Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Hans Klok en Sittah in Amerikaanse stijl

Hans Klok en Sittah in Amerikaanse stijl

Het begin van de avondvullende show van Hans Klok is overrompelend. Als de muziek opklinkt uit de stapels geluidboxen links en rechts van het toneel, schieten laserstralen uit één klein groen puntje op de achtergrond, de zaal in. Uiteindelijk vormen die een grote groene trechter van licht. Achterin de zaal klinken hoge gillachen van toeschouwsters. Zeven figuren in monnikspijen wandelen langzaam door de gangpaden richting toneel, zilverkleurige maskers onder de capuchons. Als ze op het toneel zijn aangekomen, gaan ze één voor één de trechter van licht binnen, om daar na elkaar verdwijnen.

Dan gewoon licht. Twee assistenten rijden een cirkelvormige kast op, waar ze een papieren scherm voor zetten. Hans Klok verschijnt en neemt zijn welkomstapplaus in ontvangst, terwijl achter zijn rug de kast wordt weggegereden en vervangen door de kooi, waarmee Hans Sittah uit de vlammen laat verschijnen. Dan doen ze samen de Metamorfosis met de grote rode hoedendoos. Goeie zuchten van verbazing uit de zaal als Sittah op de doos blijkt te staan en heel spontaan applaus als Hans weer te voorschijn komt.

Het zijn die collectieve reacties van de zaal, die later bij de nieuwere illusies nog wel eens ontbreken. Soms worden ze misschien overstemd door de muziek, hoewel die naar mijn smaak nergens te hard was, maar ik denk dat het vooral komt doordat bij de nieuwere nummers de timing nog niet zo geraffineerd is als van de bekende spektakelstukken. Dat groeit per voorstelling.

Ik heb de try-out in Veenendaal gezien, op 1 oktober in theater De Lampegiet. De première was op 11 oktober in Luxor in Rotterdam, maar ik moet zeggen dat de show in Veenendaal al liep als een trein. Wellicht komt het door het constant hoge tempo, dat nog niet altijd de gezamenlijke kreten van verbazing worden ontlokt, die mogelijk moeten zijn. Iets meer naar de hoogtepunten toewerken, denk ik. Na de opbouw een kleine spannende pauze en dan...pats.

Swingende song

Na de beschreven opening spreekt Hans het publiek toe. Hij doet dat later nog een paar keer, bij de verscheurde krant bijvoorbeeld en bij sommige illusies en hij doet het goed, pretentieloos, met keurige teksten. Niet de conférencier uithangen, dat is zijn karakter niet. Eén van de twee vrouwelijke assistenten naast Sittah, zorgt af en toe voor wat bescheiden humor door als stagiaire te poseren die haar kans wil grijpen om zich te manifesteren. En na de pauze zingt Hans Klok heel capabel een swingende song. Lichteffecten, tempo en muziek maken er een show van die ook een jeugdig publiek moet aanspreken.

Voor de pauze zweeft Hans nog tussen twee palen, hij doorboort een assistente in een daarvoor ontworpen apparaat met brandende stangen en hij lokt de beoogde schrikreactie uit met de Impaling illusie, ook een truc die door de vele vertoningen aan effectiviteit heeft gewonnen. Ter inleiding van het laatste nummer voor de pauze verschijnen Hans en Sittah in leren motorkleding. Als ze de bijbehorende helmen hebben opgezet, moeten ze allebei nog even achter de coulissen zijn. Dan rijden ze op de motor een grote kist in, die na te zijn opgehesen, leeg uiteen valt. Achterin de zaal ronkt de motor en in het applaus lopen de hoofdpersonen terug naar het toneel.

Leuke rentree

Na de pauze geeft de "stagiaire", ietwat onwillig geassisteerd door Sittah, een schijnverklaring van een illusie, wat tot een leuke rentree van Hans leidt. We zien onder meer een spectaculaire lasershow, de twister, de zwevende wandelstok, de zwevende zakdoek en een overtuigende onthoofding van Sittah, aanvankelijk gepresenteerd als een illusie die nog maar net is gearriveerd en waarvan de gebruiksaanwijzing moet worden geraadpleegd. Maar dat is niet meer dan een aanloopje. Als Sittah zich in het apparaat opvouwt, getuigt dat van grote vertrouwdheid met het toestel.

Het sloteffect, waarbij Sittah zwevend verschijnt en tenslotte verdwijnt, maakt terecht veel indruk. Het laserapparaat wordt nog eens ingeschakeld en de medewerkers, naast Sittah en Hans nog twee dames en drie heren die allen uitstekend voor hun taak berekend zijn, lopen de groene tunnel van licht in, een herinnering aan het openingseffect.

Hans Klok en zijn medewerkers, waaronder natuurlijk zijn vader, hebben met het produceren van deze show een indrukwekkend stuk werk afgeleverd. Het is een op Amerikaanse leest geschoeide show geworden, waarin de invloed van mensen als de Pendragons en David Copperfield is te herkennen. Wat ik nog mis is een eigen stempel, zodat je op den duur kan zeggen: "Typisch Hans Klok." Grote illusionisten danken dat unieke karakter dikwijls aan één enkel nummer, waarover wordt nagepraat. Bij David Copperfield is dat "flying", bij Blackstone de boven het publiek zwevende gloeilamp, bij Crochet was het die massale bloemenproductie. Maar die herkenbaarheid is natuurlijk het moeilijkste waar een artiest naar kan streven. Met "Magic live on stage" leveren Hans Klok en zijn medewerkers een knappe prestatie die voortdurend boeit en amuseert.

Kees Schoonenberg

Nog te zien

De show van Hans Klok en Sittah, "Magic live on stage" is nog te zien op vrijdag 22 november in de Stadsschouwburg Nijmegen, op 7, 8 en 9 maart in het Nieuwe de la Mar in Amsterdam en op vrijdag 21 maart in theater 't Spant in Bussum. Het ligt in de bedoeling ook het volgende theaterseizoen met de show door te gaan.


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 29 juli 2013 om 10.12 uur en komt uit de Informagie (jaargang 8, nummer 2, november/december 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder