Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Juryrapport goochelcongres 1989

Juryrapport goochelcongres 1989

Onder leiding van voorzitter Ted Winkel heeft de jury een rapport opgesteld waarin commentaar wordt gegeven op de verrichtingen van de diverse concours-deelnemers. Dit rapport - leerzaam voor iedereen die het congres in Breda bezocht, ook als toeschouwer - wordt hier integraal afgedrukt. De clubs waarvoor de deelnemers optraden staan tussen haakjes achter hun namen vermeld.

Manipulatie


Maarten Willemse (NBG)

Een jeugdige senior oogstte waardering van de jury voor het feit dat hij manipulatiekunst heeft aangedurfd: de basis van de goochelkunst - maar hoe gaat hij hier amusement van maken? Techniek, beweging en presentatie vergen nog veel aandacht. 353 punten.

Magic John (Zwolle)

Hij werkt gemakkelijk en zelfverzekerd, neigt naar onverschilligheid. Hij zou nog wat meer aandacht kunnen besteden aan acteren, aan de opbouw van het nummer en aan de originaliteit. Voor een manipulatie-act had het nummer nogal wat algemene goochelkunst. 405 punten.

Mike Shera (MKA)

Een nummer met eigen stijl, origineel van opzet en diverse originele ideeën. Het technische deel van de manipulatie kreeg echter minder aandacht. De belichting haperde een moment. De jury vraagt zich af of Mozart nu persé met kaarten en munten in een glas moet goochelen - denk eens meer aan andere muziekattributen. 480 punten (derde prijs en de onderscheiding voor originaliteit).

Algemene goochelkunst


Dubois (Rotterdam)

Verzorgd nummer met een nette aankleding - bleef met zijn opbouw in stijl. Toch miste de presentatie schwung en deed het geheel nogal mechanisch aan. 365 punten.

John Wood (Gonga)

Hij had duidelijk zorg aan de apparatuur besteed, maar deze deed meer vermoeden dan er vertoond werd. De presentatie kwam onvoldoende over het voetlicht. Ook de charme, die uitgaat van het optreden van vader met zoontje werd niet benut. 409 punten.

André (NBG)

Zijn ballet-stijl zag er goed uit; meer variatie in muziek en tempo zou het geheel ten goede komen. Goocheleffecten bleven achter bij de allure van de danspassen en misten onderling verband. Zwevende wandelstok was een vondst - had eigen decor. 485 punten.

Manro (Zwolle)

Een verzorgd nummer met goede opbouw en goede timing van de muziek. Alleen gebrek aan originaliteit en een onnatuurlijke presentatie, die onplezierig overkomt, staan een hogere waardering nog in de weg. 503 punten (derde prijs).

Mac. Intosh (MKA)

Lekkere eigen stijl met uitstraling - hoed een goede vondst. Nummer mist een stijgende lijn en enkele onverwachte effecten. Variatie in muziek en tempo zou het nummer ten goede komen. 512 punten (tweede prijs).

Illusionisme


Woedy Woet (Mysterium)

Een act in straat-goochelstijl, waarbij goed gebruik wordt gemaakt van goocheleffecten, loskomend van het clichématige. Heeft veel mogelijkheden, die uitgewerkt moeten worden (timing, minder nadrukkelijke mimiek, meer contrast tussen goochelaar en assistent). Wil de acrobatiek het nummer versterken, dan moet deze trefzekerder uitgevoerd worden. 458 punten (derde prijs).

Cabaret- en Salonmagie


Robert Ziekman (Merlijn)

Goed gepresenteerd stukje salonmagie. Goede aankleding. Goocheltrucs hebben geen hoge moeilijkheidsgraad. Er is veel zorg besteed aan het parlando, waardoor anderzijds geen ruimte is voor impromptu-opmerkingen en het stemgebruik soms iets docerends heeft. Maar wel onderhoudend. 504 punten (tweede prijs).

Goochelen voor kinderen


Frans de Groot (Mysterium)

Hij had een verzorgd nummer, maar door een wat matte presentatie ontbrak aanvankelijk het contact met de gehele zaal; dat kwam pas aan het eind van het optreden. 435 punten.

Kees Schoonenberg (Zwarte Muze)

Als salon-magie zou dit nummer geheel tot zijn recht zijn gekomen. Nu bleef het te klein op het toneel en bereikte het niet de gehele zaal. De mooie grappen waren soms wat wijs. De stijl (domme goochelaar en kind helpt hem uit de problemen) was goed. Hier wordt afgestapt van de alles-kunnende goochelaar (ouder) en wordt de mondigheid en zelfstandigheid van het kind benadrukt. Touw om nek van kind geknoopt was minder geslaagd. 459 punten.

Berry de Goochelclown (Mysterium)

Hij wist de gehele zaal te pakken, hoewel na een goed begin de lijn wat inzakte. De voorbereidingen naar de effecten waren rommelig, maar het slot was weer goed. Met juiste stemvorming wist hij jong en zeer zeker ook oud te boeien. 473 punten (derde prijs).

Robert Ziekman (Merlijn)

Verzorgd geheel - goed spel met de kinderen - beheerste de zaal (zonder microfoon) maar de goed ingestudeerde tekst gaf weinig ruimte voor improvisatie, waardoor iets levendigheid ontbrak. 514 punten (tweede prijs)

Cartomagie


Timothy (MKA)

Vele handelingen technisch goed uitgevoerd; maar soms was het effect onduidelijk en de presentatie onzeker. Aandacht voor de dame die assisteert zou het optreden ten goede komen. 434 punten.

Jan Paymans (MKA)

Correct amusement met een wat technisch aandoend nummer; de presentatie kan wat ontspannender. 470 punten (derde prijs).

Arnaud van Rietschoten (Mysterium)

Een presentatie met een uitstraling, gekoppeld aan een goede techniek en soms verrassende momenten, geven goed amusement. Toch staat een discrepantie tussen een correcte verschijning en soms een clowneske presentatie een harmonieus optreden in de weg. Daarnaast dient aandacht besteed te worden aan de ademtechniek. 503 punten (tweede prijs).

Peter Pellikaan (Rotterdam)

Veel waardering voor de hoogwaardige techniek - alleen te vaak eenzelfde greep geeft wel inzicht in deze techniek; de goede onderkoelde humor met adremme reacties geeft plezierig amusement. 562 punten (eerste prijs).

Micromagie


Jan Paymans (MKA)

Gevarieerd nummer - de effecten zijn vaak voorspelbaar en de techniek zichtbaar; het wat langdradige parlando vermindert het amusement. 431 punten.

John Langenberg (Okito)

Plezierig amusement, dankzij een gezellige presentatie, die zijn kracht vindt in de improvisatie - toch is er nog iets krampachtigs bij de vertoning van de overigens eenvoudige effecten - leuke ideeën, waarbij de vondst van de kroonkurken-produktie aan het slot heeft geresulteerd in de derde prijs uitvinding. 435 punten.

Peter Pellikaan (Rotterdam)

Onderhoudend nummer met goede effecten - de eigen (droge) humor neigt soms naar onverschilligheid. Iets meer aandacht aan de opbouw en het wegnemen van de haperingen bij de technische handelingen zouden het nummer een hogere plaats gegeven hebben. 473 punten (derde prijs).

Eddy Smit (Merlijn)

Ontspannen, onderhoudend optreden en plezierige omgang met assistente stralen een sfeer uit die bij het amusement thuis hoort. Goede logische opbouw maakt dat het geheel goed te volgen is; helaas is de techniek nog wat onaf. 523 punten (tweede prijs).

Arnoud van Delden (Alkmaar)

Zeer onderhoudend optreden en een prima techniek; er is veel zorg besteed aan het parlando; originele ideeën en een goede opbouw; voortreffelijk entertainment. Misschien kan er nog gestreefd worden naar een soepeler spreekstijl. 564 punten (eerste prijs en Henk Vermeyden Wisselprijs).

Junioren


Winfried

Een nummer met vaart en frisheid - een plezier om naar te kijken, mede door de jeugdigheid van de vertoner; maar dat laatste verandert snel; probeer nu meer werk te gaan maken van techniek en originaliteit. 498 punten (tweede prijs).

Gregory

Een sprankelend nummer in eigen(tijdse) stijl - schuwt de techniek niet - presentatie is op de goede weg; toch kunnen er nog meer rustpauzes na een effect in, b.v. bij de balmanipulaties. 575 punten (eerste prijs).

Buitenlandse deelname


Paul Caine (alg. goochelkunst)

Een persoonlijkheid op toneel - een nummer dat meer in salonmagie tot zijn recht komt, maar geroutineerd gebracht, soms wat mat. Soms moeilijk te verstaan, terwijl het parlando het nummer moet dragen. 449 punten.

Gambling Joe (salonmagie)

Zeer onderhoudend - type goed nummer toch niet tot climax uitgebouwd (niet ècht doorgezakt). 514 punten.

Paul Caine (micromagie)

Een geroutineerd nummer met een presentatie die naar automatisme voert - technisch hoogstaand, maar niet overal perfect uitgevoerd - wel echt entertainment. 525 punten (prijs buitenlandse deelname).

Verenigingsprijs

De verenigingsprijs gaat naar die vereniging, die door minstens drie leden vertegenwoordigd wordt. Hiervoor kwamen in aanmerking MKA met gemiddeld 474 punten en Mysterium met gemiddeld 467,25 punten. De verenigingsprijs werd derhalve door de MKA gewonnen.


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 10 januari 2017 om 09.08 uur en komt uit de Informagie (jaargang 1, nummer 2, november/december 1989), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder