Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Juryrapport

Juryrapport

Dit juryrapport is bedoeld om de deelnemers aan het concours en congres inzicht te geven in de overwegingen die bij de juryleden tot de inmiddels bekende beoordeling hebben geleid. Elke concours deelnemer kan desgewenst ook nog een gedetailleerder oordeel krijgen bij een van de juryleden via een persoonlijk gesprek.

Op verzoek van enkele verenigingen heeft de jury dit jaar getracht elke deelnemer, naast zijn totaalpunten, twee cijfers te geven voor (P)resentatie en (T)echniek. De cijfers varieerden van 5(matig) tot 8(zeer goed).

De jury heeft dit jaar geen gebruik gemaakt van het recht punten af te trekken bij tijdsoverschrijding, daar het niet storend was; behalve bij Aenigma, maar wegens schade aan de tijdwaarnemingsklok kan bij hem de overschrijding niet worden bewezen.

Junioren


Roëll (Passe passe)

Een nummer met een thema (geld) hoewel ook andere effecten (vloeistoffen, doeken). Mooi materiaal (o.a. fraai tafeldessin). Het nummer zou aan kracht winnen als het ingekort wordt. Goede techniek. De presentatie zou nog sterker worden indien onnatuurlijke mimiek en het vele lopen zou worden voorkomen.
Tijd 10'11" P7, 3 T 7, 6 536 pnt 3e prijs

Jordy (Passe passe)

Een rustig en duidelijk gepresenteerd nummer, dat doorloopt, daarin een knappe biljartbalroutine. Nette apparaten en leuke kleding. De technische afwerking was nog niet volmaakt, maar dat komt stellig met de jaren als je nu al zo'n persoonlijkheid hebt.
Tijd 8'08" P 7,0 T 6,0 473 pnt

Winfried & Angelique (N.B.G.)

Een mooi gestroomlijnd nummer, mooie aankleding, consequent in kleur en goede muziek, geroutineerd vertoond door een tweetal, dat zich duidelijk thuisvoelt op toneel. Misschien zou een andere mimiek van Winfried meer in overeenstemming zijn met dit showrijpe nummer.
Tijd 8'17" P 7,3 T 7,0 543 pnt 1e prijs

Brobas (Passe Passe)

Een verzorgde toneelaankleding en een nummer dat play-back-end vertoond werd. Dat leverde in het begin grootse gebaren op, terwijl het gebruikte materiaal nogal klein was. De vraag kwam boven waarom iemand er bij zingt (of playbackt) als de tekst niets met het vertoonde te maken heeft.
Tijd 7'11" P 5,6 T 5,2 398 pnt

Peter Eggink (Arnhem)

Plezierig om naar iemand te kijken die met zoveel gemak presenteert: één van de weinigen die met zijn blik ook het balkon erbij betrok. Maar denk aan een betere achtergrond en belichting bij de zwevende stok. Ook de kaarsproduktie verdient nog wat extra aandacht.
Tijd 5'45" P 6,7 T 5,8 473 pnt

Niek Pilgram (N.B.G.)

Een uitermate originele aanpak van een nummer dat het publiek bleef boeien, omdat men benieuwd was naar de finale. Geen muziekbegeleiding, slechts geluidseffecten, die de spanning opvoerden gedurende de volle twaalf minuten. Slechts wat oneffenheden in de afwerking zaten een eerste prijs in de weg. Helaas bestaat er in de juniorenafdeling geen prijs voor originaliteit.
Tijd 12'00" P 7,6 T 7,0 539 pnt 2e prijs

Algemene goochelkunst


Robert Blake (Passe Passe)

Een origineel nummer met een eigen thema, goed uitgewerkt, al kon het slot iets spectaculairder. Mogelijk kan een betere verlichting bijdragen aan de bedoelde sfeer. Het moeten spelen op de teksten en geluiden van de band werkte soms remmend op het handelen.
Tijd 7'30" P 6,4 T 6,0 440 pnt 3e prijs

Kees Schoonenberg (Zwarte Muze)

Een act met originele vondsten, begeleid door een verzorgd parlando, al bleef dat soms steken wanneer verwachte reacties uit de zaal uitbleven. De techniek was wat krampachtig en niet foutloos. Het liefst zien wij Kees in een sfeervolle entourage zoals bij salonmagie.
Tijd 10'00" P 5,6 T 5,6 376 pnt

Mac Intosh (M.K.A.)

Een fris nummer, geheel in eigen stijl, dat swingt met een prima aankleding en sympathiek gebracht. Inkorting van het nummer zou het sterker maken, evenals een bruisender finale dan nu.
Tijd 10'28" P 6,4 T 6,0 433 pnt

Richard & Inge (N.B.G.)

Na een vlotte start van een verzorgd nummer, zakte het tempo terug. Vooral de ring-illusie verliep erg traag. De vele standaardtrucs standaard uitgevoerd gaven weinig originaliteit aan het nummer.
Tijd 10'06" P 6,4 T 6,0 415 pnt

Jeroen van Luit (N.B.G.)

Mooi verzorgd nummer, goed van kleur, harmonieus in gebaar en muziek, sympathiek gebracht, waardoor er contact was met de zaal. Een keurige biljartbalmanipulatie en een Zombi die echt zweefde.
Tijd 6'30" P 7,0 T 7,9 514 pnt 2e prijs

Dance Trance (N.B.G.)

Een nummer met zo veel energie gebracht, dat de presentatie soms wat overdone was. Technische haperingen kwamen helaas voor, zowel bij de apparatuur (laatste illusie), als ook bij de presentatie wanneer na het applaus na een effect nog tijd gevuld moest worden vanwege de begeleidende muziekband, voordat een nieuw effect gestart kon worden. Er was wel duidelijk veel zorg besteed aan dit nummer, waarvan wij ons afvragen hoe breed de doelgroep hiervoor is.
Tijd 6'47" P 6,0 T 5,0 439 pnt

Woedy Woet (Mysterium)

Een nummer met hoge amusementswaarde dankzij intelligente humor, waarin en passant technische vaardigheden getoond worden. Sommige delen kunnen iets meer gestileerd worden. Weer keurig in het pak het nummer beëindigen is een vondst en toont stijl. En dan de zaal in een lach achterlaten. Knap gevonden.
Tijd 11'43" P 7,7 T 7,0 563 pnt
1e prijs, tevens Henk Vermeyden wisselprijs.


Manipulatie


Don Antonio (52 schakels)

Wanneer men zo'n goede techniek in huis heeft - heel belangrijk voor manipulatie - wat vooral bleek bij de biljartbalroutine, dan is er geen enkele reden om zo bedeesd over te komen. Toon gerust wat meer lef. Let nog op timing van steals, en achtergrond bij de zwevende stok.
Tijd 8'57" P 5,4 T 7,0 459 pnt 3e prijs

Elramo (Arnhem)

Een sympathiek optreden met 'stage personality', verzorgde presentatie, mooi materiaal en een act met een goede opbouw. Alle facetten voor een volmaakt concoursoptreden waren aanwezig, maar toch kwam het niet uit de verf. Spanning? Er was te veel 'geheim' te zien, de stealtiming kon beter en er viel wat. Ook knabbelde het pechduiveltje aan de muziekbegeleiding. Met meer routine kan dit nummer uitgroeien tot grote hoogte.
Tijd 7'50" P 6,9 T 5,6 459 pnt 3e prijs

Illusionisme


Christian Farla (Rotterdam)

Een nummer met vaart gebracht door een hele equipe: ieder functioneel bezig. Zeer verzorgde aankleding. Goede illusies; vooral de slotillusie werd geraffineerd uitgevoerd. Misschien kan goed gekozen muziek de effecten nog versterken. De toneelrook was niet functioneel.
Tijd 10'05" P 7,4 T 7,6 562 pnt 1e prijs

Eric, Andre & Afra (N.B.G.)

In feite geldt voor de presentatie hetzelfde commentaar als bij het nummer Dance Trance. Verder was ook hier veel zorg besteed aan aankleding en apparatuur. Op sommige momenten ontbrak de homogeniteit in de groep.
Tijd 12'10" P 61, T 6,0 470 pnt 3e prijs

Goochelen voor kinderen

Dit jaar was er een voorstel van het Algemeen Bestuur van de N.M.U. ook een kinderjury samen te stellen.

Hun oordeel dat Berry de Clown de beste was, kon de jury onderschrijven. Hun motivatie en commentaar was bovendien zo rechtstreeks, dat dat ook rechtstreeks naar de belanghebbenden is gegaan. Publikatie hier zou mogelijk oude taferelen doen herleven.

Rob Ziekman (Merlijn)

Een optreden in alle opzichten verzorgd - duidelijk gebracht; had geen microfoon nodig - en kreeg alle aandacht uit de zaal, maar met dit al staat Rob als een schoolmeester tegenover een zaal met kinderen.
Tijd 14'35" P 6,7 T 7,0 508 pnt 3e prijs

Berry Merlin (Mysterium)

Hier staat een vakman, die, zoals een jurylid omschreef, als artiest spettert. Het gemak waarmee hij het contact met de zaal had, was perfect. Dat een deel van dat contact de ouderen betrof, lag deels in het feit dat het kindertal uitermate gering was. Leuke trucs die een lijn vormden naar de finale. Berry toonde zich duidelijk één met de kinderen.
Tijd 16'10" P 7,3 T 6,8 530 pnt 2e prijs

Salonmagie


Berry Merlin (Mysterium)

Hier kon Berry voluit gaan en hij zorgde voor heerlijk amusement. De aanloop was even te lang, vandaar de tijdnood aan het eind. Goede opbouw.
Tijd 13'16" P 7,3 T 6,2 519 pnt 2e prijs

Table hoppen


Flip (Mysterium)

Een nummer met veel oorspronkelijke effecten, gebracht met een goede techniek. Een vlot parlando, soms tegen het gladde aan. Soms ook fixeerde Flip zijn aandacht slechts op een paar toeschouwers. Een nummer met risico's, waardoor het sprankelend overkwam, tenzij die risico's missers werden, wat aan een enkele tafel gebeurde.
P 7,0 T 7,6 523 pnt 2e prijs

Robert Blake (Passe Passe)

Een vlotte, duidelijke en sympathieke presentatie van een aantal soms bekende effecten, die het bij het publiek goed doen. Goed contact met de hele tafel. Het flasheffect is een sterk punt, dat steeds in de zaal aandacht trekt.
P 7,1 T 7,0 494 pnt 3e prijs

Close-up goochelen


Christian (Oostenrijk)

Een net voorkomen, maar een wat gespannen presentatie (zenuwlachje). Een goede muntenroutine, die technisch soms iets haperde. De twee assisterende toeschouwers werden op het einde vergeten.
Tijd 7'11" 465 pnt 3e prijs

Luc Apers (België)

Een plezierige rustige presentatie van een technisch vlekkeloze muntenroutine, kaart change-effect en card-to-pocket-trick.
Tijd 6'50" 561 pnt 1e prijs

Aenigma (Zwolle)

Wij hebben genoten Bob, van een uiterst origineel en komisch optreden! Onderscheiding Originaliteit. Onderscheiding Komische presentatie.

Jury

De jury werd gevormd door de volgende vakmensen:
Valery Preston,
Ted Winkel (voorzitter),
Wim Cloosterman,
Dick Harris,
Joost Steenbeek,
Arnoud van Delden (reserve).
Als leken waren toegevoegd:
Anke Manschot (journaliste van het tijdschrift Opzij)
Jan Ruberg (aannemer in Zwolle).


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 20 april 2015 om 08.04 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 2, november/december 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder