Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Interview met Larette - Hypnotiserende vingers

Interview met Larette - Hypnotiserende vingers

Eind januari 1941 werd Larette in zijn studio bezocht door een verslaggever en een fotograaf van De Telegraaf, voor een interview. Dit verscheen op 25 januari van hetzelfde jaar. Een groot deel van dit artikel volgt hierna. Het demonstreert op duidelijke wijze hoe veelzijdig, begaafd en flexibel Larette zijn kunst beoefende.

Mijnheer De Goochelaar, goochelt u es 'n theebon uit mijn portefeuille, wilt u?" "Dat kan zelfs Larette niet, meneer maar wel uit uw vestzak, en ook uit uw borstzak, en kijk daar eens, daar lag nog één vergeten bonnetje op mijn tafel. Had u die er op gelegd? U zit goed in uw theebonnen."

Het slachtoffer van den goochelaar staat nooit heelemaal paf. Hij is voorbereid, nietwaar? Men gaat hem beduvelen. Maar nu ben ik het toch bijna. Waar haalt die brave kerel opeens die theebonnen vandaan? Zeker niet uit mijn portefeuille en vast niet uit mijn zakken. Ik ben de mijne alweer kwijt. Het waren, uitgerekend, twee stuks.
Waar haalt hij nu die drie vandaan?

Natuurlijk was die derde bon dezelfde als de eerste. Larette's goochelende vingers zijn zoo lenig, en het psychologische effect van zijn woorden, zijn manualen, zijn vingertoppen is zoo groot, dat ik niet heb kunnen zien, hoe het ging. En toch sta ik er boven op, en weet, dat het geen tooveren is, het is enkel goochelen.

Maar hij moet dan toch die ééne theebon hebben gehad. En dat in dezen tijd. En juist op tijd. Wij kwamen onaangediend bij hem. En ik had ook dus iets anders kunnen vragen. Om 'n gouden horloge b.v. Ik doe het meteen. Hij haalt het uit mijn linkervestzak, waarin nog nooit 'n gouwen klokkie heeft gezeten, want ik bezit er geen. "Wacht u heel even" zegt hij, en haalt 'n tweede uit mijn neus, een derde uit m'n schoenveter. En het is steeds hetzelfde klokkie. En opeens is het weg. Het was namelijk een goochelklokkie. Maar weg, heelemaal weg raakt niks op de wereld, zelfs niet in de geheime kamer van een goochelaar, en daar is het dan ook al weer terug. Maar nu zit het in een kooitje, waar de kanariepiet uit is. Is het wel een kooitje? Het is een leitje en de meester-goochelaar. Larette is een van de dertien allerbesten ter wereld, hij is lid van de 'Magic Thirteen' en dan weet u het wel, teekent vlug met drie forsche krijtstreken een vogelfiguur, en joep, daar springt een kanariegele zanger tjilpend naar voren of naar achteren, hij zit althans in levenden lijve op een stokje in een heusche kooi, die er zoo net nog niet was. En het horloge, dat zit in mijn broekzak. Ik voel het wel niet, maar Larette haalt het er uit, hij gooit er mee naar het vogeltje, en opeens is alles weg. Kooi, vogel, horloge .... Er bleef niets anders over dan een harde knal. Wij staan nu heusch paf, en weten niet hoe wij zijn beduveld.

Maar nu vraag ik, of hij 'n tientje uit dienzelfden vestzak wil halen, en hij doet het. Een daverende prestatie op 23 Januari. En de fotograaf durft een bankje van vijf en twintig te vragen. Het is er. Maar het blijft niet alleen. Links en rechts, hoog en laag, grijpt deze merkwaardige man in de lucht, en telkens is het raak. Telkens zien wij zoo’n geel briefje fladderen, dat weer verdwijnt. Want het is steeds hetzelfde briefje. En nu ben ik zoover, dat ik hem niet meer durf te vragen een levenden olifant uit een sigarenkistje te halen. Bij ons binnenkomen in dit kabinet was ik het van plan, maar nu ben ik bang dat hij werkelijk te voorschijn zal komen, en dan wordt deze Amsterdamsche tuinkamer - Larette woont ergens aan den Willemsparkweg - te klein. Wij zitten toch al niet ruim.

De fotograaf heeft 'n idee en hij voert het uit, als de gastheer een volledig spel pokerkaarten, den joker incluis, achter zijn rug openvouwt en hem vraagt er een uit te nemen, te kijken wat voor 'n kaart het is, en haar er dan weer tusschen te schuiven. Het is geen fair play, dat wij gaan spelen.

Wij halen de kaart er wel uit, kijken inderdaad, wat zij is - het was hartenheer, u mag het weten - doch schuiven haar er niet weer tusschen. Wij doen wel alsof, maar de fotograaf steekt hartenheer stiekum in zijn rechter jaszak. De eerlijke goochelaar draait zich nu om, en spreidt het spel nog eens voor ons uit. "Is hij er bij, heeren?" vraag hij nog. "Ja," zeggen wij, zonder blikken of blozen. "Dan zal ik iets aardigs doen," zegt Larette. "Ik zal die kaart uit het spel in uw zak goochelen." En hij doet het meteen. Hij haalt een hartenheer uit den linkerjaszak van mijn collega-bedrieger. "Hier heb ik er ook een," zegt deze, en haalt de kaart uit den rechterzak te voorschijn. "En hier is de derde," zegt Larette, en laat ons een hartenheer in het spel zien, die er zoo net niet tusschen zat. De bedriegers zijn bedrogen.

"Kaart u wel eens, meneer Larette? Ik bedoel bridgen of whisten of 'n dood eenvoudig klaverjasje of .... enfin 'n spelletje poker met de limit on the roof?"

"Nooit. Als ik eens 'n keer win, dan zeggen de anderen, hij heeft zich de kaarten gegeven. Als ik verlies, en dat doe ik haast altijd, krijg ik te hooren dat ik er niks van kan. Dat die kaartenkunsten van mij op de Bühne misschien lukken, maar in de practijk dan toch niet. Het zijn vast en zeker geprepareerde kaarten, die ik gebruik, zeggen ze."
"Zijn die er?"
"Natuurlijk wel. Maar geen enkele goochelaar zal ze gebruiken, net zoo min als 'n kampioen zwemster een zwemgordel zal omdoen."
"Hoeveel kunstjes kent u?"
"Tienduizenden. Maar dit is de beste."

Nu gaat deze wereldkampioen vingervlugheid een vol spel kaarten met één hand schudden. Ik kijk er naar, ik hang er met mijn neus boven op, maar volgen kan ik hem niet. Ook nog niet eens, als hij een vertraagde film laat draaien. Ik kijk ook naar zijn vingers. Zij zijn krachtig en gespierd, vingers van een sterke mannenhand en niet dun en 'draderig', zooals men eerder zou verwachten van zoo'n volleerden pick-pocket.

Larette kleedt zich naar de mode ik houd hem eerder voor 'n sportsman van standing chez soi - hij was eens medisch kandidaat te Weenen en is, naar ik meen een Hongaar van afkomst - hij heeft geen goochelstokje in de hand, en draagt geen dikke zilveren ringen aan den pink, hij spreekt geen abracadabra, hij converseert met u over de gebeurtenissen van den dag, en neemt u intusschen bij den neus. Hij neemt u bij het leven.


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 20 februari 2016 om 09.26 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 6, juli/augustus 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder