Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Collectie Ritsko van Vliet in Theater Instituut

Collectie Ritsko van Vliet in Theater Instituut

"Met het verwerven van deze collectie is in één keer een lacune in het Theater Instituut opgevuld." Dat zei Ton Offerman, conservator van de afdeling Amusement, toen hij vertegenwoordigers van de pers op 26 mei iets vertelde over Ritsko van Vliet en diens verzameling. Het Instituut heeft de grote collectie affiches, boeken en documenten over de geschiedenis van het variété en over het goochelen in het bijzonder, voor 125.000 gulden kunnen kopen dankzij financiële steun van het Prins Bernhard Fonds en van het VSB Fonds, gesticht door de VSB Bank en de NV AMEV. "Alles staat op lijsten en is zeer toegankelijk," zei Offerman dankbaar, de Leeuwarder verzamelaar straalde.

Het werd een gezellig feestje in een van de sfeervolle zalen van de panden aan de Heerengracht, waar het Theater Instituut gevestigd is. Er waren meer goochelaars dan journalisten en iedereen luisterde geamuseerd naar de oratie die de verzamelaar ten beste gaf. Hij werd trouwens naar de kroon gestoken door Ina Blom, de laatste vertegenwoordigster van het Rotterdamse variété-geslacht Schramade, waarvan de attributen mede werden ingebracht. Vertedering om de leerlinge van Ritsko van Vliet, de 14-jarige Vera Rivanova, die keurig een paar smaakvolle doekentrucs vertoonde en grote waardering voor Eric, André en Afra, die het officiële gedeelte' in stijl afsloten met illusies.

"De collectie-Van Vliet maakt het mogelijk de geschiedenis van het variété in Nederland te bestuderen en, zo mogelijk, te reconstrueren," constateert het Theater Instituut.

Plannen voor een expositie zijn er nog niet. Men verwacht voor een voorgenomen tentoonstelling over het amusement in oorlogstijd veel informatie te kunnen putten uit de documenten van de verzameling, in het bijzonder uit de vele jaargangen artiestenbladen. Voorlopig kan iedereen gelukkig zijn dat het indrukwekkende geheel nu is ondergebracht in een zorgvuldig beheerde openbare collectie, waar het kan worden bestudeerd en waaruit bij gelegenheid materiaal kan worden geleend door andere instituten.

Een aantal affiches is al eens te zien geweest op een studieweekend van de N.M.U. in Noordwijkerhout en op tentoonstellingen in verschillende musea.

Een gelukkige omstandigheid is dat de conservator Ton Offerman full-time aan het Theater Instituut verbonden is, in tegenstelling tot zijn voorganger Jacques Klöters, die het werk voor de afdeling Amusement in deeltijd moest doen.

Want het zal nog een heel werk worden om het vele materiaal ordelijk in het instituut onder te brengen, al heeft Ritsko alles nog zo keurig genummerd.

Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 10 maart 2016 om 08.06 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 6, juli/augustus 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Goochelaar boeken? Goochelaar huren? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand mei.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder