U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.
Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Magische zaken - Eerste Hulp Bij Optredens (1)
Magische zaken - Eerste Hulp Bij Optredens (1)
In deze aflevering geeft Piet A.I. Hart praktijktips voor het voorkomen en herstellen van dingen die mis kunnen gaan tijdens een voorstelling: een soort EHBO-cursus voor optredende goochelaars.Wie een keer pech bij zijn voorstelling vergelijkt met de ondergang van de wereld, is bezig een nieuw bedrijfsongeval te veroorzaken. Om echter een fout op een luchtige wijze te omspelen kan men zich laten leiden door de uitspraak:
Laat bij een optreden niets aan het toeval over!
Neem alle mogelijk voorkomende fouten thuis door en tracht al vooruit een passende oplossing te vinden. Voor de goochelaar met een parlando is dat makkelijker, want die kan met zijn voordracht de fout wegspelen door er bijvoorbeeld een grap van te maken. In het algemeen kan de volgende lijst bruikbaar zijn om na te gaan waar de pechduiveltjes kunnen opduiken, te weten:
- voor de voorstelling (contract, inpakken, reis);
- bij aankomst in zaal of theater (het toneel, de muziek, de techniek, kleedruimte);
- tijdens het optreden (technische pech, pech met de trucs door een techniek die u in de steek laat of een toeschouwer die tegenwerkt).
Voor de voorstelling
Telefonisch contact: namen laten spellen, naar het aantal toeschouwers vragen, routebeschrijving laten toezenden, de naam van de verantwoordelijke persoon bij aankomst weten. Altijd wederzijds bevestigen. Juiste datum en aankomsttijd bevestigen. In het contract ook vermelden of er een toneel of een podium aanwezig is, langs welke weg men in de zaal komt (via toneeltrap of achterom). Is er muziek (levend of mechanisch)? Zijn er microfoons? Hoe staat het met de belichting? Is eten, drinken en overnachting voor rekening van de organisatie? Komen de reiskosten extra op het honorarium? Aanvang van het optreden, duur van het optreden, eventuele pauze? Hoogte van de gage? Bij kindervoorstellingen de leeftijd van de kinderen (bijvoorbeeld van 6-12 jaar). Een telefoontje op de dag van het optreden van beide zijden helpt vaak veel misverstanden te voorkomen.Inpakken
Uw programma moet u minimaal een dag van tevoren inpakken om, indien nodig, nog zaken te kunnen aanschaffen of reparaties te verrichten. Maak een lijst van alle benodigdheden. Stel een EHBO-setje samen waarin: plakband, schaar, nylondraad, ijzerdraad, vervangingsdelen van trucs, knopen, naald, veiligheidsspeld, papieren zakdoekjes in geval van hevige transpiratie, vlekken etc.; wondpleister, batterijen. Pak alles zo in dat het tegen een stootje kan. Is uw smoking compleet en schoon?Reis
Bouw ruim tijd in om naar het bestemde theater te komen.Tank van tevoren. Leg een routebeschrijving onder handbereik. Trek een net kostuum aan. (Wanneer er onverhoopt iets met uw smoking mocht gebeuren kunt u altijd in geval van nood in een kostuum optreden.)
Bij aankomst
Hoe ziet het geheel er uit? Toneel, zaalopstelling. Eventueel kunt u nog tafels en stoelen laten verplaatsen of de indeling van het programma veranderen. Hoe is het gesteld met de techniek? Wie is de toneelmeester of wie weet waar de lichtschakelaars zich bevinden? Een vervangende microfoon voor als een microfoon uitvalt. Indien levende muziek, uw gewenste muziek doornemen. Indien een conferencier aanwezig, afspreken hoe u aangekondigd wenst te worden. Licht uitproberen.Direct voor uw optreden
Niet te vroeg omkleden, en altijd eerst nadat u uw programma hebt geprepareerd. Wie draagt de tafeltjes naar het toneel? Nooit op een open toneel of podium uw attributen onbewaakt neerzetten, zeker niet bij kindervoorstellingen. Tip: gebruik bij optreden voor kinderen een koffertafel en een tafel met ruimte om trucs weg te leggen. Neem na het terugkeren voor het tweede applaus deze zaken mee naar achteren.Tijdens het optreden
Gehoord en gezien worden, dat is het belangrijkste.
Technische pech:
Microfoon
De draadloze microfoon valt uit. Microfoon op standaard bij de hand houden. Alternatief: een houder maken die om de nek hangt waarin een microfoon aangebracht kan worden. Bij een draadloze microfoon altijd verse batterijen gebruiken. Gebruik nooit een echomicrofoon van de band.Een revermicrofoon met draadaansluiting zo aanbrengen dat de draad achter door de broekriem loopt. Op dat punt de draad fixeren met een sleutelring of grote veiligheidsspeld. Zorg dat u nog zeker 15 meter microfoonkabel overhoudt. Wanneer alle microfoons weigeren, uw tempo verhogen zonder in paniek te geraken. Probeer niet gedurende uw optreden de microfoon te repareren.
Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 10 augustus 2016 om 10.34 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 1, september/oktober 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.