Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Magische zaken - Eerste Hulp Bij Optredens (1)

Magische zaken - Eerste Hulp Bij Optredens (1)

In deze aflevering geeft Piet A.I. Hart praktijktips voor het voorkomen en herstellen van dingen die mis kunnen gaan tijdens een voorstelling: een soort EHBO-cursus voor optredende goochelaars.

Wie een keer pech bij zijn voorstelling vergelijkt met de ondergang van de wereld, is bezig een nieuw bedrijfsongeval te veroorzaken. Om echter een fout op een luchtige wijze te omspelen kan men zich laten leiden door de uitspraak:

Laat bij een optreden niets aan het toeval over!

Neem alle mogelijk voorkomende fouten thuis door en tracht al vooruit een passende oplossing te vinden. Voor de goochelaar met een parlando is dat makkelijker, want die kan met zijn voordracht de fout wegspelen door er bijvoorbeeld een grap van te maken. In het algemeen kan de volgende lijst bruikbaar zijn om na te gaan waar de pechduiveltjes kunnen opduiken, te weten:
- voor de voorstelling (contract, inpakken, reis);
- bij aankomst in zaal of theater (het toneel, de muziek, de techniek, kleedruimte);
- tijdens het optreden (technische pech, pech met de trucs door een techniek die u in de steek laat of een toeschouwer die tegenwerkt).

Voor de voorstelling

Telefonisch contact: namen laten spellen, naar het aantal toeschouwers vragen, routebeschrijving laten toezenden, de naam van de verantwoordelijke persoon bij aankomst weten. Altijd wederzijds bevestigen. Juiste datum en aankomsttijd bevestigen. In het contract ook vermelden of er een toneel of een podium aanwezig is, langs welke weg men in de zaal komt (via toneeltrap of achterom). Is er muziek (levend of mechanisch)? Zijn er microfoons? Hoe staat het met de belichting? Is eten, drinken en overnachting voor rekening van de organisatie? Komen de reiskosten extra op het honorarium? Aanvang van het optreden, duur van het optreden, eventuele pauze? Hoogte van de gage? Bij kindervoorstellingen de leeftijd van de kinderen (bijvoorbeeld van 6-12 jaar). Een telefoontje op de dag van het optreden van beide zijden helpt vaak veel misverstanden te voorkomen.

Inpakken

Uw programma moet u minimaal een dag van tevoren inpakken om, indien nodig, nog zaken te kunnen aanschaffen of reparaties te verrichten. Maak een lijst van alle benodigdheden. Stel een EHBO-setje samen waarin: plakband, schaar, nylondraad, ijzerdraad, vervangingsdelen van trucs, knopen, naald, veiligheidsspeld, papieren zakdoekjes in geval van hevige transpiratie, vlekken etc.; wondpleister, batterijen. Pak alles zo in dat het tegen een stootje kan. Is uw smoking compleet en schoon?

Reis

Bouw ruim tijd in om naar het bestemde theater te komen.
Tank van tevoren. Leg een routebeschrijving onder handbereik. Trek een net kostuum aan. (Wanneer er onverhoopt iets met uw smoking mocht gebeuren kunt u altijd in geval van nood in een kostuum optreden.)

Bij aankomst

Hoe ziet het geheel er uit? Toneel, zaalopstelling. Eventueel kunt u nog tafels en stoelen laten verplaatsen of de indeling van het programma veranderen. Hoe is het gesteld met de techniek? Wie is de toneelmeester of wie weet waar de lichtschakelaars zich bevinden? Een vervangende microfoon voor als een microfoon uitvalt. Indien levende muziek, uw gewenste muziek doornemen. Indien een conferencier aanwezig, afspreken hoe u aangekondigd wenst te worden. Licht uitproberen.

Direct voor uw optreden

Niet te vroeg omkleden, en altijd eerst nadat u uw programma hebt geprepareerd. Wie draagt de tafeltjes naar het toneel? Nooit op een open toneel of podium uw attributen onbewaakt neerzetten, zeker niet bij kindervoorstellingen. Tip: gebruik bij optreden voor kinderen een koffertafel en een tafel met ruimte om trucs weg te leggen. Neem na het terugkeren voor het tweede applaus deze zaken mee naar achteren.

Tijdens het optreden


Gehoord en gezien worden, dat is het belangrijkste.

Technische pech:

Microfoon

De draadloze microfoon valt uit. Microfoon op standaard bij de hand houden. Alternatief: een houder maken die om de nek hangt waarin een microfoon aangebracht kan worden. Bij een draadloze microfoon altijd verse batterijen gebruiken. Gebruik nooit een echomicrofoon van de band.

Een revermicrofoon met draadaansluiting zo aanbrengen dat de draad achter door de broekriem loopt. Op dat punt de draad fixeren met een sleutelring of grote veiligheidsspeld. Zorg dat u nog zeker 15 meter microfoonkabel overhoudt. Wanneer alle microfoons weigeren, uw tempo verhogen zonder in paniek te geraken. Probeer niet gedurende uw optreden de microfoon te repareren.


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 10 augustus 2016 om 10.34 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 1, september/oktober 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder