Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Koninklijk

Koninklijk

Ik heb het verhaal van Adrie van Oorschot, dus als ik lieg, doe ik dat deze keer in commissie. Het speelt zich af in de zomer van 1939. Duitsland is Polen binnen gevallen; de Tweede Wereldoorlog is een feit; Nederland mobiliseert. Hare Majesteit Koningin Wilhelmina houdt een radiotoespraak waarin Zij verklaart het op prijs te zullen stellen wanneer onder deze omstandigheden Haar verjaardag op 31 augustus zonder feestelijk vertoon zal worden gevierd. Van Oorschots collega Alex Wins hoort het vorstelijk vermaan grimmig aan. "Daar gáán m'n schnabbels!" roept hij bitter tegen Latte, z'n vrouw. Voor een artiest en ondernemer als Wins, die programma's levert voor feestavonden en kinderpartijen, is de 31e augustus als altijd een mooi begin van het seizoen. Hij heeft contracten voor de ochtend, voor de middag, voor de avond en ook nog voor een paar schnabbels op de dagen rondom Koninginnedag. Maar jawel, daar is het eerste telefoontje al. De voorzitter van het Oranjecomité in Groningen, een bekakt pratende notaris. "U begrijpt, na het uitdrukkelijke verzoek van Hare Majesteit.... ik zal u dit gesprek nog even schriftelijk bevestigen". Alex Wins ijsbeert door de kamer. Plotseling pakt hij zijn oude schrijfmachine en hij begint driftig te tikken. "Wat schrijf je nou?", vraagt Lotte. "Een brief" "Aan wie?" "Aan de Koningin", zegt Wins, "en laat me nou even nadenken." Volgens Adrie van Oorschot placht Wins van zichzelf te zeggen: "Ik kan niet goochelen, ik kan niet buikspreken, ik ben geen poppenspeler; maar ik verdien er al jaren de kost mee." Hij kon goed smoezen, mondeling en zo nodig op papier. In zijn brief aan Hare Majesteit haalt hij alles uit de kast. Hij heeft veel respect voor het verzoek van onze geëerbiedigde Koningin, schrijft hij haar en hij neemt onmiddellijk aan dat Zij met Haar toespraak geenszins de bedoeling heeft gehad om hard werkende onderdanen als ondergetekende het brood uit de mond te stoten. Is Zij niet met hem, Wins, van mening dat hij in dit bijzondere geval bij annulering recht heeft op de in onze branche gebruikelijke vijftig procent van de overeengekomen gage? Dat van die "gebruikelijke vijftig procent" verzon hij ter plekke, maar Hare Majesteit was het geheel met hem eens, zo bleek uit het schrijven dat hij al na een paar dagen van het Koninklijke Secretariaat mocht ontvangen. Hij grijpt de hoorn van de telefoon en belt allereerst Groningen. "Is de notaris bereid Hare Majesteiis wil uit te voeren?" Het woord van HM is voor hem wet, zegt de notaris afgemeten, maar hij wil dat toch eerst wel een zwart op wit onder ogen hebben. Wins heeft een trein-abonnement en met het schrijven in de binnenzak bezoekt hij alle notabele opdrachtgevers om zijn "gebruikelijke vijftig procent" te innen. Aangezien hij nog geen kosten heeft gemaakt voor muziek of transport, verdient hij dat jaar aan de 31e augustus meer dan ooit tevoren. Leve de Koningin!

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op vrijdag 10 juni 2016 om 08.52 uur en komt uit de Informagie (jaargang 3, nummer 4, maart/april 1992), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder