Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Hulp uit de zaal

Hulp uit de zaal

De illusionist Chefalo was niet alleen een grootmeester in zijn vak, hij was ook hondsbrutaal in zijn methodes. Wanneer hij een vrijwillige assistent uit het publiek nodig had, liet hij die nooit via de middentrap het toneel betreden; hij wees steevast op een trapje helemaal links voor in de zaal. De toeschouwer moest dan noodgedwongen even achter een stuk voordoek of decor verdwijnen om het midden van het toneel te kunnen bereiken. Die paar seconden waren voor Maddalena Chefalo voldoende om de man alles af te pakken, wat hij in zijn zakken had. Zo kon Chefalo later, als de bezoeker - ditmaal via de middentrap - zijn plaats in de zaal weer opzocht, hem stuk voor stuk zijn eigendommen teruggeven. Vulpen, bril, kam, agenda, portefeuille - iedereen dacht hetzelfde: wat een geniale zakkenroller! Applaus, applaus.

Sindsdien zijn de tijden veranderd, de stijl van de goochelkunst ook. Gebleven is het uitnodigen van toeschouwers om bij een truc te assisteren. Vreemd genoeg lees je hier nooit iets over. Boeken en vakbladen gaan er kennelijk van uit dat er over zo'n doodsimpel onderwerp niets mee te delen is. Je haalt iemand uit de zaal en stuurt hem later weer terug, punt uit.

Bij het doorlezen van mijn jurynotities over de laatste drie congressen bleek mij dat er wel degelijk fouten gemaakt worden die met het thema 'zaalassistentie' te maken hebben. De nu volgende opmerkingen zijn uiteraard geen starre regels, maar vrijblijvende adviezen.

- Haal geen toeschouwers(s) naar voren bij de allereerste truc die u vertoont. De goochelaar moet eerst laten zien wat hij kan, hij moet een zekere goodwill kweken. Een populaire zangeres zal ook nooit of te nimmer bij haar allereerste liedje de zaal dwingen om luidkeels mee te zingen. Persoonlijk zie ik het als een ideale timing dat pas bij de derde truc een beroep op medewerking uit de zaal wordt gedaan.

- Behandel een assistent net zo beleefd als een gesprekspartner tijdens een zakelijk onderhoud. Geef een hand en bied een stoel aan (zeker aan dames!).

- Beoordeel ter plekke of het 'u' of 'je-en-jou' gaat worden. Een heer van over de zeventig is niet Jan of Kees, hij is meneer De Vries. Bij jonge mensen ligt dat tegenwoordig anders, maar áls er getutoyeerd moet worden, mag dat ene simpele zinnetje 'Zal ik dan maar Elly zeggen?' in geen geval ontbreken. Gewoon een kwestie van goede manieren.

- Voor een assisterende toeschouwer is twee keer applaus genoeg: als hij komt en als hij gaat. Na elke handeling tussendoor ook nog applaus te animeren, is bespottelijk. Het gebeurt nogal eens en men doet er noch de assistent noch het zaalpubliek een genoegen mee.

- Het is altijd een charmant gebaar een assistent iets als souvenir mee te geven. Maar laat het dan wel iets zijn. Een dame is blij met een roos, maar niet met een verfomfaaide speelkaart met een handtekening erop.

- Zorg dat u uw assistent(en) teruggestuurd hebt, alvorens u aan uw sloteffect begint. Het laatste applaus moet voor ú zijn, niet voor een toeschouwer! In Zwolle was een Oostenrijkse concoursdeelnemer na zijn close-up routine zo opgelucht, dat hij zijn beide assistenten volkomen vergat. De artiest was al tussen de coulissen verdwenen, toen zijn twee gasten nog steeds ietwat verbouwereerd op het toneeltje zaten. Zoiets zal niet vaak voorkomen, maar ook zonder zulke pech is het altijd raadzaam uw nummer solo te besluiten. De artiest zelf, en niemand anders, heeft recht op het slotapplaus.

Ik begon dit stukje met Chefalo, die zijn zaalassistenten puur als rekwisieten behandelde; ik besluit met het andere uiterste. David Copperfield is zó hoffelijk en charmant tegenover al zijn assistenten, dat je pas na een tweede bezoek aan dezelfde theatershow de waarheid ontdekt: op één na zijn het allemaal ingewijden!

Dick Harris


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 13 september 2014 om 09.35 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 3, januari/februari 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Goochelaar boeken? Goochelaar huren? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand november.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder