Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Fred Kaps Award voor Marconick

Fred Kaps Award voor Marconick

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in hotel-restaurant Oud London te Zeist ontving Marconick enkele weken geleden de Fred Kaps Award. Dit is een heel zelden uitgereikte prijs van de Fred Kapsring, de enige Nederlandse ring van de International Brotherhood of Magicians.

Goochelapparaten

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de zogeheten ladies' day die de Fred Kapsring jaarlijks organiseert. Eregaste was Nel Bongers, de weduwe van Fred Kaps.

De dag was begonnen met een bezoek aan het nationaal museum Van Speelklok tot Pierement, waar Huub Blankenberg de leden en hun partners een erg leuke rondleiding gaf - en ook goochelende apparaten kon laten zien.

Dit museum is gevestigd in het hart van Utrecht, niet ver van de Dom. Eenmaal in Zeist werden de goochelaars en hun partners welkom geheten door de eigenaar van Oud London, Nico Bakker.

Er voegden zich ook wat bekende Nederlanders bij het gezelschap, waaronder cabaretier Herman Berkien en restaurateur Frans Fagel. Bovendien was de pers aanwezig.

Geheim

Ringvoorzitter Martin Smitt leidde met zijn openingswoord Marconick in als ceremoniemeester. Deze had er geen idee van dat hij een uur later de Fred Kaps Award zou ontvangen; het geheim bleef tot de laatste minuut goed bewaard. Al goochelend en met korte, op rijm gezette, humoristische tekstjes introduceerde Marconick de acts van Ted Winkel (medaillenummer), Martin Garibaldi (effect met een Tibetaans gebedslampje) en Richard Ross. De laatste vertoonde een ontspannen routine met ringen (nog altijd een feest om te zien) en hulde Nico Bakker in 'de cape' - wat betekende dat Richard op ingenieuze wijze met zijn handen Nico liet goochelen: een voortreffelijk, zeer komisch nummer.

Marconist Nick

Daarna volgde, opnieuw door Martin Smitt, de uitreiking van de Fred Kaps Award. Voor de totaal verraste Marconick werd dit een ontroerende gebeurtenis. In zijn speech memoreerde Smitt dat Marconick ongelooflijk veel gedaan heeft voor de goochelkunst, maar buiten Nederland tot nu de meeste waardering heeft gekregen. Marconick, artiestennaam van Nick Stolk (die in militaire dienst marconist was, vandaar het pseudoniem) werd geboren in 1930, heeft alleen al tijdens zijn zes jaar durende diensttijd bij de Koninklijke Luchtmacht meer dan 400 voorstellingen gegeven, met zijden doeken als specialiteit. Hij is ook de uitvinder geweest van talloze trucs. Alleen al in Triks publiceerde hij 62 trucbeschrijvingen. Nick werkte bij Henk Vermeyden van 1960 tot 1966.

Prijzen, prijzen, prijzen

In het begin van de jaren '50 sleepte hij de ene prijs na de andere in de wacht:
1950 3e prijs N.M.U. (Breda),
1953 1e prijs N.M.U. (Rotterdam),
1954 2e prijs N.M.U. (Groningen),
1955 1e prijs manipulatie FISM (Amsterdam) en Grand Prix N.M.U. (Den Bosch).
In 1956 besloot hij om professional te worden. Zijn eerste contract was bij de beroemde cabaretclub Murray's in Londen. Hij trad daarna veel op in diverse Europese landen. In 1959 trouwde Nick met Renée Buma - tijdens drie vrije dagen tussen zijn vele optredens. Nog meer prijzen zouden volgen:
1960 Grand Prix, Concours Magicus (Parijs)
1960 2e prijs N.M.U. (Utrecht)
1961 1e prijs algemeen FISM (Luik) en Trofeo Maymo
1966 prijs humor N.M.U. (Apeldoorn)
1976 eremedaille Cercle Français de l'Illusion.
Een speciale prijs was ook de in 1968 uitgereikte Academy of Magical Arts Award voor zijn boek Marconick Original Magic. Dit werd gekozen tot beste goochelboek van dat jaar.

Zeven boeken

Martin Smitt memoreerde ook dat Marconick maar liefst zeven boeken heeft geschreven. Enkele titels verschenen in het Nederlands, de meeste in andere talen: Engels, Duits, Frans, Italiaans en Japans. In Japan werden alle boeken zelfs in twee volumes gebundeld. In Japan ontving Marconick ook tot twee keer toe de jaarprijs van het Tenkai-comité voor zijn boeken, in 1981 en 1988. Maar van alle distincties die de in Amstelveen woonachtige, nog steeds actieve goochelaar heeft ontvangen, bewoog de Fred Kaps Award hem het meest.

Dat was ook te merken toen hij opnieuw als ceremoniemeester aantrad tijdens het voortreffelijke diner dat in Oud London werd geserveerd (met wijnen van het Utrechtse huis Van Wageningen & de Lange).

Maaltijd met magie

Tussen de gangen door werd voor entertainment gezorgd door diverse ringleden. Koos van Moort presenteerde een quiz rond spreekwoorden (gewonnen door Nel Bongers). Bob Driebeek werd weer even Aenigma en vertoonde, met de gebruikelijke grappen en grollen, een sterke penetratie door glas. Het betrof een door hem verbeterd effect van Hans van Senus. Ook in de zaal waren Sittah en Hans Klok, voor wie Bob een nieuwe illusie aan het bouwen is (samen met de eveneens aanwezige vader Klaas Klok).

Nadat genoten was van het dessert, en de koffie plus thee op tafel stonden, werd er door de leden van de Fred Kapsring nog druk getoverd voor de aanwezige niet-goochelaars: een ontspannen besluit van een gedenkwaardig, met verve georganiseerd evenement.

Hubrecht Duijker


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 8 september 2014 om 07.04 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 3, januari/februari 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Goochelaar boeken? Goochelaar huren? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand februari.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder