Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Gehoord, gezien, gelezen (4/2)

Gehoord, gezien, gelezen (4/2)

De Professor leeft niet meer. Op vrijdag 21 augustus j.l. overleed op 98-jarige leeftijd Dai Vernon, de man die tijdens zijn leven al een legende was en waaraan de goochelkunst heel veel te danken heeft. Hoe enthousiast waren wij niet toen, dankzij Harry Stanley en Lewis Ganson, de uitgaven Dai Vernon Book of Magic en Inner Card Magic verschenen. En niet te vergeten The Symphony of the Rings, een boek dat veel goochelaars inspireerde tot een nieuwe ringspelroutine. Natuurlijk mogen ook de latere uitgaven, zoals de Vernon Chronicles-serie en zijn kolom The Vernon Touch (die van 1968 tot 1991 in Genii verscheen) niet onvermeld blijven. Maar vooral die eerste uitgaven nemen bij mij een bijzondere plaats in, te meer omdat ik Dai Vernon persoonlijk heb meegemaakt. Deze grootheid in de geschiedenis van de goochelkunst heeft ons verlaten, maar vergeten zullen wij hem nooit.

Magic Christian schrijft een boek over Johann Nepomuk Hofzinser (1806-1875), aan wie wij veel op het gebied van de carto-magie te danken hebben. De Wild Card Turnover, ook wel genoemd de Allerton Move, werd reeds in 1850 door Hofzinser gebruikt.

Henk Driessen, een van onze beste kindergoochelaars, gaf tijdens het I.B.M.-congres in Eastbourne zijn lezing.

In oktober komt Siegfried naar München om het boek Siegfried & Roy Meister der Illusion te presenteren. In het Duitse blad Bunte verschijnt dit boek inmiddels in serievorm.

Jaarlijks wordt in Amerika The Dragon Award toegekend. Dit maal aan John en Pam Thompson, ook bekend als The Great Thompsonis.

Het bijzondere aan deze onderscheiding is, dat men aan zes eisen moet voldoen. Zo moet het vertoonde nummer elementen bevatten van drama, romantiek, artisticiteit, glamour en originaliteit.

Hans Klok en Sittah waren met enkele van hun illusies in een Veronica tv-programma te zien. Jammer dat hun stijl aan The Pedragons doet denken.

Voorts hebben wij bij de Avro kunnen genieten van zes tv-uitzendingen van het Engelse programma The Best of Magic.

Veel goochelaars vertonen de Professor's Nightmare, de truc waarbij drie ongelijke koorden gelijk worden. Wist u dat dit een uitvinding is geweest uit 1950 van Bob Carver, die op dit idee kwam nadat hij met de Rope Epic truc van Hen Fetch speelde.

Ook deze keer weer veel info van mijn trouwe informant Dick Harris (waar blijven de anderen, bijv. de verenigingen?).

Het Magic Festival in Kijkduin is blijkens het nieuwsblad NU een groot succes geweest. Jur Luiten, een van de deelnemers, zegt in dit blad: "Het leukste van goochelen is om de mensen te vermaken".

Is iedereen mee eens denk ik.

Onder de titel Hokus Pokus SimsalaPOM was in Zwolle een expositie te zien van prenten, foto's en andere voorwerpen die betrekking hebben op de wereld van de illusie.

Prins Hendrik was in het geheim actief als goochelaar, zo meldt schrijver Fred Lammers in een boek. Prins Hendrik was zo geïnteresseerd, dat hij zelfs de jaarlijkse congressen van de M.Z.v.D. af en toe bijwoonde. Hij nam ook les bij een aantal bekende Duitse goochelaars en assisteerde zijn leermeester Max Felmy (die van beroep Kammersänger was) achter de schermen tijdens voorstellingen.

Scott the Magician uit de U.S.A. - we kennen hem van ons laatste congres - won in Rotterdam de Gouden Straatkei.

In Nieuwe Revu stond de illusionist Celsius, beter bekend als Arnold Jan Scheer (van het programma Showroom en Paradijsvogels) als een soort duivel met de zwaardenillusie afgebeeld.

Uit Kroatië ontving ik bericht dat op 1 oktober in Zagreb het Festival of Illusions 1992 georganiseerd zou worden in het kader van de vrije, nieuwe republiek Kroatië. Politiek en illusie, misschien liggen ze niet zover uit elkaar.

Tot de volgende uitgave van Informagie.

Corvelo


Dit artikel is gepubliceerd op vrijdag 27 november 2015 om 10.03 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 2, november/december 1992), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder