Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | In de puntjes

In de puntjes

Het klinkt misschien wat ouderwets, maar een ijzeren regel in de showbusiness luidt nu eenmaal: een goed artiest dient zich goed te kleden. Laten we ons vooral niet spiegelen aan figuren als André Hazes, Youp, Freek en andere eigentijdse voddenbalen, zij geven een slecht voorbeeld. Gelukkig besteden de meeste goochelaars ruim aandacht aan hun toneelkleding, toch zie je, hoe kan het ook anders, hier en daar wel eens fouten maken. Een paar puntjes om op te letten.

Rok of smoking? Een rok is vanouds het toppunt van chique, maar niet elke artiest heeft het figuur voor een rok. Wie niet lang en slank is kan beter voor een smoking kiezen.

Probeer overhemden te vinden die met manchetknopen gedragen kunnen worden, ze zijn echt nog te koop. En… die manchetten dienen altijd één centimeter buiten de mouwen van het jasje uit te steken!

Niets tegen een kostuum met overhemd en stropdas, maar laat die das dan wel correct gestrikt zijn. Beide einden precies even lang, de punten exact op de hoogte van de broekriem en alsjeblieft de uiteinden van de das niet in de broek proppen.

Lakschoenen zijn duur, maar bij rok of smoking maken ze het toneelbeeld perfect. Normale schoenen moeten natuurlijk glanzend gepoetst zijn en geen scheef gelopen hakken hebben. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar in de praktijk zien we helaas wel eens anders! En turnschoenen draag je op straat of op het sportveld, nooit op een toneel.

Bij goochelaars als Tommy Cooper en Juan Tamariz was, en is, hun hoofddeksel een soort handelsmerk geworden. Draag in het algemeen echter zo weinig mogelijk hoeden of petten tijdens een optreden. Zo'n baseballpetje ziet er dan wel modern uit, maar het dekt vaak de ogen en daarmee de gezichtsuitdrukking af. Zoiets gaat onherroepelijk ten koste van de presentatie.

Junioren doen er verstandig aan hun toneelkleding mede af te stemmen op hun leeftijd. Een flink uit de kluiten gewassen knaap van 16 of 17 jaar kan rustig een smoking dragen. Een kind van 11 of 12 jaar wordt door een smoking vaak een vroegoud mannetje. Iets om goed over na te denken, jongelui!

Zorg bij table-magic voor een kostuum dat voldoende afwijkt van datgene wat obers dragen. Tenzij, zoals bij Rusto, het juist de bedoeling is als pseudo-kelner een tafel te benaderen.

Wie vlak voor een optreden plotseling zijn smokingstrikje of zijn manchetknopen kwijt is, kan behoorlijk in paniek raken. Heus, ik heb het een paar keer meegemaakt, eenmaal zelfs tijdens het concours van een wereldcongres. Onderschat u daarom niet dit laatste advies: hoe volgepakt een koffer ook is, er is altijd ruimte voor een reservestrikje, een paar extra manchetknopen en schoenveters. Lacht u niet, ook zulke onnozele maatregelen kunnen helpen bij het perfect gekleed zijn op een toneel. Zoals gezegd: in de puntjes!

Dick Harris


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 20 februari 2013 om 14.40 uur en komt uit de Informagie (jaargang 10, nummer 1, januari/februari 1999), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale media



Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder