Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Juryrapport goochelfestival

Juryrapport goochelfestival

JUNIORENCONCOURS


Roëll

Een act met veel routine en een mooie aankleding. Zijn techniek is van een behoorlijk niveau. Hij kijkt goed de zaal in. Pas op voor overacting, het spontane is er een beetje uit. Hij zou iets meer naar een climax toe moeten werken en iets minder bewegen, waardoor het geheel nog prettiger wordt om naar te kijken. Zijn tafel ziet er mooi uit, maar kan wat meer naar voren geplaatst worden. Een enkele palmage was te zien. In zijn routine met munten zou iets meer variatie kunnen.
1e prijs 514 punten.

Danny

Goochelt nog maar een maand of 4 en heeft meegedaan om ervaring op te doen. Hij moet zeker doorgaan en moet de juiste mensen zoeken die hem verder kunnen helpen. (N.M.U. Coaching-dagen!) Zijn pak stond een beetje open, waardoor het wat te groot leek. Het licht stond niet helemaal goed en je kon duidelijk de touwtjes achter zijn rug zien. 389 punten.

Sander

Vertoonde mooi het ringenspel en probeerde goed op de muziek te werken. Hij moet echter wat meer uitstralen en is nog te weinig toneelminded (lachen, kijken, staan, lopen). Het tempo zou iets omhoog kunnen. Er waren te weinig tempowisselingen. Jammer dat zijn hand te lang achter de tafel bleef. 3e prijs 457 punten.

Raymond

Een erg leuk fris en spontaan nummer. Hij kwam zelf speels over, en bespeelde zijn publiek. Bij het opkomen bleef hij wat teveel aan de zijkant van het toneel staan. De zwarte vingerhoeden op het zwarte jasje waren slecht te zien. Geen shirt dragen met tekst of stippen. Door de klep van zijn pet was vaak zijn gezicht niet te zien, raakt daardoor het contact met publiek kwijt. Meer van het lichaam af werken maken de manipulaties stukken mooier. 2e Prijs 483 punten.

TONEELGOOCHELEN


Woedy Woet

Originele invulling van het onderdeel ontsnappingskunst. De rol van de assistente was subliem mede door het consequent volhouden van relatie assistente-boeienkoning. De muzikale ondersteuning van de assistente geeft het geheel een absurdistisch karakter met een hoge amusementswaarde. De aankleding zowel qua kleding als attributen zijn treffend en functioneel. Bij het vastbinden zou er iets meer tempo in kunnen, het nummer zakt daar iets in, de act lijkt dan wat te lang. 1e prijs 2852 punten.

Minze Dijksma

Een act met een hoge amusementswaarde, veel humor, sterke woordspelingen en grappen. Toch beschaafd. Een plezier om naar deze act te kijken en te luisteren. De aankleding en attributen waren goed verzorgd. Vakwerk in de vertoning, maar niet erg origineel in zijn effecten. 2e prijs 2810 punten.

Robert Blake

Een zeer modern nummer met een goede opbouw, vol tempo en snelle opeenvolging van goede visuele effecten. Het nummer blijft daardoor boeien. De timing tot de muziek is goed, alleen de combinatie volume-doek over radio, moet beter. Niet alle effecten zijn technisch goed gebracht. Zombie tussen benen is niet erg esthetisch. Bij verdwijnende radio doek niet laten doorzakken. 3e prijs 2787 punten.

Double J

Een nummer dat nog steeds in stijgende lijn is. Een goede aankleding. De moeilijkheid van deze act is het synchroon werken van de beide artiesten, dat was niet op alle momenten even goed. Toch een keurige act waarnaar het prettig kijken is. Misschien iets te weinig goochelen. Duifeffect aan het eind wellicht te doorzichtig. Het verrassingseffect was er na het vorig jaar een beetje af. 2557 punten.

Flip

Deze act was technisch van een behoorlijk niveau. De presentatie was niet boeiend, saai en soms irritant. Zijn humor is niet voor iedereen geschikt en te begrijpen. Er wordt te veel gesproken, waardoor de act te langdradig wordt. Meer aandacht aan de kleding besteden (overhemd met boordje los), maakte een onverzorgde indruk. Mede omdat er maar met één attribuut wordt gewerkt (touw) zou de spanningsopbouw een stuk beter moeten. 2434 punten.

Herman Koster

Touwroutine is technisch goed. De presentatie is wat onduidelijk. Herman is te veel voor zich zelf aan het goochelen. Dit nummer moet het hebben van grappen, helaas is het spreken niet duidelijk waardoor er veel verloren gaat. Het geheel wordt dan saai en te lang. De uiteinden van het touw moeten voor het optreden worden afgeknipt. 2209 punten.

KINDERGOOCHELEN


Hilbert

Deze act heeft een goede en spannende verhaallijn. Hij is in staat het kind het idee te geven dat het zelf kan goochelen. Het contact met zijn assistentje benut hij optimaal. Hij stond aan het begin van de act uit het licht en zijn conference was iets te snel, maar werd gaandeweg beter. De aankleding was verzorgd en het geheel origineel. 1e prijs 2699 punten.

Romaini

Speelt leuk met de kinderen en is duidelijk te verstaan. Een echte goochelaar die vrij traditioneel werkt, letterlijk en figuurlijk op niveau van de kinderen, is soms oubollig. Kan goed de aandacht vasthouden, maar is soms opdringerig. De act is erg druk, te veel praten spraakwaterval: te weinig rust. 3e prijs 2202 punten.

Louis

Een act met een moderne aankleding. Ondanks het feit dat de routine met de Gameboy bij het jeugdig publiek erg aansloeg, duurde de totale act veel te lang. Bij de jury ontstond de indruk dat hij het totale nummer probeerde te rekken. Dit kostte hem een hogere klassering. Hij schreeuwt te hard (wellicht stond het geluid te hard). De effecten waren erg simpel. Hij had na de Gameboy moeten stoppen (opbouw van de act). 2122 punten.

Berry Merlin

Puur kinderamusement. Omdat de voorgaande nummers waren uitgelopen, had hij wat meer moeite met de kinderen. Hij heeft dat echter toch goed opgevangen. Zijn woordgrappen gingen het bevattingsvermogen van de kinderen soms te boven, hij moet daar toch wat voorzichtiger mee omgaan. (De vergelijking tussen Gameboy en een goochelduo is voor volwassen publiek misschien wel leuk maar niet voor kinderen. Je schoonmoeder op een Belgische vliegtuigstoel kan voor kinderen ook niet.) Het geheel doet circusachtig aan, maar is toch kinder-entertainment. 2e prijs 2666 punten.

STRAATGOOCHELEN


Robert Blake

Werkt goed rondom en maakt goed zijn eigen werkterrein. Robert zag er wat vermoeid uit, maar was toch energiek en soms wat onrustig bezig. Hij doet er wat lang over om het touw te verleggen en praat ten opzichte van zijn trucs wat veel. Zijn woordgrappen zijn niet altijd even sterk en soms wat aan de flauwe kant. Niet te snel over geld praten; 'mansen'. Het een en ander wat beter verpakken. De goochelvaardigheid (techniek) zou op een iets hoger plan kunnen. Over het geheel genomen een goede straatact. 1e prijs 2476 punten.

Berry Merlin

Vertoonde (vertelde) op straat een kinderprogramma. Berry legt makkelijk en snel contact. De volwassenen (ouders) hadden veel schik om de kinderen. Hij is niet echt een straatgoochelaar, maar maakt meer straattheater. Toch puur amusement met behulp van goocheltrucs. 2e prijs 2407 punten.

Rusto

Hij gaat aardig met de mensen om. Door zijn wat rommelige kleding lijkt hij het meest op een straatgoochelaar. Rusto begon wat moeizaam maar was zeer ijverig. Er zou wat meer rust in de act moeten komen, met name bij het bekerspel (angst voor techniek?). Hij moet zeker meer centraal werken, een aantal trucs werd voor een klein groepje mensen vertoond. 3e prijs 2358 punten, plus de prijs van de plaatselijke middenstand.

Opmerking:

Niet alle plaatsen waren even geschikt om straatgoochelen te doen. Deze plaatsen waren door de organisatie aangewezen. Mede daardoor was de beoordeling erg moeilijk.

TAFELGOOCHELEN


Arnoud van Rietschoten

Goed entertainment, de moeilijkheidsgraad van deze act is behoorlijk hoog. De vertoning met het flesje was erg leuk. De hele vertoning lijkt een beetje op straatgoochelen, maar dan aan tafel. Hij roept er mensen bij, dit kan soms lastig en vervelend zijn voor mensen die aan die bewuste tafel zitten. De draad van de pull was wit ten opzichte van een donker kostuum. Zijn kostuum was nogal slonzig, het leek wel of hij het een week aanhad. 1e prijs 2667 punten.

Robert Blake

Bespeelt zijn publiek op een perfecte manier. Hij vertoonde in kokskleding het bekerspel met twee bekers. Helaas zag het geheel er niet echt fris uit. Robert maakte een wat haastige en nerveuze indruk (vergt misschien iets te veel van zichzelf door op een avond aan twee onderdelen mee te doen). 2e prijs 2612 punten.

Flip

De opening met het glas en het voetje was een leuk begin. Waarschijnlijk door de hoge moeilijkheidsgraad van de act was de techniek hier en daar niet goed (palmages). Zijn humor wordt niet door iedereen begrepen en slaat bij een groot deel van het publiek niet aan.
Het een en ander doet erg chaotisch aan en is soms niet meer te volgen er moet meer echt entertainment in zitten.
Soms geeft hij het publiek het gevoel dat men blij moet zijn dat men naar zijn kunsten mag kijken.
Bewust of onbewust minacht hij zijn publiek. Bij een van de dames-juryleden maakte hij de opmerking "Je moet wel bij de les blijven; want je moet wel jureren." Hij moet het publiek niet tegen de haren instrijken. 3e prijs 2602 punten.

Henk Arnoldus

Was zeer enthousiast en had er duidelijk zelf schik in. Het een en ander leek in elkaar gezet voor dit moment. Hij maakte een zeer nerveuze indruk. De produktie van het goocheldoosje was zeer slecht, hij moet aan de opbouw van deze act nog hard werken. Het gedoe met het trommeltje doet wat kinderlijk aan en de grappen waren aan de flauwe kant. Na afloop van het optreden moet hij geen rommel op tafel achterlaten. Het pikken van een horloge lukte als gevolg van beleefdheid van de toeschouwer. 2138 punten.

Niek Pilgram

Niek had een leuk verhaal en was origineel in zijn vertoning (poppetje op hand, kogelvang, kauwgom blazen). Werkt erg netjes (kauwgom in een papiertje) en is zeer beschaafd. Hij moet echter nog wat meer uitstraling en persoonlijkheid krijgen. Is in het begin wat onduidelijk en af en toe wat moeilijk te verstaan, soms onzeker en te bescheiden. Niek is nog niet door de wol geverfd. Zeker doorgaan met dit nummer en uitbouwen. 2384 punten.

Melchior

Werkt erg netjes en beschaafd. Het idee van een ballonnenhondje is op zichzelf leuk gevonden, maar het moet met meer tempo gebracht worden. Het een en ander zou best iets brutaler en met wat meer humor mogen. De effecten duren allemaal iets te lang, waardoor het nummer niet boeit, en men de act snel vergeet. Zijn articulatie moet beter. 2269 punten.

Opmerking:
Door het steeds wisselen van plaats bij het onderdeel tafelgoochelen (hetgeen verwarrend en rommelig verliep) en het tegelijkertijd beoordelen van de toneelacts (concoursdeelnemers werden niet als zodanig aangekondigd) werd het de jury niet echt makkelijk gemaakt.

SALONGOOCHELEN


Dan Velberg

Een technisch goed verzorgd en zeer origineel nummer. Praatje, mime, effecten en aankleding waren perfect op elkaar afgestemd. Een nummer met hoge amusementswaarde. Een vlotte vertoning, geestig, verfrissend en veel afwisseling. Ook zijn goochelvaardigheid was van hoog gehalte, o.a. munten, zwevend tientje. Een schitterende act zeker ook voor goochelaars. 1e prijs 3124 punten.

Jur Luiten

Als geheel een plaatje, waarbij hij de aandacht van het publiek zeer goed gevangen wist te houden. Kleding en effecten in overeenstemming met de muziek. Een prachtige act, met een perfecte techniek. Misschien iets meer afwisseling in de verdwijngrepen aanbrengen. Er op letten dat je niet onnodig gaat versnellen. Iets te lang en na verloop van tijd iets minder verrassend. 2e prijs 2817 punten.

Richard en Bert

Een mentaal optreden waarbij het spel perfect werd gespeeld en zij de spanning goed wisten vast te houden. De aankleding van beiden was goed op elkaar afgestemd en de opbouw was prima. Het sloteffect was zeer sterk met kaartenboekje van Amsterdam. Wellicht kan het spreken nog iets ongedwongener. 3e prijs 2733 punten.

Kees Schoonenberg

Een nummer met sterke woordspelingen. Zeer origineel door zijn onderbrekingen met reclameblokjes, compleet met door hem zelf op blokfluit gespeelde Ster-melodie. De trucs waren wat eenvoudig en hij maakte een wat nerveuze indruk. Het tempo was wellicht wat aan de lage kant. Er zat niet echt een slot aan de act. 2692 punten.

Wim Bos

Een aardig idee om een act te maken, gebaseerd op het thema toeval. Helaas zaten er wat technische fouten in, verwisselen van pakje, kaart ontbreekt in envelopje. De vertoning was wat traag, aan de lange kant en veel van hetzelfde. Hou het optreden centraal, een aantal effecten was niet te volgen voor het publiek. (Advies: verzamel mensen om je heen) 2101 punten

Flip

Deze act had een veelbelovend begin. Helaas waren niet alle grappen even correct en soms zelfs kwetsend (Tupperware-dames) voor het publiek. Het nummer is te lang, er wordt teveel gepraat, daardoor verslapt de aandacht van het publiek. Zijn kleding was niet goed verzorgd (overhemd steekt onder vest uit). Technisch zaten er wat fouten in (het tonen van de envelop, teveel sleeven, en soms was de hoek niet goed). 2341 punten.


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2014 om 09.53 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 3, januari/februari 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder