Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Bronnen

Bronnen

De Eerste Coördinator schakelde thuis zijn videofoon in en zocht verbinding met het hoofdkantoor van het Theater Instituut, dat op de 38e verdieping van de Ron Brandsteder Toren was gevestigd, sinds de Herengracht met de rest van de Amsterdamse binnenstad een overdekt pretpark was geworden. Op zijn wandscherm verscheen het beeld van een nagenoeg lege ruimte, want in deze moderne 23e eeuw werkten en recreëerden de meeste mensen thuis in hun gemakkelijke ligstoel. Niettemin vond hij wat hij zocht; de stagiaire die hij de niet eenvoudige opdracht had gegeven om zich te verdiepen in de geschiedenis van wat vroeger wel "de goochelkunst" werd genoemd. Het fenomeen leidde thans een wat marginaal bestaan. Enkele honderden mensen vertoonden soms kunstjes op feesten. Ze raadden de naam van een getrokken speelkaart, haakten massieve metalen ringen in elkaar en lieten balletjes onder bekers verschijnen en verdwijnen door behendigheid. Sommigen deden dat met fors uit de kluiten gewassen apparatuur zodat velen tegelijk de vertoningen konden volgen, anderen opereerden op kleinere schaal, e.e.a. afhankelijk van de omvang van de betrokken feesten en partijen, maar altijd los van de erkende en gesubsidieerde uitingen van kunst en wetenschap. Dat was vroeger wel anders, meldde de stagiaire opgewonden, met name in de twintigste eeuw. Het was toen een kunst, verklaarde ze, beschaafd en onderhoudend, eigentijds, "sophisticated", spectaculair, "amazing", "stirring", verrassend, sneller dan film, geestig, spetterend. Er waren artiesten van "renommée internationale" en er was sprake van een "Triumph der Magie".

"Kun je dat onderbouwen?" vroeg de Coördinator met iets van argwaan in zijn stem. De stagiaire kon dat. "Ik heb alle originele documenten gezien," zei ze ademloos, "voor die tijd prachtig uitgevoerd, altijd meerkleurendruk op glanzend papier." "Helaas, maar jammer," sprak de Coördinator in het jargon van zijn tijd. "Je zult nog veel onderzoek moeten doen om achter de waarheid te komen. Wat jij hebt geraadpleegd waren geen betrouwbare bronnen. Dat noemden ze toen reclamemateriaal."

Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 2 juli 2013 om 09.23 uur en komt uit de Informagie (jaargang 10, nummer 4, juli/augustus 1999), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder