Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Het congres dat u eeuwig bij zal blijven! (10/3)

Het congres dat u eeuwig bij zal blijven! (10/3)

Fijn dat onze redacteur Kees in het vorige nummer van Informagie het allerlaatste nieuws toch nog kon opnemen. Ivan Netcheporenko komt in onze gala. In "Die Magie" verscheen het vorig jaar een interview door Harmut Höltgen-Calvero en Bert Speelman was zo vriendelijk dit in het Nederlands te vertalen. Hartelijk dank, Bert! En tevens dank aan "Die Magie" voor de medewerking.

Door Ivan Netcheporenko als artiest te boeken voor het goochelcongres in Rotterdam, lijkt de eeuwigheidswaarde van dit congres wel verzekerd. Deze Russische illusionist won in 1997 de Grand Prix op het Wereldcongres in Dresden.

Ivan, waarom ben je goochelaar geworden?
Eigenlijk heb ik altijd artiest willen worden en bij voorkeur goochelaar. Maar voor ik ging goochelen ben ik eerst zeeman geweest. Op een dag kwam ik iemand tegen die me een trucje liet zien. Vanaf dat moment was ik zo enthousiast over goochelen dat ik me alleen nog met goochelen wilde bezighouden. Het talent om toeschouwers te vermaken, had ik al. In mijn tijd als zeeman bracht ik mensen al graag met vrolijke verhalen aan het lachen.

Was de man die je heeft leren goochelen een bekende Russische goochelaar?
Nee, hij was niet erg bekend, maar heeft me wel veel trucs geleerd. Al na een paar maanden ben ik als professioneel goochelaar begonnen.

Hoe is het nummer ontstaan waarmee je wereldkampioen bent geworden en wie is er op het idee gekomen?
In eerste instantie wilde ik richting circus. Dat was in die tijd niet eenvoudig. Ik moest eerst bij de toenmalige circusschool in Moskou laten zien wat ik voor talenten bezat. Uiteindelijk werd ik er als leerling aangenomen. Samen met een regisseur heb ik de act stukje voor stukje opgebouwd en verder ontwikkeld. Dat was in de jaren tachtig.

Je act is een combinatie van goochelen en "artistieke elementen". Hoe groot is met name het artistieke deel?
De act is inderdaad meer dan alleen goochelen. Met name het artistieke kun je niet direct zien. Het is er aan toegevoegd om de toeschouwer meer voldoening en plezier te geven. Naar mijn mening mist pure goochelarij de logica, het publiek kan bijna niet volgen waar de goochelaar mee bezig is.

Heb je het gevoel dat het buiten Rusland makkelijker is om mensen te vermaken?
Er zijn op dit moment veel veranderingen gaande in Rusland, maar wat mij betreft is het Russisch publiek als ieder ander publiek. Mensen lachen overal tenslotte. Vroeger was het in Rusland verboden om je eigen mening publiekelijk te verkondigen. Dat is vandaag de dag wel anders. Mensen in het Rusland van vandaag staan meer open voor kunst. Als je toch zoekt naar een verschil, dan zou ik zeggen dat een Russische publiek meer op zoek is naar het geheim, terwijl een West-Europees publiek zich makkelijker laat 'betoveren'!

Hoe kijk je tegen de toekomst aan?
Wat de goochelkunst betreft heeft Rusland nog een grote toekomst. Er komen inmiddels al drie Grand-Prix winnaars uit Rusland en we zullen ons best doen om aan de top te blijven met goede acts. Ik denk dat Russische goochelaars een goede toekomst tegemoet mogen zien, zowel in Rusland als in de rest van de wereld. En daarbij hoop ik natuurlijk dat onze acts het publiek ook in de toekomst blijven verbazen.

Harmut Höltgen-Calvero
(vertaling: Bert Speelman)

Onze dames

Elinor van Dommelen (zie Informagie 10-1) houdt een lezing met daarbij een optreden van Ziwa uit Duitsland. Attentie , attentie! Dit programma-onderdeel is niet uitsluitend voor dames, maar juist en vooral ook voor heren.

Lezingen worden gehouden door Terry Seebrooke, Jon Allen, en Doc Eason. Terry werkt ook mee aan het Gala, Jon en Doc aan het close-up gala. Bij dit rijtje behoren ook Richard McDougall, Frank Neeling, Dan Velberg en George Parker, Thorsten Strottman, Mark Parker en Tony Curtis. In de openingsshow treedt o.a. op Royce. Bij de gala-artiesten zien we o.a. Julius Frack, Paul & Anja Phillippart, Peggy Fox, Andy the enterbrainer en Ivan Netcheporenko. Ook zullen, zo mogelijk, de prijswinnaars in deze show optreden!

Andere evenementen.

Bij ons vorig congres gaven vijf of zes goochelaars in snel tempo een aantal tips, namelijk 30 tips in 30 minuten. Dit viel zo in de smaak dat vrijwel bij elk congres dit in het programma werd opgenomen. En nu zijn het de volgende medewerkers als tipgevers: Dan Veldberg, George Parker, Frank Neeling, Jeroen van Luit en Wim Cloosterman.

Natuurlijk is er gezocht naar nog iets nieuws. En dat is de Mystery room.

Mystery room

Het is van belang dat de naamgeving de lading dekt, d.w.z. dat er zoveel mogelijk geheimzinnigheid wordt opgeroepen over de activiteiten in die kamer. Om dat te bereiken dient over de activiteiten in die 'room' vooraf niets te worden gepubliceerd. Alleen met een vermelding van het bestaan van die kamer en een oproep om daar te gaan kijken, dient te worden volstaan. Het moet dus een verrassing zijn wat men kan zien in de mystery room.

Het zou een doorlopende tentoonstelling kunnen zijn van bv. interessante goochelartikelen. Het kan ook een levende voorstelling zijn van een of meer goochelaars. De goochelaar zou zelfs gemaskerd of onherkenbaar kunnen werken om het mysteriegehalte te doen verhogen.

Wat is mysterie?

Onder mysterie dient verstaan te worden, datgene wat de mens niet direct begrijpt. Wat tegennatuurlijk is en niet op basis van de natuurwetten kan worden verklaard. In de mystery room vinden mysterieuze zaken plaats. Goochelen is iets mysterieus, maar ook de toekomst voorspellen kan dat zijn.

In de hoofdlijnen kan gedacht worden aan de volgende onderwerpen:: 1. Confrontatie 2. Verrassing 3. Discussie 4. Videovertoning.

Welke mysterieuze zaken aan de orde komen, mag ik niet verklappen. Het geheim -ofwel de geheimen- kunt u ontdekken door in die kamer te gaan kijken en één en ander mee te beleven.

Op een mededelingenbord worden de tijden vermeld. Er mogen maximaal 10 personen tegelijk in dit vertrek komen. Denkt uzelf een na wat voor voorwerpen en/of personen u daar kunt aantreffen. Meer kan ik echt niet schrijven.

Handelaren

Binnen- en buitenlandse dealers komen met bekende en onbekende spullen, waarmee het repertoire van vele goochelvrienden aangevuld kan worden. Ook enkele gasten laten ons niet alleen genieten van hun optreden, maar zij kunnen u wellicht ook helpen aan bijzondere attributen.

Ronde tafel

Er worden vier tafels geplaatst voor deze discussies waarbij u zelf het woord mag voeren omtrent het bepaalde onderwerp.

Concours-deelnemers

Voor het toneelgoochelen hebben zich 12 deelnemers gemeld. Voor salongoochelen 10 stuks, voor tafelgoochelen 6, straatgoochelen 5, en voor het goochelen voor kinderen 3. Totaal dus 36 deelnemers. De jury bestaat uit de volgende personen: Hans Cortini, Tonny van Dommelen, Joop Dijkstra, Berry Merlin en Douwe Swierstra met als reserve Jan Aukes. Verder komen er ook nog 2 leken in de jury.

Parkeren

Elke avond is de parkeergarage op het Zuidplein geopend o.a. in verband met de Ahoy-hallen. Let u wel op de openingstijden op het bord. Op zondag is er een zee van ruimte op het Zuidplein. Hotel Inntel heeft ook een ruime parkeermogelijkheid, en daarbij kunt u ook gebruik maken van de Spido parkeergelegenheid.

Wim Cloosterman


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 9 mei 2013 om 01.53 uur en komt uit de Informagie (jaargang 10, nummer 3, mei/juni 1999), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder