Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Rooie oortjes

Rooie oortjes

In het derde kwart van de vorige eeuw besloot de Londense advocaat en amateur goochelaar Angelo Lewis alle destijds bekende trucs te beschrijven in een populair maandblad voor jongens. Hij vond dat de goochelaars te veel van hetzelfde deden in de naïeve veronderstelling dat ze daarmee waardeloos zouden worden, beschreef hij het ringspel, de parasoltruc, de eierzak, de duivenpan en tientallen andere klassieken. Hij wilde de professionals zo dwingen hun repertoire eindelijk eens te vernieuwen, maar het heeft weinig geholpen zoals we nu weten. Lewis bediende zich van de schuilnaam Professor Hoffmann, want hij dacht dat het zijn advocatenpraktijk geen goed zou doen als bekend werd dat hij zich met goochelarij ophield. Ik heb nooit aanwijzingen gevonden dat de ingrijpende actie de 'professor' kwalijk genomen werd door de goochelwereld. Integendeel, toen hij een boek had gemaakt van zijn artikelen in 1876 onder de titel 'Modern Magic' werd hij alom geprezen als de eerste echte goede auteur op zijn terrein die niet alleen beschreef hoe trucs in hun werk gingen, maar vooral ook hoe je ze moest doen. En aan de beide vervolgen 'More magic' (1890) en 'Later magic' (1903) leverden alle bekende goochelaars bijdragen. In plaats van de grote verrader, werd hij de grote auteur, die in ieder geval een aantal jongetjes tot goochelen heeft aangezet. Hoe dat in zijn werk ging, las ik laatst in de briefwisseling tussen de Amerikaanse goochelaars Jean Hugard en Orville Meyer. Hugard was in Australië geboren en hij had een heel stel broers, schrijft hij in 1939 aan Meyer. Ze waren thuis geabonneerd op het maandblad waar Lewis zijn trucs in beschreef en de kleine Jean las die stukjes met rooie oortjes. Maar geen van zijn broers had belangstelling voor die artikelen, herinnert hij zich met verbazing. En zo zit de wereld waarschijnlijk in elkaar; je hebt aankomende goochelaartjes en gewone jongetjes. Gewone jongetjes het meest, denk ik, hoe hoog de stapels uit het Engels vertaalde goochelboeken voor beginners bij De Slegte ook mogen zijn. Ik stond er laatst nog in een te bladeren waarin de Hindoe draad uitvoerig en fraai geïllustreerd werd uitgelegd en Lewis en Hugard indachtig, kan ik me er niet over opwinden. Hugard maakt zich ook niet druk over de zogeheten 'exposure' onder het motto 'm'n broers lezen het toch niet'. Alleen exposure 'on screen' heeft hij iets tegen en daar heb ik enige tijd over nagedacht want televisie was in 1939 nog niet algemeen. Maar er is in dat jaar een film gemaakt met David Niven als goochelaar, de naam ben ik vergeten, en in die film zie je hoe een paar goeie illusies gedaan worden, dus wellicht had Hugard het daar over. Van de geschiedenis kunnen we leren dat trucbeschrijvingen hier en daar een jongetje rooie oortjes bezorgen en zo misschien toch kunnen bijdragen aan de vernieuwing van de goochelkunst.

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op woensdag 4 februari 2015 om 05.46 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 5, mei/juni 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder