Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Magic Cascade Show van N.B.G.

Magic Cascade Show van N.B.G.

Inmiddels voor de zesde maal organiseerde de N.B.G. een goocheldag in het waarlijk schitterende Openluchttheater van Bloemendaal. Doordat vorig jaar de voorstelling totaal in het water viel, betekende dit jaar het lustrum. Tot werkelijk het allerlaatste moment (een enorme donderbui met plensende regen in de nacht voor de voorstelling) was het onzeker of er op 1 augustus zou kunnen worden opgetreden. Maar zie, de weergoden waren de harde werkers goedgezind en onder uitstekende weersomstandigheden toonden de navolgende N.B.G.-leden hun kunnen aan de ruim 250 bezoekers:

Henk Eschweiler, zoals we hem kennen, vlot babbelend, goede routines.
Niek Pilgram (jeugdlid), die het nummer waarmee hij in Hoogeveen de tweede prijs won met goede ideeën heeft uitgebouwd.
Piet Hart (40 jaar actief als goochelaar), duidelijk gepokt en gemazeld als kindergoochelaar.
Jeroen van Luit (jeugdlid), met zijn licht onderkoelde presentatie van de dolkenkist, zoals we die ook in Hoogeveen konden bewonderen.

In de pauze vermaakte Cees Faber de aanwezige kinderen met vlot gemaakte ballonfiguren.

Na de pauze allereerst Clement Delleman (jeugd) met een verzorgd algemeen nummer, en tot slot Richard en Inge met een goed ogende combinatie van illusie en algemene goochelkunst.

Het geheel werd op bijzondere wijze gepresenteerd door Gerhard Hessling.

Er vanuit gaande dat het een openbare voorstelling voor "leken" was, heb ik zitten kijken met twee petten op. Wat zag ik vanonder mijn "lekepet"? Aan de aanwezigen trok een bijzonder plezierige middag voorbij. Leuk onderdeel in het programma was de prijsuitreiking van een kleurwedstrijd. Tijdens een braderie waren kleurplaten uitgedeeld; de inzenders kregen van de N.B.G. een uitnodiging de voorstelling bij te wonen, omdat daar de prijswinnaars zouden worden bekend gemaakt. Wel werd de genodigden gevraagd om voor de gezelligheid ook vaders, moeders, vriendjes en vriendinnen, ooms en tantes mee te nemen. Gezien het aantal bezoekers een prima idee!

De prijzen waren trouwens ook erg leuk: in de diverse klassen kreeg de winnaar een optreden aangeboden van een goochelaar op zijn of haar eerstvolgende verjaardagsfeest! Naar buiten lopend was vanuit het publiek hoorbaar dat het zich prima hadden vermaakt. Uiteindelijk gaat het daar toch om nietwaar? Vandaar: veel lof voor de N.B.G.! Het was goede propaganda.

Wat zag ik van onder mijn meer "vakmatige" pet? Optredenden die er stuk voor stuk bijzonder verzorgd uitzagen. Als muziek werd gebruikt had deze een beschaafd volume. Ter lering voor henzelve en voor anderen (uiteindelijk is Informagie ook als instructie bedoeld, nietwaar?) een paar wat meer kritische opmerkingen, waarvan Dick Harris pleegt te zeggen dat ze eigenlijk zo vanzelfsprekend zijn, dat je er vaak door een vorm van gemakzucht niet aan denkt:

- Realiseer je bij een buitenoptreden dat het vrijwel altijd waait, dus: "veranker" je materiaal om te voorkomen dat het wegwaait.
- Moet je lucifers gebruiken, bijvoorbeeld om een kaars aan te steken, dan zal de wind ook voor problemen zorgen. Bekijk daarom kritisch (wellicht met je coach) of er een alternatief is.
- Bedenk dat zonlicht veel gemener is dan toneellicht: het schijnt niet altijd recht van voren. Daardoor kan het voorkomen dat zaken die zich achter zwarte doeken afspelen of daar verborgen zijn, veel minder onzichtbaar zijn dan je denkt.
- Bij een publiek optreden van zes goochelaars mag het, denk ik, eigenlijk niet voorkomen, dat hetzelfde effect (overigens telkenmale goed gebracht) meerdere malen wordt vertoond; met enig overleg kan dit worden voorkomen. In mijn optiek wordt het geheel dan nog beter.
- Als het even mogelijk is, voorkom dan voor een toneel een gracht. Zo ook hier met daarover twee vrij smalle loopplanken. Nog los van het feit dat ik vind dat alle kinderen die komen helpen even tegemoet worden gelopen, vind ik het bij deze loopplanken-over-water zonder meer een must.
- Als er veel kinderen, waaronder erg jonge, in het publiek zijn, vraag ik me af of het wel zo verstandig is een dolkenkist te vertonen, dan wel scheermesjes te eten. Ze zullen het niet meteen nadoen, maar toch ...

Resumerend: al met al vond ik het leuk dat ik er bij was.

Wim Bos


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 23 maart 2015 om 08.04 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 1, september/oktober 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder