Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Goochelen in Puerto Rico

Goochelen in Puerto Rico

Van 17 tot 20 augustus vond in Puerto Rico het tweede Internationale Congres voor Jonge Goochelaars plaats. Daarbij ontbrak ook een Nederlandse delegatie niet. Onze jeugdige landgenoten speelden zelfs belangrijke rollen in een speciale goochel-musical, zoals blijkt uit het verslag van Cees Faber en Bert Visscher.

Na drie vluchten en met een extra overnachting - vanwege vertraging werd een vliegtuig in Philadelphia gemist - arriveerde de Nederlandse ploeg in San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Het gezelschap bestond uit Bert Visscher, Cees Faber, Richard Mooyekind, Hans van der Lubbe, Jan van Kammen en Jasper van Luit. Na enkele rusturen volgde een van de zeer uitvoerige lunches, elk goed voor een half weeshuis. Gastheer Camacho legde vervolgens uit wat de bedoeling was. Hij liet ook zien dat er op de programma's etc. speciale vignetten waren gemaakt voor Los ninos Magos de Holanda, de goochelkinderen van Holland.

In de hoofdrol

De bedoeling was dat onze jonge goochelaars zouden optreden in een musical, met Jasper in de hoofdrol. Voorafgaand aan de voorstellingen zouden alle kinderen die meewerkten de zaal in gaan met trucs en een zak ballonnen om voor het publiek beestjes te modelleren. De loop van de musical was als volgt. Via een krant worden jonge goochelaars gevraagd om een auditie te doen voor een goochelshow. Ieder doet een truc, maar bij Jasper gaat alles mis en hij wordt weggestuurd. Richard moet zijn rol delen met zijn 5-jarige broertje Antonio, een ontroerende scène gevolgd door een pittige dans: de 'Magic Rock' uitgevoerd door Richard, Hans, Jan, Jasper en de anderen, waarbij tussendoor nog van kleding werd verwisseld. Omdat Jasper denkt dat hij goed kan goochelen, gaat hij het vermomd nogmaals proberen, hij wordt ontmaskerd en wordt voor de tweede keer weggestuurd. Dan gaat hij een lied zingen waarin hij vraagt: "God, wilt u mij a.u.b. helpen zodat ik een van de gekozenen ben". Dit gevolgd door de uitslag van de auditie: Hans en Jasper worden opgenoemd. Ze treden dolgelukkig naar voren, maar zij zijn juist niet de gelukkigen en lopen bedroefd weg.

In het tweede bedrijf volgt een goochelshow gepresenteerd door Richard Mooyekind, Sheila en Alex, Nathan Burton, Karlo en Bran Dill. Dan vindt men dat Jasper er ook bij hoort, maar men kan hem nergens vinden, men gaat zoeken en hij blijkt in de zaal te zitten. Snel wordt hij uit de zaal gehaald en achter een scherm omgekleed. Dan staat Jasper plotseling als showman in een wit rokkostuum in de schijnwerpers. Ondertussen wordt om assistentie uit de zaal gevraagd en verschijnt een hele dikke dame. Jasper schrikt, want hij wil de zigzag-illusie doen en de dame past vanwege haar omvang niet in de kist, Jasper probeert haar met een aanloopje een zet te geven waarbij prompt de kist uit elkaar valt. Daarna gaat de dame in een vermagerings-kabinet waarin zij verwisseld wordt met een dame van wat meer hanteerbare omvang. Jasper laat haar op bezemstelen zweven. Een vertederend gezicht om een zo grote illusie te zien brengen door een zo jong goochelaartje; hij oogste hiervoor dan ook een daverend applaus. Tot slot wordt Jasper op de schouders genomen. Dan volgt de finale. Het gezelschap deed zeven shows in acht dagen, zeven maal was Jasper de ster van de avond en drie weken van ons. Ook Richard, Hans en Jan hebben aan de andere kant van de wereld laten zien hoe ze kunnen acteren, dansen en goochelen.

Goochelconcours

Vrijdag was er een goochelconcours voor junioren en senioren. Richard en Jan deden hier aan mee en lieten zien wat de Hollanders in hun mars hebben. Voor Hans en Jasper was het niet mogelijk om mee te doen omdat de grote kist met attributen niet aangekomen was; erg jammer. Jan won de tweede prijs en een bedrag van $500, ook iets waar we zeer trots op zijn. De kist met goochelattributen keerde na heel Amerika doorgeweest te zijn, gelijk met ons op Schiphol terug. De ontvangst, verblijf, hotel, parties, uitstapjes, eten, drinken, drie tv-interviews, de shows enz. vormden een unieke belevenis voor niet alleen de jongens, maar ook voor ons. Wij waren blij thuis te zijn - ook vanwege de hartelijke ontvangst - maar voor december zijn we weer gevraagd.

En we staan klaar!


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 27 december 2016 om 13.11 uur en komt uit de Informagie (jaargang 1, nummer 1, september/oktober 1989), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder