Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Juryrapport nationaal concours 1990

Juryrapport nationaal concours 1990

In aansluiting op het verslag van het landelijke goochelcongres in Groningen volgt hier het officiële juryrapport.

Junioren


Mieke Faber

Een nummer met keurig verzorgde attributen en goede ideeën. Het ontbreekt in het optreden nog aan spontaniteit.
De jury beloonde dit optreden met een tweede prijs. (526 ptn.)

Arend Brandlicht

Een verdienstelijk optreden. Storend is echter o.a. de veel te harde muziek. Helaas past de muziek ook niet bij de act. (441 ptn.)

Roelof Jan Gombert

Roelof Jan beweegt zich gemakkelijk over het toneel en blijft zichzelf. Zijn spontane optreden en de goede opbouw van het nummer gaf de jury aanleiding hem de eerste prijs en de Weneginiprijs toe te kennen. (532 ptn.)

Jan van Kammen

Een act met weinig eigen ideeën en een wat zwakke opbouw.
Zijn enthousiasme is echter groot en zijn optreden wekt verwachtingen voor de toekomst. (460 ptn.)

Peter Eggink

Peter is een leuke verschijning op het toneel, maar moet hard werken aan de opbouw van zijn act. Er is namelijk weinig verband tussen de vertoonde trucs onderling. (382 ptn.)

Jasper van Luit

Vooral de leuke aankleding en de aparte kleding gaf het nummer een extra accent. Bovendien speelde hij goed op de zaal in. De keuze van de muziek vraagt meer aandacht. De jury gaf Jasper voor zijn optreden een derde prijs. (461 ptn.)

The Young Magicians Group

Een leuk idee om collectief een act op deze wijze te brengen. Naar het oordeel van de jury zitten er echter te weinig verrassende elementen in het gehele optreden. (452 ptn.; eervolle vermelding)

Buitenlandse deelname


Peter Grandt en Frank Westphal

Peter en Frank, beiden uit de DDR, hadden de mogelijkheid om nu naar het Westen te kunnen gaan aangegrepen om mee te doen bij een Nederlands Congres. Beiden lieten zien dat het niveau van close-up magie in Oost-Duitsland niet onderdoet voor dat in het Westen. Peter Grandt wist met 473 ptn de prijs buitenlandse deelname te behalen; Frank Westphal kreeg van de jury 440 ptn.

Micro-magie


John Langenberg (Okito)

John had een oud effect een nieuw jasje gegeven. Hij wist met een geestig parlando op zijn eigen manier de toeschouwers te boeien. Helaas speelde het pechduiveltje hem aan het slot parten. Dit kan aanleiding zijn om één en ander te perfectioneren (284 ptn.)

Arnoud van Delden (Alkmaar)

Een keurig verzorgd geheel. Het kistje dat als "running-gag" wordt gebruikt is prima. Het parlando is zeer spitsvondig, maar laat geen ruimte voor reacties van de toeschouwers. Met nog wat meer effecten in het optreden kan deze act tot grotere hoogte komen. De jury beloonde dit optreden met een tweede prijs. (548 ptn.)

Ray Saluki (Rotterdam)

Door een zeer zwakke presentatie kon hij de jury niet boeien.
Waarom werd ingeschreven voor micro-magie, terwijl er uitsluitend met kaarten werd gewerkt? Het gehele optreden maakt een zeer rommelige indruk, waarbij de eigenlijke "pointe" door de jury en de toeschouwers niet werd ontdekt. (233 ptn.)

Carto-magie


Eddy Smit (G.O.A.)

Het thema voor deze act was een goed idee, maar "rammelde" wat, hetgeen o.m. werd veroorzaakt door het later opbrengen van het TV toestel. Beeld en kaartenstijger liepen daarbij niet synchroon. (445 ptn.)

Berry Merlin (G.O.A.)

Het vertoonde effect was vrij eenvoudig, maar in combinatie met de wijze van presentatie en het geestige parlando, een derde prijs waard. (447 ptn.)

Peter Pellikaan (Rotterdam)

De voor dit optreden gekozen kleding schiep een verwachtingsbeeld dat echter niet in het optreden tot uiting kwam. Het gebruik van de hoed als servante was erg doorzichtig. Het parlando kwam als zeer mat over en was vrij onverstaanbaar. (365 ptn.)

Cabaret- en salon-magie


Antonius van Est (G.O.A.)

Een combinatie van goochelen, buikspreken en transformatie.

Een goed idee. Het "papier-eten" duurde echter veel te lang en goocheltechnisch was het geheel wat magertjes. Het is altijd prettig te ervaren dat naar andere wegen in de goochelkunst wordt gezocht. De jury kende hem de onderscheiding voor originaliteit toe. (382 ptn.)

Ronald Joorse (N.B.G.)

Een combinatie van verschillende effecten die weliswaar niet direct op elkaar aansluiten, maar wel goed worden uitgevoerd. Het parlando vraagt wat meer aandacht en kan wat rustiger en zonder stemverheffing worden gebracht. Het nummer wordt wat te gehaast gepresenteerd. (417 ptn.)

Kees Schoonenberg (Zwarte Muze)

Deze act was - gezien de laatste gehouden verkiezingen - zeer aktueel. (de ministers moeten nog wat wennen). Geestige, onderkoelde humor. Deze mentale act, direct, aktueel en geestig gebracht, werd met een eerste prijs beloond en verwierf eveneens de derde prijs uitvinding. (563 ptn.)

Algemene goochelkunst


Robert Blake (Passe-Passe)

Na een goede opkomst sloeg direct ook hier het pechduiveltje toe. Ook de goed geproduceerde duif wilde niet meewerken en vloog in de coulissen. Jammer, want ondanks dat er een te zwakke belichting was, werd getoond dat Robert veel nadenkt over z'n act en op de goede weg is. Wel moet meer aandacht worden besteed aan technische details. (456 ptn.)

Manro (Zwolle)

Ondanks de keiharde muziek aan het begin van dit optreden, wist Manro op een rustige manier z'n keurig verzorgde act te vertonen. Hoewel een enkel effect (met name het slot) niet overtuigde, was het een stijlvol gepresenteerd nummer. (504 ptn.)

Eric, André en Debbie (N.B.G.)

Een combinatie van goochelen en dans, gepresenteerd door drie mensen die naar vernieuwing in de goochelwereld zoeken. Deze vernieuwing zit vooral in de presentatie, maar wordt helaas nog niet teruggevonden in de goocheleffecten. Ze behaalden met dit optreden een tweede prijs. (536 ptn.)

Ramond MacIntosh (M.K.A.)

Ramond combineert z'n act op boeiende wijze met z'n culturele achtergrond. Deze act wordt in hoog tempo gepresenteerd, maar enkele momenten van rust zou het geheel ten goede komen. De jury kende hem een derde prijs toe. (533 ptn.)

Illusionisme


Hans Klok (N.B.G.)

Hans is in samenwerking met zijn charmante assistente Sittah de nieuwe Nederlandse kampioen geworden. Goed gekozen muziek, een in hoog tempo gebracht perfect optreden en een harmonieus samenspel maken het geheel tot een nummer dat staat, wat voor de jury aanleiding was deze act met een eerste prijs te belonen. Tevens werd hem de Grote Ereprijs overhandigd. Ook ontving hij de Henk Vermeyden Wisselprijs in verband met het hoogste bereikte aantal punten. (576 ptn.)

Paul Philipart (Toi-Toi)

Een act vol showmanship, waarbij een paar technische "schoonheids-foutjes" zichtbaar waren. Een in goed tempo gebracht optreden werd met een verdiende tweede prijs beloond. (545 ptn.)

Mentale magie


Adrie Bakx (Houdini)

Een mentale act wordt mede beoordeeld op originaliteit. Dit technisch goed gebracht optreden blonk helaas niet uit door originaliteit. (442 ptn.)

Bert in den Berken en Gerhard Hessling (N.B.G.)

Dit optreden werd beloond met een derde prijs, omdat de jury hier de toepassing van een aantal bestaande technieken, gestoken in een nieuw jasje, kon waarderen. (444 ptn.)

Manipulatie


Elramo (Arnhem)

De jury heeft veel waardering voor het feit dat een jeugdige deelnemer meedoet in een afdeling met een hoge moeilijkheidsgraad in onze kunst, namelijk de manipulatie. Technisch nog niet geheel volmaakt, maar Elramo is op de goede weg en verdiende een derde prijs. (459 ptn.)

Goochelen voor kinderen


Berry de Goochelclown (G.O.A.)

Een leuke opkomst voor de kinderen is belangrijk. Het enthousiasme waarmee Berry een zaal met kinderen bespeelt, maakte ook dit jaar weer indruk op de jury. Hij verdiende met z'n optreden een derde prijs. (491 ptn.)

Hoky Poky (G.O.A.)

Ook hier een clowneske opkomst, waarbij vanaf het begin een goed contact tot stand kwam met het jeugdige publiek. Hoky Poky moet echter proberen gedurende het gehele nummer in z'n clownsrol te blijven; de stem veranderde tijdens het optreden wat. Het fornuis schept een verwachting die er niet uit komt. Een goed optreden voor kinderen, een tweede prijs waard. (515 ptn.)

Romaini (Passe-Passe)

Een goed contact met de kinderen, maar was dikwijls slecht verstaanbaar. De hoed had in het optreden geen enkele functie en kwam, mede door de steeds terugkerende grijpbeweging naar de hoed, als storend over (385 ptn.)

Verenigingsprijs


N.B.G.


(gem. 490 ptn.)

De congresjury

De concoursdeelnemers werden beoordeeld door een vakjury en een lekenjury.

De vakjury bestond uit:
A. Wurkum (voorzitter)
Th. C. Winkel
W. Cloosterman
P.A.I. Hart
J.G. Noordanus.

De lekenjury werd gevormd door:
Mevrouw R. Brinkhuizen
J. Postma.


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 4 augustus 2016 om 11.04 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 1, september/oktober 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Goochelaar boeken? Goochelaar huren? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand mei.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder