Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelaars | Interviews | Aris Smit

Meester + goochelaar = meestergoochelaar?

Door Michel van Zeist, juni 2014

Eind mei vond in Ede het congres voor de Nederlandse goochelaar plaats. Met optredens van nationaal en internationaal bekroonde artiesten, workshops van wereldkampioenen en waanzinnige wedstrijden was het evenement een groot succes. Medeorganisator Aris Smit verwelkomde de ruim 300 bezoekers van het Dutch Festival of Magic en zette zich volop in om het de goochelliefhebbers naar de zin te maken. De Veenendaler ziet de magie als een leuke hobby.

Aris Smit is in het dagelijks leven meester op een basisschool in Veenendaal, maar in zijn vrije tijd begeeft hij zich in de wereld van de goochelkunst. De magische activiteiten van de voormalig voorzitter van de Magische Kring Centraal Nederland beperken zich niet alleen tot het oefenen en optreden; ook het schrijven voor het goochelvakblad Informagie en het meehelpen organiseren van goochelevenementen behoren tot het repertoire. Zo was de 45-jarige Smit onlangs nauw betrokken bij de organisatie van het Dutch Festival of Magic, het nationaal goochelcongres.

Ede als magisch epicentrum

Op 29, 30 en 31 mei was Theater de Reehorst in Ede even het middelpunt van de Nederlandse Harry Potters. Geen vliegende bezems of mysterieuze toverdrankjes, maar alledaagse voorwerpen als speelkaarten, munten en touwen, waarmee vingervlugge goochelaars het onmogelijke even mogelijk maakten. "Goochelen is de kunst van het schijnbaar onmogelijke. Je laat iets zien dat eigenlijk niet kan", aldus Aris. Goochelaars en geïnteresseerden leggen tijdens zo'n congres contacten en worden door de zogeheten dealers bijgepraat over de laatste trends in de goochelwereld. "Er zijn verkopers uit verschillende landen die trucs aanbieden, maar ook boeken en dvd's. Vakmensen als Dan Harlan, Scott & Muriël en Mike Chao geven lezingen waarin zij de fijne kneepjes van het vak uit de doeken doen."

Een belangrijk onderdeel van het driedaagse evenement zijn de wedstrijden. In verschillende categorieën wordt gestreden om de felbegeerde eerste plaats. Aris, die als goochelaar bekend is als Marinus Magic, heeft overwogen om mee te doen in de klasse kindergoochelen. "Vorig jaar was het niveau onder de kindergoochelaars niet erg hoog. Ik kreeg het idee om zelf mee te doen. Van een deelname is het dit jaar wegens tijdgebrek niet gekomen." Over het jureren zegt Aris: "Een goochelact beoordelen is lastig. Natuurlijk zijn er criteria waaraan een goede act moet voldoen, maar vaak is het appels met peren vergelijken. Bij voetbal is het duidelijk als iemand scoort. Daar tellen de doelpunten. Bij het beoordelen van een artistieke prestatie speelt smaak een belangrijke rol." Mogelijk geeft Aris tijdens het volgende congres acte de présence op het wedstrijdpodium.

Goochelboek in Barneveldse bibliotheek

Wie iets wil begrijpen van Aris' fascinatie voor de goochelkunst gaat terug naar het Barneveld van de jaren 70. Op televisie zag hij acteur Bill Bixby in de serie The Magician en raakte geïnteresseerd in het goochelen. "Mijn allereerste trucs leerde ik uit een boek dat ik leende bij de bibliotheek. Ook zocht ik in de speelgoedwinkel naar een goocheldoos, maar de plastic trucs die daarin zaten waren teleurstellend", zegt de goochelaar. Desalniettemin wist hij leeftijdsgenoten te verbazen en te vermaken met zijn wondertjes. Het lukte de ambitieuze Aris niet om verder te komen dan de trucs uit de goochelboeken en -dozen. Hij wilde wel, maar de mogelijkheden waren er niet. In een internetloos tijdperk en in een tamelijk gesloten gemeenschap als Barneveld liet de jonge goochelaar zijn hobby voor wat-ie was.

Magische mogelijkheden door internet

Jaren gingen voorbij en het zal een jaar of tien geleden zijn geweest toen Aris googlede op goochelen. Een wereld ging open toen hij via het internet de catalogus van een goochelwinkel raadpleegde. "Opeens had ik de mogelijkheden voorhanden die ik als kind graag wilde hebben. Ik maakte een afspraak met een magic shop in het zuiden van het land en kocht mijn eerste echte goocheltrucs."

Met een goochelkoffer vol professionele trucs bood Marinus Magic zich aan bij campings, bejaardenhuizen en basisscholen. Vele optredens volgden. De nadruk legt de goochelende onderwijzer op het verhaal bij zijn act: "10% gaat om het trucje, 90% is presentatie." Het hoogtepunt voor Smit is zijn show op de basisschool waar hij lesgeeft. Deze show vindt jaarlijks plaats in de voorjaarsvakantie en heeft de toepasselijke titel FebruARIShow.

Tovenaarsleerlingen

Ook buiten zijn shows om goochelt meester Smit op school. In zijn klaslokaal staat een opbergbox met een arsenaal aan goocheltrucs. Niet alleen de leraar, maar ook de leerlingen uit groep 7 mogen hiermee goochelen. Of hij daarmee een goochelaarscode verbreekt? "Nee, het zijn simpele trucjes die kinderen aanmoedigen om zich bezig te houden met deze hobby. Bovendien is uit Brits onderzoek gebleken dat kinderen door te goochelen meer zelfvertrouwen krijgen." Het enige nadeel van zijn hobby: "De magie is op een gegeven moment weg. Het is jammer als je alles weet."

Aris Smit


Zie http://www.marinusmagic.nl/.

Goochelaar boeken? Goochelaar huren? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand mei.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder