Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Levend verleden

Levend verleden

Apeldoorn viert zijn verjaardag. Dat gaat met veel festiviteiten gepaard. Onderdeel van dit gebeuren is de komst van De Parade. Klassiek kermisgebeuren. Historie in levende lijve.

Boniseurs proberen links en rechts de aandacht van het hooggeëerde publiek te trekken. Helaas voor deze reizende artiesten laat het Apeldoornse publiek ze een beetje in de steek. Diverse zaken vertonen een dosis lariekoek. Voor een paar piek wordt het geachte publiek in de maling genomen, nadat het op een smeuïge manier de tent is ingelokt. Ondanks dat werkt het gebodene wel prikkelend op de lachspieren. De kijker voelt zich uiteindelijk toch niet echt bedrogen.

Authentiek

Het verleden van de goochelaars wordt teruggebracht in het theater van magiër Celsius. Voor het authentieke theatertje wordt, op bijna arrogante uitdagende wijze, de aandacht getrokken. Met het demonstreren van echte toverijen wordt geprobeerd de cliëntèle over te halen nog meer wonderen te komen aanschouwen. Magische kunsten worden den volke getoond. Een slagersmes doorklieft bijna de arm van de duivelskunstenaar. Er volgt een souper van scheermesjes. Hij demonstreert zijn telepathische krachten door een onzichtbare kaart te lokaliseren. Penningen materialiseren. De schone partner van de zinsbegoochelaar toont de verbaasde kijkers haar huidgenoten: kostelijk gedresseerde vlooien.

Geheime kennis

Na betaling van een luttel bedrag wordt het nieuwsgierige publiek de toegang gegund tot de wereld van de illusie, waar dromen werkelijkheid worden. De argeloze bezoeker wordt meegetroond naar het rijk der duivelse wonderen. Terug naar het vroegere, de geheime kennis van onze voorouders. Boerenbedrog is uitgesloten; zwaar water is een mogelijkheid.

Geheimen

Celsius' sigaar gloeide in zijn smalende grijns. Zijn rook zal nog vele onwetenden verwarren in zijn wereld vol onwerkelijkheid. De diepe geheimen van zijn voorvaderen (en afkomstig van mystieke genootschappen) zijn bij magische meester Celsius in vertrouwde handen. Moge de kerken hem niet vervolgen. Bombastische nostalgie ten voeten uit schept ook in het heden genoegen.

Mysterieus

De voetlichten doven traag. De fanfare zwelt langzaam. Een mysterieus figuur, in rijk glitterkostuum, ontstaat in het vervaarlijke duister: Celsius. Zijn sigaar doet een doek ontbranden. Een witte kaketoe doemt op uit het niets.

De probleemstelling van het vernietigde drukwerk wordt geanalyseerd. Het kreunen van de courant klinkt toepasselijk. De toeschouwers gniffelen. Het gevallen stuk klopt. Direct daarop wordt de onmogelijkheid van verdwijnende en verschijnende vloeistoffen aanschouwelijk gemaakt.

De bizarheid van vernietigende gedachtenkracht brengt, na het springen van een glas, een rilling door het publiek.

Slechte zaag

Een diepe trance wordt opgelegd aan een onschuldig meisje uit het publiek. Is zij een wees, of moeten haar ouders op herhaling? Celsius geleidt haar naar een kist. Een handzaag blijkt te stomp. Dan wordt zij met een cirkelzaag in moten gedeeld. Het gloeit bloedrood. Licht schittert. Geld blijkt een rol te spelen. Celsius beheerst de natuur en is in staat haar weer geheel in haar jonge doen te brengen. De monden van de kijklustigen staan open van verbazing. Zo dichtbij hebben zij het nog nooit gezien. Meesterschap over de materie wordt getoond. Ook bankpapier blijkt deel- en heelbaar. Dan voert de meester der zwarte kunst zijn verbijsterde publiek terug naar die andere onwerkelijkheid: 'zomer' 1993.

Theater

Prachtig dat in de beperktheid van zo'n theatertje toch een juiste sfeer kan worden gecreëerd, met een handvol lampen en goed gekozen hulpmiddelen. Toveren wordt hier een echte kunst. De reacties van het publiek zijn bijna voelbaar. Het doorgezaagde meisje blijkt gelukkig zo hersteld, dat zij haar weg, zij het een beetje wankel kan vervolgen over het sprookjesachtige terrein.

Wim Eertink


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 19 maart 2015 om 07.03 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 1, september/oktober 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Goochelaar boeken? Goochelaar huren? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand februari.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder