Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Magische zaken - Eerste Hulp Bij Optredens (2)

Magische zaken - Eerste Hulp Bij Optredens (2)

In dit nummer de tweede en laatste aflevering van de 'E.H.B.O.'-cursus die Piet A.I. Hart voor optredende goochelaars schreef. De eerste aflevering werd vorige keer gepubliceerd.

Licht

Bij het uitvallen van het toneellicht gewoon doorgaan indien er zaallicht aanwezig is. Een goochelaar met een parlando kan er een talkshow van maken. Probeer contact met de zaal te blijven houden. U kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Op dit moment laat ik altijd het licht uitdoen zodat u niet ziet hoe de truc in werkelijkheid gaat.' Manipulatoren kunnen beter stoppen, wachten tot het licht weer aangaat en even een korte pauze nemen om daarna hun act weer voort te zetten. Wanneer alle stroom uitvalt (ook de microfoon) gaat u op de rand van het toneel zitten. Wanneer het licht en geluid weer functioneren, nog even blijven zitten en dan het publiek bedanken voor het geduld dat het heeft opgebracht.

Muziek

Bij een optreden zonder parlando: de muziek komt niet of breekt plotseling af. Ondanks alles dan toch doorgaan met uw act. Bij een spreeknummer: men wil beginnen en ineens komt er keihard gespeelde muziek. Mimisch spelen naar de muziek voor of achter de bühne: 'Dank u wel, maar de dames en heren in de zaal weten zo ook wel wanneer ze lachen moeten.'

Pech met trucs

Attributen vallen op de grond. Bij een zwijgend nummer de zaken gewoon laten liggen wanneer u ze niet meer nodig hebt, anders er met verbolgenheid naar kijken, ze rustig oppakken, lachen en verontwaardigd het hoofd schudden. Een halve schaal zo oppakken alsof ze een hele bal is. Bij een spreeknummer valt er bijv. een glas op de grond. 'U maakte net de magische verandering mee van een glas in duizend stukken.' Goochelaar noemt de verkeerde kaart: 'Dat was niet uw kaart? Maar op een keer is deze kaart vast en zeker uw kaart en dan geloven de toeschouwers in een waar wonder.'

Een truc gaat helemaal de mist in: 'U had me moeten zien toen ik deze truc aan het oefenen was. Ik heb deze truc van een collega gekregen, ik begrijp nu waarom.' Klein bordje maken met de tekst: GOOCHELTRUC TE KOOP.

Open rits: 'Staat u mij toe dat ik mij even omdraai, voordat de politie de zaal komt ontruimen.'

Tip van Joe Nex: draag onder uw smoking een zwarte slip.

Lastige zaal of toeschouwer

Onrustige zaal: steeds zachter gaan praten, alleen de lippen bewegen. Beweeg u tussen de toeschouwers en richt u op één toeschouwer, terwijl u duidelijk spreekt en uw act vooral vlot laat verlopen. Richt u op één tafel. De daar aanwezige aandacht verplaatst zich naar de andere tafels.

Een enkele stoorzender probeert het effect te verklaren. Antwoord goochelaar: 'Ik hoor net dat meneer dit effect al kent, en u hebt natuurlijk recht op nieuwe experimenten. Daarom zal ik u nu iets laten zien dat ik zelf nog niet begrijp.' Bij een onrustige, wat aangeschoten toeschouwer: hopen op de mentale steun van het publiek. 'Sorry meneer, over vijf minuten is mijn show afgelopen en dan bent u aan de beurt.'

Tip: Fred Kaps maakte de lastige toeschouwer tot de centrale figuur in zijn act. Hij overdreef dan sterk, totdat de toeschouwer pijnlijk moest ervaren dat hij in de maling genomen werd. Dan stopte Fred Kaps ook direct.

Iemand loopt dwars door de scène heen. Met een spot blijven volgen tot hij bij zijn tafeltje is. Hem een servet omdoen en een glas wijn inschenken.

Iemand verlaat midden in de act de zaal. 'Vergeet u niet te stempelen wanneer u weggaat?'

Iemand komt tijdens de act de zaal binnen. 'U bent nog iets te vroeg, ik ben nog met mijn optreden bezig.'

Kind komt naar voren gelopen. Bij de eerste keer: naar zijn ouders terugbrengen. Bij de tweede keer: het kind vragen zijn mamma op het toneel te halen. Wanneer de moeder niet wil komen, het kind op het toneel houden.

Een baby blijft hard en langdurig huilen.
'Alstublieft, waarom knijpt u uw baby zo?'

Bij opdringerige fotografen: een flitsblokje bij de hand houden en laten flitsen in de richting van de fotograaf.

Hardnekkige toeschouwer wil het apparaat onderzoeken. 'U bent zeker van de recherche.'

Niemand wil assisteren. Nooit vragen: 'Wie wil mij helpen?', maar met een voorwerp iemand naar het toneel zien te krijgen. Bijvoorbeeld een ballon in de zaal gooien en vragen: 'Wilt u zo vriendelijk zijn de ballon even bij mij terug te brengen?'

Tenslotte

Niets aan het toeval overlaten.
Bij uzelf nagaan welke fouten er mogelijk gemaakt kunnen worden en van tevoren oefenen hoe deze op te lossen.

Na pech op het toneel fouten noteren en daarvan een archiefje aanleggen.

Nooit de humor verliezen, ook wanneer het tegenzit.

Piet A.I. Hart


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 29 augustus 2016 om 08.31 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 2, november/december 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder