Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Aladdin in Wehdem

Aladdin in Wehdem

Zo zou eventueel een sprookje kunnen beginnen en soms leek het er ook een beetje op. De nog vrij jonge goochelvereniging Aladdin heeft door het organiseren van clubontmoetingsdagen, om de twee jaar, een zekere bekendheid gekregen welke zich ook over de grenzen heen blijkt uit te strekken. Ortszirkel Osnabrück organiseerde een Freundschafts Treffen am Ende des Jahrhunderts, waarvoor ook Aladdin werd uitgenodigd. Zes leden, waarvan vier met hun echtgenotes, ondernamen de reis naar het kleine dorp Wehdem, ten noorden van Osnabrück.

Zaterdagmorgen 17 april jl. mocht de voorzitter van Ortszirkel Osnabrück, Uddo Möllenberg, de ruim 50 deelnemers van verschillende Ortszirkels o.a. Oldenburg, Köln, Hannover, Detmold, Bielefeld, Magdeburg, verwelkomen in de grote zaal van Stemweder Hof. Hij benadrukte dat het de bedoeling was er een ongedwongen en gezellig samenzijn van te maken. In het Teilnehmersgebühr zaten: 2 lezingen, middageten, koffie en koek en een "gala"show. Er was tijd om weer eens even rustig met elkaar bij te praten, opnieuw kennis te maken, oude bekenden te begroeten en goocheltrucs aan elkaar te laten zien. Onder het motto "tauschen, kaufen und verschenken" ontstond een soort rommelmarkt. Tussen de middag werd een diner geserveerd in hoeveelheden volgens Bauernart. Wie hier niet genoeg heeft gehad heeft zelf schuld, was een uitspraak die men kon horen en zo was het ook.

Lezing Fl!p

's Middags werden we onthaald op een lezing van Fllp, welke hoofdzakelijk bestond uit het "ärmeln"; het in de mouw laten glijden van allerlei voorwerpen. Ook blijkt Fl!p een virtuoos te zijn in het "schneiden"; het in de zak van het colbert laten glijden van voorwerpen zonder er ook maar een speciale beweging voor te maken. Alles werd in vloeiende bewegingen gedaan. Tips en trucs wisselden elkaar af. De lezing werd slechts onderbroken door Kaffee und Kuchen en de Kuchen waren weer de bekende dikke Duitse stukken gebak. De galashow 's avonds werd bijgewoond door goochelaars en betalend publiek. Samen een kleine honderd personen. Opgetreden werd door daartoe uitgenodigde leden van de diverse verenigingen.

Nettina, een 22 jarige jongedame, was gekleed in Startrek-uniform, Zij sloot, onder andere, een geopend drinkblikje met behulp van Startrek-apparatuur. Fabian Pregel, een jongen van 12 jaar met een vlotte babbel, bracht zijn nummer alsof hij op school was. Het verkleurboek was een tekenles, de verdwijnende dobbelsteen een wiskundeles en een touwtruc was een verhaal over lange macaroni. Vikito verklaarde dat zijn optreden een chaos zou worden. De door de toeschouwers chaotisch gekozen kaarten, bleek hij echter toch goed voorspeld te hebben. Hij eindigde met een mentaal nummer met een (geprepareerde) rekenmachine gecombineerd met "die zyklische Zahl van Dixon".

Het goochelen werd nu onderbroken door een gastoptreden van niemand minder dan Heino. De door hem gebrachte liedjes werden door de zaal op de bekende Duitse manier meegeklatscht en gezongen. Achter Heino bleek Dietmar schuil te gaan, een goochelaar die nog in zijn proeftijd zit om lid te mogen worden omdat hij door een zeer ernstige ziekte zijn Prüfung nog niet heeft kunnen doen. Het optreden als Heino bleek voor hem een heel zware opgave te zijn, maar hij had het er voor over!

Hendrik, de bekende touwgoochelaar, bracht een gedeelte uit zijn programma. Hij zag weer kans met alleen een hoge hoed op een stander, een stuk touw, een schaar en een paar kaarten, iedereen te verbazen en zoals altijd weer de hem toebedeelde tijd ruimschoots te overschrijden. Een echte toneelman.

De aangekondigde Brimborin, helderziende, bleek niet te zijn gekomen. De toneelknecht die gedurende de hele galashow, gewapend met duimstok, de stoelen en tafels op de gewenste plek zette, werd verzocht mede te werken. Het bleek hier te gaan om een komisch duo. Ze speelden voor helderziende, waarbij voorwerpen zo duidelijk werden omschreven dat je al "doof" moest zijn om niet te begrijpen om welk voorwerp het ging. Bij het uitkiezen van een voorwerp van een dienblad bleken alle voorwerpen op één na vastgelijmd te zitten en de blinddoek bleek ook nog eens grote gaten te hebben.

Hierna volgden de Nederlanders. Willy Magnetika bleek als sneltekenaar de muur van een huis rood te kleuren in plaats van het dak, maar als goochelaar ruil je muur en dak even snel om. Het geld dat uit een spaarpot verdween, kon men duidelijk horen aankomen in een glas. Henk Timmerman liet lui zittend in een stoel twee toeschouwers een mentaal nummer voor hem uitvoeren en vertoonde nog een aantal korte kaarttrucs. De uitsmijter van de galashow was Fl!p. Hij vertoonde zijn toverfluit, enkele touwtrucs en met behulp van een paar kinderen een kaarttruc volgens het programma "Geld oder Liebe". Na de finale vertrokken de goochelaars die van ver kwamen naar hun hotels. De anderen bleven achter om het lekenpubliek nog een tijdje te vermaken met micromagie.

Eierzak in kerk

Zondagmorgen verzamelden de meeste goochelaars zich om gezamenlijk een oecumenische kerkdienst bij te wonen. Heeft u ooit een pater compleet in toga een eierzakroutine in de kerk zien doen? Pater Hermann Bickel, de bekende Missionarr van Ortszirkel Osnabrück, deed het. In zijn preek sprak hij over vriendschap. Erg goed!

Na de kerkdienst waren er nog twee lezingen. Peter Schröder hield een lezing waarin voor elke goochelaar wel een truc of trucje zat. Een doorgewinterde goochelaar met veel kennis en een zeer sympathiek mens. Voor de dames was er op dezelfde tijd in de Gaststube een lezing van Annemarie Schröder over het maken van bloemen van Fins papiergaren, die erg in de smaak bleek te vallen. Hierna werd door veel aanwezigen nog een maaltijd in het Stemweder Hof gebruikt, waarna een ieder zijns weegs ging.

Het was een sprookje! De vraag uit Magdeburg, het voormalige Oost-Duitsland, of zij de komende clubontmoetingsdag van "Aladdin" mochten bijwonen, paste daar precies in. Hoe komen de clubontmoetingsdagen van de vereniging "Aladdin" zover Duitsland in?

Henk Timmerman


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 3 juli 2013 om 08.13 uur en komt uit de Informagie (jaargang 10, nummer 4, juli/augustus 1999), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juni.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder