Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Het Jan Paymans interview - Eric & André: doorbraak

Het Jan Paymans interview - Eric & André: doorbraak

Voor de dansende toneelgoochelaars Eric & André stapelen de succesen zich op. In binnen- en buitenland slepen ze bij herhaling prijzen in de wacht, met als resultaat dat ze ook internationaal steeds vaker worden geboekt. Jan Paymans sprak met ze over enkele recente ervaringen.

"Ik heb maar één doel in mijn hoofd en dat is de absolute wereldtop op amusementsgebied te bereiken", aldus een 19-jarige Eric Voss in 1985 in Hocus. Nu, zeven jaar later, is hij hard op weg. Samen met André en Afra heeft hij een eigen gezelschap gesticht. Vorig jaar wonnen zij op het congres de eerste prijs Algemeen Goochelen en nu de eerste prijs Illusionisme. Maar ook bij het lekenpubliek scoren ze goed. Avond aan avond zijn ze te bewonderen in het Lido te Amsterdam. Het is een wervelende show vol spannende acts, goede muziek en schitterende kleding.

"Die kleding ontwerp ik zelf", zegt Eric enthousiast en laat me meteen een serie werktekeningen van fraaie ontwerpen zien. "Het is belangrijk dat je op het toneel er goed uitziet. De act moet visueel zijn en daar levert goede kleding een belangrijke bijdrage aan. Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat je je goed beweegt en daar is André een vakman in. Hij heeft 10 jaar lang een eigen dansschool gehad; de choreografie van de acts zijn bij hem dus in uitstekende handen. De combinatie illusionisme en dans slaat commercieel gezien ook goed aan."

Japan

"Samen zijn we naar Japan geweest. In Nagasaki heb je het zogenoemde Holland Village. Daar hebben we zo'n 750 shows van 20 minuten gedraaid." Het licht floept uit en de video springt aan. Beelden van Japan vullen de kamer. André vertelt: "Kijk, dat is het Sirensgebouw in Osaka. Dat is een soort theaterrestaurant. Daar hebben ze de beschikking over eigen regisseurs, geluidstechnici, lichtmensen, etcetera. Toen we daar werkten hebben we van die mensen enorm veel know-how opgestoken." Plots zitten we middenin de act van Eric, André en Afra waarin een van hen zich door het lichaam van de ander wringt. "Aan dat apparaat hebben we een aantal technische veranderingen aangebracht, zodat bepaalde problemen die de oorspronkelijke versie had, verdwenen zijn. De illusie wordt daardoor nog overtuigender."

Exposure

"In Japan is er toch een ander soort houding t.a.v. de goochelgeheimen dan bij ons. Ik geef wat voorbeelden. Er is minstens één maal per week op televisie een quiz te zien. De kijkcijfers zijn enorm hoog. Een van de onderdelen is dat de kandidaten raden hoe bepaalde goocheltrucs werken. Zo'n quiz zou in Nederland op tegenstand stuiten. Elk warenhuis verkoopt openlijk goocheltrucs. Er worden zelfs life-demonstraties gegeven. Tenyo-produkten zijn bij elke Japanse Hema te koop. Guillotines, Okito-boxen, zigzags, duimspitsen, getruceerde munten, noem maar op: het ligt er allemaal. Je kunt het zo bekijken en terugleggen. Goochelboeken zijn voor iedereen te koop. Zelfs instructiebanden van beroemde goochelaars, compleet met uitleg, zijn vrij verkrijgbaar. De meeste kopers zijn helaas meer geïnteresseerd in hoe een bepaald effect werkt dan dat ze de truc willen instuderen en vertonen! Het goochelen is in Japan zeer populair. Regelmatig zijn er grote goochelshows op de televisie. In deze shows deinzen de grootmeesters er niet voor terug minstens één truc aan het publiek uit te leggen. Dus dat belooft wat voor het FISM-congres."

Cornel en Monique

"Na onze terugkeer uit Japan hebben we Cornel en Monique (Corrie en Cor de Groot) gevraagd ons verder te helpen. Zo'n dertig jaar geleden stonden zij zelf aan de top. Het vak hebben zij geleerd bij Henk Vermeyden uit Amsterdam. Cornel en Monique zijn FISM-kampioen Algemeen Goochelen geweest. Tegenwoordig zijn ze allang uit de wereld van de glitter en de glamour gestapt. Maar ze proberen wel het erfgoed van Vermeyden door te geven aan jonge goochelaars. En dat werkt uitstekend. Hans Klok is één van hun successen. Na een halfjaar hard werken onder leiding van Cornel en Monique was er een enorm verschil te zien in ons optreden en in ons denken over het goochelen. Vroeger lieten wij bijvoorbeeld een wandelstok zweven en dat was dat. Alsof het logisch is dat een stok vrij in de lucht hangt. Tegenwoordig zweeft de stok mysterieus en dat is het verschil. Het 'overkomt' ons. Vakmensen als Cornel en Monique hebben ons ook doen realiseren dat wat het publiek emotioneel ervaart, het belangrijkste is. Vroeger was de presentatie ondergeschikt aan het effect; tegenwoordig is het andersom. Nu staat de 'emotionele impact' centraal. En dat is echt een ander uitgangspunt."

Successen

"Om een act op topniveau te krijgen en te houden, is het niet alleen voldoende dat de kleding, de belichting, de choreografie, de muziek en de techniek in orde zijn. Je moet ook een eigen stijl en een eigen persoonlijkheid zien te ontwikkelen. Je moet je grenzen durven verleggen. Maar bovenal moet je je teleurstellingen leren verwerken. Je weet, de beste stuurlui staan altijd aan wal en ongefundeerde kritiek is snel gegeven. Als je je dat realiseert dan ben je al een heel eind op de goede weg"

Begin oktober ontvingen Eric, André en Afra vanuit Dresden een uitnodiging om als finale-act te schitteren in een gala samen met beroemdheden als David Berglas, Salvano, Vladimir en Topaz. Gedeelten van deze show kon men onlangs op de Duitse tv zien. "Maar liefst 14 minuten waren we in beeld" zegt Eric trots, "en in december zijn we opnieuw uitgenodigd voor tv-opnames in Duitsland." In Nederland is het gezelschap een vast voorprogramma geworden van de Rasti Rostelli-show (hypnose).

"We geven de aanzet voor de magische sfeer van de avond. Zeker 30 minuten staan we "hard core" amusement te vertonen. Daardoor komen we in die show helemaal uit de verf. De show is tot eind december in het Palace Party Centrum in Rotterdam te zien. De andere helft van de week werken we in het Lido te Amsterdam. Dat is op het Leidseplein, naast het Holland Casino. Toen we die uitnodiging voor Dresden ontvingen, hebben we Ger Copper gevraagd om te vervangen in het Lido te Amsterdam. Kijk, zo helpen artiesten elkaar! zegt Eric lachend. In januari '93 zijn ze weer uitgenodigd door Manfred Thumm. In Sindelfingen zullen ze een serie van 13 gala's verzorgen. En zo zie je maar weer: als je ècht iets wilt, dan bereik je dat ook.

Jan Paymans


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 15 december 2015 om 09.19 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 3, januari/februari 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Goochelaar boeken? Goochelaar huren? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand mei.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder