Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Het Jan Paymans interview - Cardin en de legendarische club M7

Het Jan Paymans interview - Cardin en de legendarische club M7

Te Amerongen had ik een gesprek met Jan Cardin. De man die als enige in Nederland maar liefst vier maal de eerste prijs Micro won. En dat in een tijd van louter cracks als Taytelbaum, Trixer, Kaps, Biemans, Marconick en Aenigma. Desondanks bleef Cardin bescheiden. Hij was wel actief in de goochelwereld: Okito en de Fred Kapsring vonden in hem een van de mede-oprichters. Tevens bleek hij de organisator van de Old Foolsday. Tenslotte, en daar gaat het hier om, was hij de oprichter van dat beroemde goochelclubje, The Magic Seven (M7). Een groepje bijzonder creatieve geesten waar Mystica, naderhand Fred Kaps, ook lid van was. U begrijpt het al: over deze M7 ging mijn interview met Jan Cardin.

Cardin bleek vroeger een echte congrestijger. Daar kwam hij immers in contact met jongens die zo'n beetje hetzelfde nastreefden als hij: het zelf proberen uit te dokteren van trucs en routines en ze dan bovendien nog te voorzien van eigen presentaties. Het waren voornamelijk mensen als Hans Trixer uit Amsterdam, Ad de Lunès uit Zwolle of Truxo uit Apeldoorn, om er maar eens een paar te noemen. "Uit de contacten die ik met ze had, bleek al snel dat er veel gepikt werd. Als we goochelden op de clubjes, dan pakten anderen potlood en papier en schreven alles op wat er gebeurde. Op zich hadden we daar niets tegen. Maar later merkten we dat ze niet eens de moeite namen een beetje te oefenen waardoor ze eigenlijk het geheim van de truc prijsgaven. Ik heb het zelf meegemaakt! Vrijdagavond vertoonde ik op de club een nieuwe truc van me. Iedereen vond dat leuk. Niemand kende hem. De volgende avond was ik bij kennissen op bezoek. Ik vertoon diezelfde goocheltruc, zegt een van die mensen die daar zat dat hij die truc 's morgens van een andere goochelaar gezien had en legt vervolgens haarfijn uit hoe die truc werkte. Ja, nou dan krijg je de pest in, hè. Toen ik dat verhaal op een congres vertelde, zei Hans Trixer dat hem dat in Amsterdam op de M.K.A. ook altijd overkwam. En Truxo, die er ook bij zat, vertelde dat precies hetzelfde in Apeldoorn gebeurde. We spraken af dat we maar eens een keer bij elkaar moesten komen om voor onszelf te goochelen..."

De M7

De eerste bijeenkomst werd bij Cardin thuis in Eindhoven gepland. Dat was op 6 januari 1948. Hans Trixer en Truxo bleven logeren. Het werd een grandioos succes en al gauw besloten ze de club uit te breiden tot zeven man. Mystica en Aenigma werden gebeld en ze bleken onmiddellijk enthousiast. Ook zij maakten immers diezelfde zaken mee.

Aanvankelijk was Niberco ook lid van de M7. Maar omdat hij zoveel op reis was, wilde hij zijn plaats vrijwillig afstaan.

"Toen waren we weer met zijn zessen: Hans Trixer, Aenigma, Ad de Lunès, Truxo, Mystica en ikzelf. Maar onze club heette de M7. Dus moesten we een zevende lid hebben! Dat werd Stephan McLloyd. Zijn voor- en zijn achternaam bestaan uit exact zeven letters. Op de congressen of op de speciale goocheldagen kon hij helaas nooit. Vaak zat hij dan in Japan of in de States. Kortom, men zag hem nooit. Dat kon ook niet, want we hadden die man gewoon verzonnen. Hij bestond helemaal niet! Maar er gingen de wildste geruchten rond. Men zei dat die McLloyd niet op de congressen kon komen, omdat hij niet in de openbaarheid mocht treden. Men dacht dat het een kardinaal of een hulpbisschop was die ook van goochelen hield. Sommigen meenden zelfs dat het Prins Bernhard was! Vaak werden ook onze vrouwen gebeld om informatie: 'Wie is nou toch die zevende, hoe ziet hij eruit? Weet jij dat? Vertel eens...'."

Samenspel

Van zo'n groep enthousiastelingen wilde iederéén lid worden. Maar de M7 hield de deuren stevig gesloten. "Ik denk dat Bram (Fred Kaps), als we meer leden aangenomen hadden, snel afgehaakt zou hebben. Hij was namelijk heel openhartig over alles wat hij deed. En van ons had Bram niets te vrezen. Alles werd altijd binnen de club gehouden. Vaak waren wij zijn eerste publiek als hij weer eens wat nieuws had. Hij stelde het dan altijd zeer op prijs als we tips hadden. Zo konden we uren praten over hoe je bijvoorbeeld een kaart het beste kon wegmoffelen. Of hoe je een lucifersdoosje moest neerleggen: met de lade open of juist gesloten? Of op zijn kant? Ja, dat was ongelooflijk leerzaam voor iedereen. Bob en ik schreven ook parlando's die Bram kon gebruiken. Ja, het was een heel vruchtbaar samenspel in dat clubje."

Eigen emblemen

De club zou geen echte club zijn als ze niet een eigen logo ontworpen had. Een cirkel van zeven witte hoofdletters 'M', met daaromheen de namen van de leden. Ook beschikte de ring over een eigen vlag in de kleuren zwart, wit en blauw. Zwart de kleur van de magie, wit de kleur van de onbevangenheid en blauw de kleur van de distinctie (= fijne beschaving van manieren en uiterlijk). Zelfs een eigen clubspeldje ontbrak niet. Het was een kostbaar kleinood, want er bestonden er maar een stuk of twaalf van. Dat deze eliteclub niet alleen in naam elitair was, maar ook qua goochelkunst op eenzame hoogte stond, bewijst de prijzenkast. "Neem bijvoorbeeld het congres te Arnhem uit 1950. De concoursuitslag sprak boekdelen. Mystica: Grote Ereprijs, Truxo: 3de prijs Algemeen, Cardin: 1ste prijs Micro, Hans Trixer: 2de prijs Micro en prijs Originaliteit, Mystica: prijs best verzorgde nummer en prijs van de lekenjury. Op een gegeven moment wonnen we zo veel dat Henk Vermeyden ons vroeg om maar niet meer mee te doen !"

Fred Kaps

"Met Bram en zijn vrouw Nel hadden mijn vrouw en ik een heel goede band. We konden goed met elkaar opschieten. Geregeld kwamen we bij elkaar op bezoek. Met Bram had ik zelfs een soort goochelact. Als ik visite had en er moest iets leuks gedaan worden, dan zei ik langs mijn neus weg: 'Dan moet je Fred Kaps bellen, die kan telefonisch goochelen!' Nou dat geloofden ze bijna nooit, dus werd er altijd gebeld. Fred nam op en vroeg of ze een spel kaarten hadden. Dat mochten ze schudden. Vervolgens een kaart uitnemen en goed onthouden. Fred noemde dan onmiddellijk de gekozen kaart. Nee, het was géén force, de mensen hadden een geheel vrije keuze. O, en ik zat zelf niet aan de telefoon. Iets zeggen mocht ik ook niet. Ja, daar hebben we veel plezier aan beleefd."

Schelmenstreken

De leden van de M7 haalden ook allerlei schelmenstreken met elkaar uit. "We hadden met Ad de Lunès een afspraak gemaakt dat we bij hem in Zwolle op een bepaalde zondag langs zouden komen. Maar we stonden 's morgensvroeg al om 3 uur bij hem voor de deur. Het was donker en iedereen sliep natuurlijk. En wij maar steentjes gooien tegen zijn raam. En bellen en roepen van: 'Doe maar open, we zijn er!' Voordat Ad wakker was, was de hele buurt zo'n beetje op. En stond de politie op de stoep. Nou, die agenten waren nog eerder binnen dan wij. Toen we uitgelegd hadden dat wij goochelvriendjes waren, vertrouwden ze het toch niet helemaal. Dus stelden wij voor maar een paar goocheltrucjes te doen. Dat is toen een paar uur doorgegaan, want de politie wilde het huis niet meer uit!"

Einde

"En dan bloedt het langzaam dood. Kijk, het was leuk toen iedereen nog vrijgezel was. Naarmate je ouder werd, leerde je een leuke vrouw kennen en moest er brood op de plank komen. Dus had je wat minder tijd. Ja, onze vrijheid werd ons uit handen genomen door dit soort dingen. In plaats van iedere maand kwamen we nu nog maar een keer in de twee maanden bij elkaar. Bram was er vaak niet bij. Die zat toen veel in het buitenland. Op den duur merkten we dat ondanks het enthousiasme voor het clubje het fanatieke goochelen dat wij vroeger deden, weggleed en steeds meer verdampte. Je deed nu een paar trucjes en verder was het verdraaid gezellig met wat hapjes en drankjes. Toen heb ik 6 januari 1973 precies 25 jaar na de oprichting de M7 officieel ontbonden."

Het geheim

"Het geheim van het succes van de M7 was de buitengewoon vriendschappelijke en collegiale sfeer. Niemand had geheimen voor een ander. We hielpen elkaar allemaal. De M7 heeft ook wel goede bijdragen geleverd aan de goochelwereld, bijvoorbeeld door de organisatie van congressen of door het succesvol meedoen aan de concoursen. En bij ons kreeg alles wat iemand inbracht de volledige aandacht. Nooit was het van 'Ach, dat ESP, weg ermee! Nee, alles had de aandacht van iedereen...'."

Jan Paymans


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2016 om 08.00 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 5, mei/juni 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder