Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | David Copperfield show XV: Fires of Passion

David Copperfield show XV: Fires of Passion

30 Maart j.l. kon goochelminnend Amerika alweer de 15de David Copperfield-show aanschouwen. Na de afgelopen twee spectaculaire shows ('Orient Express' en 'Flying') was de vraag of deze show de hoge kwaliteit van de voorafgaande zou evenaren.

De opening

De show begon zoals de vorige was geëindigd: 'vliegend'. Alsof David het afgelopen jaar ergens daarboven heeft doorgebracht vliegt hij het toneel weer op (van de kant waar hij er vorig jaar afvloog). Het publiek verwelkomt hem als een ware rockster; er is zelfs een spandoek te lezen met de tekst 'David I love you!' De sfeer van de show is niets veranderd: (weer) op de muziek van Phil Collins vertoont hij een transpositie-effect dat duidelijk geïnspireerd is op de metamorfose van The Pendragons. Staande op een platform wordt David vastgebonden en bedekt met doeken. Dit geheel wordt de lucht ingehesen. De achterblijvende dame houdt een doek voor, 'et voilà', daar is onze David weer. De dame blijkt nu in de lucht te hangen. De verwisseling van dame naar David is identiek aan de verwisseling van The Pendragons. Voor hun bijdrage worden zij dan ook uitgebreid bedankt op de titelrol, en in een pagina-grote advertentie in Genii.

Close-up

Vervolgens vertoont David een close-up effekt van zijn jongste magic consultant; Chris Kenner. Hij laat zijn eerste baby-gymschoentje zien, en stopt dit in zijn achterzak, nadat deze eerst uitgebreid op leegheid is gecontroleerd door een schone dame uit het zongebruinde Florida-publiek. Vervolgens leent hij een ring van haar, die pardoes blijkt te zijn verdwenen, maar gelukkig weer wordt teruggevonden - geknoopt aan de veters van zijn schoentje.

Erasing girl

Dan weer een illusie. Een dame stapt in een doos, met deurtje waarop een afbeelding van haar is getekend. David veegt deel voor deel een stukje van die tekening uit. Telkens blijkt dat juist dat deel van haar ranke lichaam te zijn verdwenen. Uiteindelijk is ze helemaal weg. De titel 'Disappearing Girl' verandert hij dan in 'Appearing Girl', en daar is ze weer! Tenslotte wordt de titel 'Appearing Girls' en blijkt ook haar zus in de doos te zitten.

Verscheurde en herstelde kaart

Dan verplaatst de camera zich uit het theater en zien we een van tevoren opgenomen stukje. David ontvangt een gast die in het bezit is van een honkbalplaatje (zoals wij vroeger plaatjes met voetballers spaarden) met een waarde van $ 500.000,-. De trotse bezitter signeert (!) het plaatje. David scheurt het in vieren en herstelt het vervolgens. Tenslotte haalt hij de vouwen uit het plaatje en trekt hij de handtekening ervan af (met dank aan David Williamson voor de bewezen diensten). In Genii werd dit effect te koop aangeboden voor $ 500,-, maar het verhaal gaat dat dit een grap was om te kijken hoe ver men zou gaan met het kopen van iets dat men nog nooit had gezien.

Verticale Asrah

Terug naar het theater. Een dame verschijnt achter een doek, die door David wordt opgehouden. Ze dansen gezamenlijk wat, en tenslotte dekt David haar weer toe. Ze stijgt, op commando valt de doek naar beneden, en mevrouw is verdwenen. Het geheel is een soort Asrah-illusie maar dan verticaal uitgevoerd. Dan een dealer-item van Collectors' Workshop, met alweer een schone dame uit het publiek. Het schijnt dat voor de tv-shows de assistentes uit het publiek van tevoren worden geselecteerd door zgn. fox finders.

Zo is David verzekert van 'beauties'. Enfin, deze dame kiest een (jumbo-)kaart die weer terug in het spel gaat, dat vervolgens op tafel wordt geplaatst. Ze krijgt een pistool en moet op het spel schieten. Alles wat ze raakt, maar geen spel. Uiteindelijk, van twee meter afstand, schiet ze op het spel, en is een harten 3 zichtbaar. Het blijkt dat een harten 2 was gekozen, en dus schiet David er een hart af.

Ook deze keer komt een trucje met het publiek thuis. Men was verzocht negen kaarten gereed te houden. Men mag één kaart in gedachten nemen, en na het spellen van de kijkersnaam en Davids naam, weet David welke kaart men thuis heeft uitgekozen. Een heel ingenieus kaarteffect.

Finale

Tenslotte de finale. Als een soort rituele beproeving moet David uit een dwangbuis ontsnappen. Het geheel is geënsceneerd als ware het ergens in de jungle. David wordt hangend aan zijn voeten opgehangen, en de drie touwen waaraan hij hangt, worden in brand gestoken. Hij heeft circa twee minuten om los te komen. Onder hem worden brandende punten geplaatst. Hoewel dit een bekend gegeven is - iets dergelijks werd in een van zijn eerste shows door Alan Alan vertoond - weet hij er toch een spannend spectakel van te maken. Twee van de drie touwen branden voortijdig door, maar gelukkig weet hij net op tijd los te komen. Terwijl David nog maar net aan één touw hangt, stort zijn dwangbuis in de vlammenzee onder hem neer.

Hoewel de show niet zo spectaculair oogde als de vorige twee shows, was ook deze David Copperfield-vertoning een genot voor het oog - met ook prima muziek, uitstekende belichting en schitterende opnamen. Ik kijk alweer uit naar Copperfield nummer 16.

Arnaud van Rietschoten


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 3 februari 2016 om 11.15 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 5, mei/juni 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder