Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Junioren close-up dag 1998

Junioren close-up dag 1998

Werden we vorig jaar nog door een dichte mist geteisterd, dit jaar hadden de deelnemers, oude rotten en overige belangstellenden met een lichte motregen een meevallertje. Eenmaal in de Omval te Diemen zat de sfeer er meteen goed in, sommigen begonnen zelfs al wat vingeroefeningen voor gevorderden. Om klokke 11.00 uur begon Dick Harris met zijn lezing met als onderwerp de verschillende facetten van het artiest-zijn. Zijn hoofdthema was tijd, timing en actualiteit, dingen die zijns inziens vaak onderschat worden. Om meteen het goede voorbeeld te geven, stopte hij om exact 12.00 uur. Meneer Harris, namens alle junioren nogmaals bedankt!

In de pauze had de Catering Service Faber & Co. voor een overdaad aan lekkere broodjes en krentenbollen gezorgd die door niet-concoursdeelnemers voor de symbolische prijs van fl. 0,50 gekocht konden worden. Tijdens die pauze nam het zenuwachtig gedrentel toch enigszins toe. De meeste goochelaars waren dan ook erg opgelucht toen het eenmaal 13.00 uur was, tijd om te beginnen met:

Martijn Knetsch

Martijn Knetsch liet twee toeschouwers een kaart trekken; vervolgens mocht een van de assistenten het pakje kaarten in twee gelijke stapeltjes delen, wat erg lang duurde. Door de beeldzijden te bekijken onthulde Martijn vervolgens de gekozen kaarten. Hetzelfde pakje kaarten werd nogmaals geschud. De assistenten mochten vervolgens door 'gedachtelezen' bepalen of een kaart rood of zwart was, wat perfect lukte.

Willem Timmers

Willem Timmers haalde een assistente uit de zaal, liet haar een kaart trekken en signeren, en probeerde die door gedachtelezen te achterhalen, wat twee keer achter elkaar mislukte.

Vervolgens nam hij de bovenste kaart van het spel en beweerde dat dit de getrokken kaart was; door de consternatie echter was de assistente de kaart vergeten, maar Willem ving dat goed op door haar eraan te herinneren dat haar kaart gesigneerd was. Nadat de assistente met behulp van een ei (!) onder hypnose was gebracht, deed hij nog twee trucjes met de gesigneerde kaart, om te eindigen met een zeer originele gebroken-en-herstelde-bril-routine en een card-into-orange variant.

Arjan van Vembde

Arjan van Vembde schudde een pakje kaarten met beeld- en rugzijden door elkaar heen, om vervolgens alle kaarten weer goed te leggen, de vier azen uitgezonderd. Uit hetzelfde pakje liet hij drie kaarten trekken, die vervolgens gesandwichd tussen de azen werden teruggevonden. Van deze drie kaarten maakte Arjan een miniatuur-ringenspel, dat de assistente als dank mee naar huis kreeg. Erg knap om een vloeiende act op te bouwen met zo weinig (verschillende) middelen.

Dustin de Leeuw

Dustin de Leeuw legde uit hoe je rijk kunt worden met een variant op Done with Mirrors. Via mindprinting liet hij achtereenvolgens beeld- en rugzijden van kaarten in een Nudist Deck verschijnen, die allemaal echter weer even snel verdwenen als ze verschenen waren. Dustin eindigde met een blauw Brainwave deck, waarin een rode kaart omgedraaid zat. In een rood pakje kaarten zat exact dezelfde kaart, maar dan met blauwe rugzijde.

Rinske Jacobs

Rinske Jacobs persifleerde op prachtige wijze Amazing Discoveries; krampachtig probeerde hij de toeschouwers een Print-O-Magic aan te smeren. Prachtig liet hij zien hoe je van een saaie en overbekende printing-routine een volledige, humoristische act kunt maken. Voor diegenen die nog steeds niet overtuigd waren, deed hij er nog gratis een Brood-O-Magic bij, een smakelijk gevulde duivenpan. Het was gewèldig! Na een kwartier pauze en juryberaad was het de beurt aan:

Wim Ravia

De enige deelnemer die niet uit Noord-Holland kwam. Door zijn leeftijd (11 jaar) en postuur maakte hij een zeer schattige indruk, wat hij volledig uitbuitte in zijn parlando. Achtereenvolgens vertoonde hij een sponsbalroutine met een hondsbrutale steal, twee peddelroutines, een zeer korte card to top met doorzichtige kaarten ("dan kan ik geen malle fratsen uithalen") en de Hindu Tubes. Toen ging zijn fluitketel, een kookwekkertje, af en moest hij er weer van door.

Danny Campion

Danny Campion wilde beginnen met een kaarteffect, maar werd afgeleid. Na een muntroutine deed hij dan toch zijn effect: een kaart komt omhoog uit een spel, nadat een toeschouwer een kaart in gedachten heeft genomen, maar de naam van de kaart nog niet heeft gezegd. Dit mislukte helaas, maar Danny bleef koel en deed het effect nog een keer met een andere toeschouwer. Volgens Ted Winkel duidt dit op "een perfecte beheersing van de act", complimenten voor Danny dus. Tenslotte een Find the Lady routine, waarbij hij als climax letterlijk voor joker stond.

Robert de Vries

Robert de Vries, alias Koos Geldloos, vormde een belachelijke vertoning in zijn bretels, broek met hoogwaterpijpen en een sjofele muts. Als plat pratende aanhanger van Greenpeace ("je weet wel, die gasten die zich overal aan vastbinden") deed hij een vloeiende, humorvolle act met als thema exotische dieren: hij begon met een kaartvoorspelling, waarbij de gekozen kaart een ratelslang was. Toen de assistente de voorspelling openmaakte, hoorde men een ratelslang, waar zij erg van schrok. Toen bovendien een spin op de rug van haar hand verscheen, gilde zij het uit van schrik. Koossie eindigde met een pockettrick met kleefmeelwormen en een verzoek vooral geld te storten op een girorekening. Namelijk de girorekening "van mij", Koossie dus.

Florian Sarius-Markovski

Florian Sarius-Markovski speelde Polleke, een Belgisch typetje. Hoewel zijn accent erg mooi was, buitte hij de mogelijkheden van het typetje niet volledig uit. Na een copper and silver coinroutine deed hij een Chop Cup routine, met als finale lading een grote rode bal. Nadat hij die bal in twee ballen had gesplitst, liet hij er één van zijn hand naar die van de assistente vliegen. Hij eindigde met "ik ga er maar van door" en weg was Polleke; alleen zijn assistente stond er nog…

Bij wijze van slotgala trad Kees Schoonenberg op met zijn "act van mijn grootvader". Zijn geheugensteuntje bewees dat vergeetachtigheid een kwaal is, die niet alleen ouderen treft…

De negen concoursdeelnemers konden opgelucht ademhalen: het zat er op, en alles was goed gegaan. Alleen Danny Campion zat er erg over in dat alles mis ging, dat zijn blunder hem ontzettend veel punten zou kosten etcetera. Wie schetst dan ook zijn verbazing toen na 20 spannende minuten de gong ging en de jury deze uitslag bekend maakte:

1. Danny Campion - MKA/NBG (7 min. 252 pnt.)
2. Dustin de Leeuw - MKA (10 min. 245 pnt.)
3. Robert de Vries - MKA/RIBG (11 min. 242 pnt.)

Wat voor mij een groot raadsel is gebleven na zo'n geweldige dag, is de geringe belangstelling ervoor. In Hoogeveen, bij het Junioren Toneelconcours, is de belangstelling van senioren veel groter, en doen bovendien junioren van meer clubs mee. Onbegrijpelijk, want zelfs Ted Winkel vond de acts "van een geweldig hoog niveau"

Waarde lezer, hopelijk mogen de organisatoren aanstaande november ook u begroeten!

Dustin J. de Leeuw.


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 26 februari 2013 om 14.14 uur en komt uit de Informagie (jaargang 10, nummer 1, januari/februari 1999), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder