gaan van binnen- en buitenlandse goochelaars. De congresbalie was open voor de 'vroegkomers' en men vond daar een enthousiast team van de Magische Kring Twente, dat er klaar voor zat om er een gezellig gebeuren van te maken. De dealers waren bezig met de opbouw van hun stands, want morgenochtend om 9.00 uur moest alles van start gaan. Het bleek toen al dat een driedaags congres persen in twee dagen, niet de oplossing is. Zeker de helft van de congressisten had Enschede op deze Night Before weten te vinden.

Bij de dealers kon ik al een kijkje nemen en vaststellen dat 17 dealers op ± 200 congressisten wel erg veel is. De spoeling bleek dan ook aan het eind van het festival erg dun te zijn. De dealers hadden elk op hun beurt en in hun genre veel moois te bieden.

Zaterdag 2 september

Het Goochelfestival op 2 en 3 september in Enschede werd even na half tien geopend door presentator Henk Schaap. Burgemeester Mans van Enschede liet vervolgens flessen van plaats verwisselen (met uitleg), waarna NMU-president Ted Winkel het openingsritueel besloot met een welkom aan de aanwezigen.

Tijd voor de junioren om een proeve van hun kunnen te geven. Raymond opende de rij met jeugdig enthousiasme en een leuke uitstraling. Hij liet onder andere water uit een krant verdwijnen, waarna hij het weer als rode, witte en blauwe vloeistof uitschonk. De jury beloonde hem met de tweede prijs. Danny had een leuk slot voor de muliplying billiard balls bedacht en werkte in een vlot tempo. De 15-jarige Sander hanteerde op vaardige wijze de linking rings. De jury gaf hem er de derde prijs voor. Roëll kon, wegens zijn gevorderde leeftijd, voor de laatste keer in het juniorenconcours uitkomen. Hij deed dat op zijn soepele en ervaren manier. Het leverde hem een groot applaus en de eerste prijs op.

Regerend wereldkampioen close-up magie, de sympathieke Canadees Carl Cloutier, liet in zijn lezing de fijne kneepjes van het sleeven en de topit zien. Hij gaf diverse goede tips: gebruik de mouw als derde hand (tussenstation) en buig bij het sleeven nooit de pols; dit eist de aandacht op. Een genot om deze grootheid bezig te zien.

In het concours Goochelen voor kinderen liet Hilbert zien dat hij een goede verteller is. De zaal hing aan zijn lippen. De volwassenenjury kende hem terecht de eerste prijs toe. Het optreden van Romaini was meer een aaneenschakeling van afzonderlijke effecten (derde prijs). Veelzijdige Louis wist de zaal goed te bespelen. Mede door zijn moderne vormgeving was hij de favoriet van de kinderjury. Tweede-prijswinnaar Berry Merlin pakte flink uit. Met veel improvisaties en rake grappen, waaronder terzijde aan het adres van de volwassenen, verkleurde hij een konijn in een hoge hoed en zijn eigen foto. Tot slot toverde hij zijn "broertje" en zijn "zusje" tevoorschijn. Met housemuziek door een drumband en vuurwerk nam hij afscheid van het grotendeels jeugdige publiek. Achter de drumband aan ging het met de kinderstoet naar buiten. Daar vond het straatgoochelconcours plaats en presenteerde Hilbert een goocheldozenfestival.

De drie deelnemers aan het straatconcours, Robert Blake, Berry Merlin en Rusto, behaalden respectievelijk de eerste, tweede en derde prijs.

TELEURSTELLEND

Terwijl het straatgoochelen nog in volle gang was, startten de workshop van Marconick en de lezing van de Brit Mark Leveridge. Beide evenementen zouden worden herhaald, zodat men in staat was om beide te bezoeken. De workshop van Marconick was teleurstellend. Pas bij binnenkomst bleek dat f 20,- voor oefenmateriaal moest worden neergeteld; anders zou deelname weinig zin hebben. Het behandelde was weliswaar interessant, maar moest telkens aan elk van de vier tafels worden voorgedaan, hetgeen erg ophield. Het is twijfelachtig of de deelnemers er veel van hebben opgestoken. De uitgereikte blaadjes waren te beknopt om als naslagwerk te dienen. Wellicht was de klassieke vorm van lezing met uitvoerige lecture notes effectiever geweest. Mark Leveridge hanteerde deze vorm met succes. Op heldere wijze demonstreerde hij enige fraaie effecten, waaronder een effect met drie munten waarin een beursje een geraffineerde rol speelde.

GESLAAGD COMPROMIS

's Avonds werd de Magic Night gehouden, een geslaagd compromis tussen concours en gala. Bij binnenkomst in de zaal viel direct de sfeervolle aankleding in nachtclubstijl op. Bij de tafeltjes aangekomen trof men enige metaalpuzzels aan (goed idee!). Nadat Henk Schaap de avond had geopend, trad de Duitse praatgoochelaar Joro voor het voetlicht. Een goochelaar van en voor de rijpere generatie. Beschaafd, rustig en charmant, maar anno 1995 weinig verrassend. In het toneelconcours beten Jose Toro d'Amore en Carmen Chita het spits af. Zij leken als twee druppels water op Woedy Woet en assistente. Hun nummer was een vrolijk makende mengeling van magie, clownerie, acrobatiek, zang en muziek. Zowel het publiek als de jury wisten dit zeer te waarderen (eerste prijs). Flip! (Hallema) liet mooie effecten zien met onder andere touw. Hij begeleidde het geheel met een filosofisch getint parlando, dat veel concentratie van de toeschouwers vergde, omdat bijna alles dubbelzinnig bedoeld was. Het was daarom ook niet verwonderlijk dat zijn vaak knappe effecten weinig spontaan applaus opleverden. Minze Dijksma praatte bekwaam de tweede prijs bijelkaar. De komiek uit Friesland maakte met zijn droge grappen oude effecten als Tibetaanse gebedsstok en passe-passe bottles weer nieuw. Robert Blake had veel vuur en housemuziek in zijn nummer gedaan, waarmee hij de derde prijs in de wacht sleepte. Zijn kostuum had best wat 'housiger' en minder netjes mogen zijn, bijvoorbeeld wijd T-shirt en ruime driekwartbroek. Herman Koster vertoonde in een nonchalante stijl mentale effecten, een touwroutine en een kaartvoorspelling. Tevens liet hij een gesigneerde kaart op een kunsthand verschijnen. Het duo Double J liet weer synchroon de linking rings zien. Ook de grap met de duif (na een snelle produktie) deed het weer goed.

Tussen de optredens voor het toneelconcours door traden tafelgoochelaars Robert Blake, Henk Arnoldus, Flip!, Arnaud van Rietschoten, Melchior en Niek Pilgram tegen elkaar in het strijdperk, aangevuld met Wim Hooghiemstra, Fred Elink, George Parker, Johan Janssen, Gertjan Dicker en Ignatio. Winnaars werden Arnaud van Rietschoten (eerste prijs), Robert Blake (tweede prijs) en Flip! (derde prijs).

GOUDEN SPELD

NMU-president Ted Winkel reikte de NMU-speld uit aan Tommy Wonder, wegens zijn grote verdiensten voor de goochelkunst, mede door zijn eigenzinnigheid en originaliteit.

Kersvers jeugdkampioen Roëll verzorgde een gastoptreden met zijn winnende nummer. Hij was hierbij in het goede gezelschap van The Great Fiasco (Terry Herbert), die op droge wijze, in een stijl die in de verte aan Benny Hill deed denken, afgezaagde trucs een verrassende wending wist te geven. Voor het laatste gastoptreden tekende de Fransman Jean Merlin, die beter Nederlands sprak dan hij aanvankelijk toe wilde geven. Verder was zijn optreden niet erg spectaculair, waardoor de avond niet de finale kreeg die hij verdiende. Maar het kan ook zijn dat iedereen bekaf was, 's nachts om half twee. Gelukkig volgend jaar weer een driedaags congres, met meer (?) nachtrust.

Zondag 3 september

(Piet A.I. Hart)

Velen sliepen nog uit na de lange Magic Night en slechts zo'n 40 enthousiastelingen zaten om half tien klaar om de lecture van Terry Herbert mee te maken.

"Ik zal voor ú beiden een lecture over comedy geven". Typisch Terry Herbert die als professionele comedy-goochelaar inspeelde op de situatie. De liefhebbers van goede, droge, soms harde Engelse humor zijn ruimschoots aan hun trekken gekomen. Het volgende programma-onderdeel '30 ideeën in 30 minuten' had voor mij en voor veel anderen wel een uur mogen duren.

Hoe goed en onderhoudend een lecture ook mag zijn, dit optreden in een ideeënronde van vijf professionals t.w. Marconick (NL) - Terry Herbert (ENG) - Jean Merlin (FR) - Carl Cloutier (CAN) en Joro (D) is zo onderhoudend en inspirerend dat dit nooit meer mag ontbreken op onze congressen. Vervolgens was er de lecture van Joro, die altijd met effecten komt welke zijn uitgetest en die je de volgende dag thuis, zelfs zonder lecture-notes, onmiddellijk na kunt doen.

De lecture van Jean Merlin gaf vooral de touwfanaten weer nieuwe inspiratie.

SALONMAGIE

Het zou vanmiddag duidelijk worden dat de nieuwe generatie de goochelstok in Nederland heeft overgenomen. Verder zou blijken dat een goede coaching en training in clubverband zijn vruchten afwerpt.

Jur Luiten. Heerlijke muziek, een goed aangeklede en geschminkte harlekijn en een perfect getoonde klassieke toepassing van het bekerspel deden mij denken aan de oude prenten en zette de toon voor deze middag. Zo moet salonmagie zijn.

Kees Schoonenberg. Kees trok de lijn van het salongoochelen door met zijn kostelijke verhalen over zijn grootvader en de toespeling op de sterspotjes van de TV. Niet alle effecten verliepen feilloos, maar Kees was er weer bij en genoot net zoveel van zijn act als het publiek.

Dan Velberg. Hier was duidelijk een vertegenwoordiger van de nieuwe generatie goochelaars aan het werk. Een goed uitgespeeld parlando in de vorm van een parodie op de Amerikaanse commercials ondersteunde een demonstratie van goochelen met munten, bankbiljetten en beker op hoog niveau.

Wim Bos. Hoe de sympathieke secretaris van de NMU door de voorronde is gekomen is voor uw scribent een raadsel. Effecten zo uit het zakje van de dealer of woord voor woord uit het boek lieten weinig zien van Wim zelf. Hij moet terug naar zijn vereniging om te Ieren wat presentatie en vooral uitstraling is.

Flip. Technisch zit het altijd wel goed bij Flip, maar waarom toch die ellenlange parlando's waarbij de verveling toeslaat en je de zaal hoort denken: wanneer is het nu eindelijk afgelopen? De plot was best leuk bedacht, vooral de produktie van noten, maar noten horen te kraken als u begrijpt wat ik bedoel.

Richard & Bert. Ik dacht even, wat jammer dat dit nummer als laatste aan de beurt is. Als regie had ik dit eerder geplaatst, maar Richard en Bert trokken zich daar niets van aan en creëerden een sfeer welke zelfs goochelaars deden denken dat het allemaal echt was. Een goede manier van gedachten lezen met hier en daar een vleugje humor en een keurige presentatie.

Rest mij nog Henk Schaap een compliment te maken voor de plezierige en vooral rustige manier van presenteren en voor salonmuziek ben je bij het trio John Gaasbeek aan het goede adres.

Na nog een keer genieten van optredens van Marconick en Carl Cloutier was het moment daar voor het bekendmaken van de prijzen. De uitslag kwam m.i. overeen met de prognose die het congrespubliek had gemaakt. De uitslag vindt u elders in dit blad.

Voordat Ted Winkel het festival kon afsluiten, presenteerde Friesland zich met Beerenburg en kaas, wat aangaf dat we over het congres in 1996 ons geen zorgen hoeven te maken. Leeuwarden, wij komen er aan.

Prijswinnaars


Toneelgoochelen

1. Woedy Woet
2. Minze Dijksma
3. Robert Blake

Salongoochelen

1. Dan Velberg
2. Jur Luiten
3. Richard en Bert

Goochelen voor kinderen

1. Hilbert
2. Berry Merlin
3. Romaïni

Tafelgoochelen

1. Arnaud van Rietschoten
2. Robert Blake
3. Flip

Straatgoochelen

1. Robert Blake
2. Berry Merlin
3. Rusto

Junioren

1. Roëll (tevens Wenegini-prijs)
2. Raymond
3. Sander

Nationaal kampioen goochelen

1. Dan Velberg
2. Woedy Woet
3. Jur Luiten

Verenigingsprijs:

Mysterium

Prijs kinderjury:

Louis

Proef-Eet-wisselbeker Straatgoochelen:

Rusto

Tips en opmerkingen

Opgevangen in de wandelgangen

- Wat een gastvrij team, de Magische Kring Twente!
- Waarom worden de rode en gele lampen niet meer gebruikt bij het concours?
- Waar kan ik mij abonneren op Informagie? (Wellicht volgend jaar een NMU-informatiestand?)
- '30 ideeën in 30 minuten' een hoogtepunt, graag volgend jaar weer.
- De badge was een beetje saai, wel duidelijk.
- Waar is de Henk Vermeyden-wisseltrofee gebleven?
- De catering in het theaterrestaurant en aan de bar was uitstekend!
- Van die voorrondes heb ik weinig begrepen.
- In de aankondigingen graag wat meer rekening houden met de aanwezigheid van buitenlanders.
- Kunnen buitenlanders nog steeds meedoen in het concours?
- Het Magic-Night gebeuren was een vondst die van mij mag blijven.
- 5 lectures + een workshop is wel erg veel van het goede in twee dagen.
- Een driedaagse persen in twee dagen werkt wel erg vermoeiend.
- Kunnen we weer eens denken aan een vlooienmarkt?
- Wat leuk dat Friesland zich al zo duidelijk presenteerde.


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 11 november 2013 om 09.05 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 2, november/december 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder