Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Juryrapport 1996

Juryrapport 1996

JUNIOREN


Michel Le Blanc

Russische entourage past bij de deelnemer. Michel loopt regelmatig het licht uit. Loopt sowieso hele afstanden over het toneel. Tempo muziek past niet altijd bij de effecten. Soms zijn er onnodig grote bewegingen. Een afleidend gebaar is steeds het haar achter de muts werken. Goocheltechnisch een aardig nummer met potentie.

2311 punten.

Vera Rivanova

Het nummer en de props suggereren een gedateerd nummer in een quasi nachtclub. Hierbij paste beslist niet de klassieke muziek. Steals en palmages waren hinderlijk zichtbaar. De eerst levende vlinder hangt aan de onzichtbare draad onder de tafel. Het is aan te bevelen de moedervlek op de arm weg te schminken. De gewekte spanning in het begin ebde snel weg waardoor het nummer sterk devalueerde.

2167 punten.

Robin Schuil

Een nummer opgebouwd uit standaardeffecten, waarbij een stevige rol was weggelegd voor de geniuskoker. Jammer dat er enige lekkage ontstond bij de vloeistofonderdelen. De jazzmuziek gaf in het begin een redelijk dynamisch karakter aan het optreden. Ook de mimiek van Robin was goed waarneembaar. Een nummer waarin meer originaliteit verwerkt moet worden. Ook de aankleding kan nog verbeterd.

2190 punten.

Raymond

Een vlot lopend nummer waarin handig gebruik wordt gemaakt van de kleding van de deelnemer. Buideltas! De vertoonde standaardeffecten werden goed uitgevoerd. Raymond staat los van de techniek en kan daardoor veel aandacht besteden aan de presentatie. Hij speelt goed in op de levende muziek. Moet oppassen voor overacting.

2567 punten.

Willem van de Veer

Een vlot nummer met een klein missertje bij een doekeffect. Dit nummer dient qua aankleding nog eens zorgvuldig onder de loep genomen worden. Voor verbetering vatbaar zijn de tafeltjes met de lampjes erop, de maat van de pantalon van de goochelaar, de belichting bij de zwevende wandelstok. Ook de bewegingen van Willem dienen beperkt te worden. Ze zijn nu en dan afleidend. Vooral wanneer er props worden weggelegd. Ondanks deze opmerkingen zeker een nummer met goede groeimogelijkheden.

2440 punten.

Sander Schepen

Een nummer waaraan waarschijnlijk veel aandacht is besteed, niet alleen qua opbouw, maar ook qua aankleding. De jury is van mening dat de outfit van Sander kritisch bekeken dient te worden. Het komt nu over als een leerling-kelner. Daarnaast mist Sander een stevige uitstraling naar het publiek. Het is allemaal te netjes. De muziek vonden wij minder goed bij het nummer passen. Sander moet proberen om zijn ogen meer geopend te houden tijdens het vertonen van zijn nummer. Oogcontact met het publiek is heel belangrijk en kan een effect enorm versterken.

2197 punten.

TONEELGOOCHELEN


John van der Ham

Een goed verzorgd nummer. Grote aandacht voor aankleding en attributen. Het ziet er allemaal prima uit. Het nummer wordt waarschijnlijk goed gecoacht. Hoge mate van goochelvaardigheid. Er zal met name aan de presentatie en aan de entertainmentwaarde nog aandacht geschonken moeten worden. De uitstraling van John kan en moet beslist sterker worden. Een nummer waarmee men voor de dag kan komen.

2681 punten.

Robert Blake

Drukke, beweeglijke goochelaar die, te veel in zichzelf spreekt. Opvallend aan dit nummer is, dat er veel bewegingen zijn, vaak onnodig, die de aandacht van een goocheleffect afleiden. Dit zal zeker niet de bedoeling zijn. In de opvatting van de jury heeft dit nummer nog niet een echte eigen stijl. Het is teveel gericht op wat andere goochelaars doen. De bewegingen dienen beperkt, de houding moet rustiger en stabieler worden. Misschien dat het aantal effecten eveneens beperkt kan worden. Er dient meer interactie met het publiek te komen.

2493 punten.

Woedy Woet

Een nummer dat voor sommige juryleden hoge entertainmentwaarde had en voor anderen niet. Het thema op zich verdient zeker een nadere uitwerking. Na enige tijd is het verrassende weg en worden de "mis"Iukkingen voorspelbaar. Een nummer dat nog tijd nodig heeft om te rijpen en verder uit- en af te werken.

2618 punten.

Peter en Vivian

Een nummer dat de jury met gemengde gevoelens heeft ondergaan. De effecten op zich zijn aardig. Ze worden echter onvoldoende over het voetlicht gebracht. De rol van de assistente verdient een betere presentatie. Zowel in houding als in aankleding. Vivian oogt te jong, te kinderlijk, om als sexy assistente op te treden. Bovendien heeft ze iets krampachtigs in haar presentatie. Daar mist o.a. het nummer qua uitvoering de aansluiting met het idee.

2129 punten.

Paul Morak

Het nummer dat het hoogste aantal punten scoorde voor goochelvaardigheid, ondanks het feit dat er enkele missers waren bij de balmanipulaties. De entertainmentwaarde daalt af en toe door het te vaak herhalen van grepen en manipulaties. Bovendien is het nummer, doordat velen dit reeds kenden, te veel voorspelbaar.
Indien er een aparte prijs te vergeven was geweest voor goochelvaardigheid, dan had de jury geen moment geaarzeld om deze aan Paul toe te kennen.

2917 punten.

TAFELGOOCHELEN


Dan Velberg

Een optreden dat een goede mix gaf te zien van de mogelijkheden om oldies nieuw leven in te blazen. Doordat de jury verspreid zat en dus niet gelijktijdig het optreden volgde, geeft dit enige spreiding in de punten. Dan moet oppassen dat hij zich niet te snel laat afleiden door de inmenging van de toeschouwers.

2730 punten.

Richard Stooker

Een nummer dat nog meer kan boeien wanneer er meer aandacht wordt besteed aan een eigen presentatie, die wat verder staat van de standaardpresentatie zoals die vaak door anderen wordt gedaan. Een goede uitsmijter is het zouteffect.

2282 punten.

Paul Morak

Twee effecten die in wezen het zelfde resultaat hebben. De goochelaar is steeds de toeschouwer te slim af (Find the Lady en balletje, balletje). Daar tegenover staat een prima verzorgde aankleding, een uitstekende techniek en een zeer vlotte presentatie.

2670 punten.

Herman Koster

Wat ogenschijnlijk lijkt te beginnen als oude wijn in oude zakken, verandert in hoog tempo naar verbazingwekkende en voor het publiek onbegrijpelijke goochelwonderen. Een nummer dat door tempoversnelling en een aantal snel op elkaar volgende knock-outs een sterke indruk achterlaat.

2800 punten.

STRAATGOOCHELEN


Robert Blake

Niet altijd is duidelijk wat de rol van de toeschouwer is die door de goochelaar wordt uitgenodigd om attributen vast te houden e.d. Het nummer zou meer tempo kunnen gebruiken. Er zou meer aandacht moeten zijn voor de verschillende leeftijdscategorieën die kijken naar de straatgoochelaar en de wijze waarop men deze benadert. Ondanks een voor het optreden gemaakte afspraak door de jury met Robert Blake om de tijdsoverschrijding aan te geven werd hier niet op gereageerd. De tijdsoverschrijding bedroeg bijna vier minuten. Hiervoor is een aftrek van 250 punten op het totaal toegepast.

2498 (2248) punten.

SALONGOOCHELEN


Bert en Richard

Een nummer dat in de loop van de tijd gewonnen heeft aan tempo. Opvallend, maar zeker niet storend en waarschijnlijk ook niet te vermijden is het taalgebruik.
Soms wat plechtstatig en in de momenten waarin er geen boodschap hoeft te worden doorgeseind totaal anders en los.

2730 punten.

Dan en Luiten

Men kan zich misschien voorstellen dat er enige discussie kan ontstaan of dit wel een nummer is dat past in de categorie salongoochelen. Niet overal kan men in huiskamers, salons of parlors boven op het meubilair staan, dansen, springen en stampen. Het enthousiasme werkt aanstekelijk.
Het verdient aanbeveling om kritisch te blijven voor het eigen gevoel van humor. Blijf goochelen voor de toeschouwers. Technisch enkele goede vondsten.

2778 punten.

Minze

Een nummer met een uitzonderlijk hoge amusementswaarde en veel originaliteit. Goocheltechnisch ging er hier en daar nogal wat mis. Echter de vermenigvuldigingsfactoren hebben hier een zeer sterke invloed. In de jury is hier zeer uitgebreid over gediscussieerd.

2973 punten.

GOOCHELEN VOOR KINDEREN


Carlijn

Een nummer met een aansprekend thema. In de twee door Carlijn vertolkte rollen zat voldoende tegenstelling. Hierdoor werden de kinderen geboeid en was het makkelijk voor hen om zich met de rollen te identificeren. Er zijn binnen het nummer nog een aantal niet uitgebuite mogelijkheden. Zowel qua effecten als de attributen. Het toneelbeeld moet nog wat evenwichtiger worden opgebouwd. Qua stemtechniek is er ook verbetering mogelijk.

2466 punten.

Mik en Rik

Aan het begin van het nummer dacht de jury even dat er een herhaling van de salonmagie (onverwacht optreden van Kees) zou plaatsvinden. Dit was echter niet het geval. Het nummer ontspon zich in het begin vlot. Door het optreden van de clown ontstond er een merkwaardige tweedeling. Deze gaf het nummer plotsklaps een andere wending. Door de ingeplande huldiging van Rik ontstond er nogmaals een vervreemding van de oorspronkelijke opzet. Bovendien een tijdsoverschrijding die met 50 punten is bestraft. Bezinning op het karakter van dit nummer is geboden.

2454 (2404) punten.

Jack Boulanger

Een nummer waarvan de jury vindt dat het idee wel aardig is, maar de uitwerking zeer onvolledig en amateuristisch plaats heeft gevonden. Ook de vormgeving van attributen was af en toe buiten proporties.

1763 punten.


Dit artikel is gepubliceerd op vrijdag 12 juli 2013 om 08.52 uur en komt uit de Informagie (jaargang 8, nummer 1, september/oktober 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Goochelaar boeken? Goochelaar huren? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand mei.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder