Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Leidseplein of toverplein

Leidseplein of toverplein

Waar een congres toe kan leiden.

Tjirk Romph is eigenaar van twee gerenommeerde cafés op het Leidseplein in Amsterdam. Mysterium is een gerenommeerde goochelclub, die af en toe een avond organiseert waarbij de leden een introducé mee mogen nemen. Zo kon het gebeuren dat Tjirk een avondje kwam kijken en in de ban raakte van de goochelkunst, niet als beoefenaar maar als hoogst geïnteresseerde leek. Hij bezocht samen met Joop Heuvel het congres in Enschede en raakte in de ban van het straatgoochelen. "Waarom zie ik dat niet zo vaak op 'mijn' Leidseplein", speelde door zijn hoofd. Jongleurs, Chileense muzikanten, vuurspugers, mimeartiesten, acrobaten, gekken en randdebielen bevolken in de zomermaanden het plein, maar goochelaars zelden! Tjirk zag op het congres in Leeuwarden in de klasse straatgoochelen slechts EEN echte deelnemer. Kennelijk is er toen iets gebeurd in die "kop" van hem. "Dit kan GROOTSER, BETER en MOOIER!" verkondigde hij aan iedereen, die het maar wilde horen.

Dick Koornwinder werd erbij gehaald. Dick bezat de "know how" van de goochelkunst en het wereldje er omheen. Samen gingen ze aan de slag. De horecaclub "CV Het Leidsepleintje" was geïnteresseerd en de datums (31 augustus en 1 september) werden vastgelegd. Ondanks een ingrijpende verbouwing van zijn café "Hoopman", stond alles vrij snel op de rails. Met Dick in de organisatie was het niet verwonderlijk dat ook het close-up goochelen aan het festival werd toegevoegd. "Het presenteren van het tafelgoochelen aan leek en ondernemer is goed voor de goochelkunst in het algemeen en voor mij in het bijzonder!", moet Dick gedacht hebben. "De deelnemers moeten goed verzorgd worden en hebben recht op een behoorlijke prijs", bedacht het duo. Maar dat kost vreselijk veel geld, dus werd er gezocht naar sponsors. Die werden gevonden en dat waren niet de minste. "Carlson-Wagonlit travel" en "Sourcy" verleenden medewerking. Sourcy was net begonnen met een reclamecampagne getiteld "De magie van Sourcy" en dat sloot natuurlijk naadloos aan bij een magisch gebeuren op het Leidseplein. De firma Jan Monikendam stelde waardebonnen ter beschikking. Zo kon de opening worden verzorgd door Scott the Magician. Scott bracht zijn act op de éénwieler, die we in Rotterdam van hem gezien hebben. Echt fantastisch! Er kwamen geldprijzen (750, 500 en 250 gulden) voor beide categorieën, het hotel voor buitenlanders was gratis en de deelnemers kregen een dagvergoeding. Als klap op de vuurpijl stelde Carlson-Wagonlit voor de deelnemer met het hoogste aantal punten een reis naar Las Vegas beschikbaar, maar…….. die moest
dan wel BEIDE dagen meedoen!

En zo gebeurde het dat een geheime jury (zonder juryrapport) besloot Woedy Woet met zijn zigeuneract, die hij samen met Marjolijn voor een enthousiast Leidseplein-publiek bracht, te belonen met de eerste prijs straatgoochelen en het meeste aantal punten van allemaal. Maar Woedy had alleen zondag gewerkt! En zo kwam het dat Dennis Velberg, die eerste in de klasse close-up werd met een uitmuntende tafelact, en als tweede "over-all", naar Las Vegas gaat. In de klasse straatgoochelen werd Berry Merlin, die zijn kindergoochelact met veel succes op straat bracht tweede en Hilbert Geerling derde. Hilbert had speciaal voor deze dagen een act als zwerver, met een winkelwagentje, in elkaar gezet. Erg goed gevonden, Hilbert!

In de klasse close-up werd Paul Morak tweede. Dat Paul naast zijn manipulatieact, ook een erg goede "close-upper" is, was mij niet bekend. Paul zwierf, met veel energie, van tafel naar tafel over het plein. De derde plaats was voor Robert Blake, die in beide categorieën meedeed. Robert, gedreven als hij is, was overal te vinden. Met zijn vèrdragende stem wist hij toerist en Amsterdammer te vermaken. Jur Luiten bracht zijn pierrot-act voor het eerst op straat. Heel knap om met een puur theatraal nummer op muziek de rusteloze voorbijganger te boeien. Ted Alders (met prachtige snor), hield vooral de kinderen in zijn ban terwijl Ray Xaluki dat vooral met de volwassenen deed. Thorsten Strotmann en Markus Stocker uit Duitsland zorgden voor een internationaal tintje aan het eerste straat- en close-up festival. Zij wisten het meeste geld uit de zakken van het publiek te kloppen en het publiek nam hier opgewekt genoegen mee! Het is nu al voor 90 procent zeker dat er een vervolg komt. Een betere promotie van de goochelkunst voor leken is bijna niet denkbaar.

En zo zie je maar, waar een bezoek van een café-eigenaar aan een nationaal congres toe kan leiden.


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 30 juli 2013 om 09.15 uur en komt uit de Informagie (jaargang 8, nummer 2, november/december 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder