Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Magie in Marrakech

Magie in Marrakech

Om 8 uur 's ochtends zoeken ze zich een plaatsje op het grote plein van Marrakech, de Jemaa El Fna. Niet te dicht bij elkaar, maar ook niet te ver af, en soort bij soort. De fruitverkopers duwen hun karren in rijen, de snuisterijverkopers gaan gebukt onder een zware lading prullaria, die ze aan de toeristen willen verkopen. Maar mijn aandacht gaat uit naar de mensen die haast niets bij zich hebben. De waarzeggers hebben twee krukjes, wat boeken en een kleedje bij zich. De slangenbezweerders hebben genoeg aan een jute zak of een houten kistje, en een paar trommels. Een oude man bouwt een kleine fontein van een omgekeerd groenteblikje op een voetje in een waterbekken.

Een andere man heeft op een groot tapijt een indrukwekkende verzameling boeken, tekeningen, mechanische apparatuur, een megafoon uit de vijftiger jaren en twee levende eekhoorntjes uitgepakt. Hij begint als eerste met zijn act. Door zijn megafoon reciteert hij een tekst uit een boek met handgeschreven Arabische tekens. Het schijnt het publiek zeer te boeien, maar de eekhoorntjes niet. Zij rennen schichtig tussen het publiek en keren af en toe weer terug op het vertrouwde tapijt. Terwijl de man monotoon doorleest, pakken de slangenbezweerders hun slangen één voor één uit, voorzichtig, met een tang aan hun staart, om ze in de zon wat op te warmen. Tegen 10 uur zijn ook de toeristen uit hun bed. Dan komen de slangenbezweerders in aktie. Een tamboerijn wordt opgetild van de warme stenen en daardoor ontrolt zich een zwarte cobra. De mannen hitsen het beest op met trommelslagen, en doen met de tamboerijn schijnaanvallen naar het beest, dat zich opricht in een verdedigende houding. Dan komt een man met een snerpende toeter in aktie. De slang volgt het brede uiteinde van de toeter met zijn kop. Het publiek is tevreden: het beest is getemd.

Inmiddels is ook de man met de waterfontein begonnen. Het blijkt te gaan om een natuurkundig of mechanisch wondertje. Elke 20 seconden gutst er water uit gaatjes aan de zijkant van het groenteblikje in de schaal waarin het blikje op een voetje staat. De schaal raakt nooit vol en het blikje nooit leeg. De tovenaar gebiedt met een doorlopende woordenstroom het blik steeds water te geven en te stoppen. De westerse toeristen hebben het na een minuut wel bekeken, maar de Marokkanen blijven gefascineerd staan, totdat niet zozeer het water, maar wel het spraakwater van de tovenaar is opgedroogd. De waarzeggers hebben nog niet veel te doen. Onder hun zwarte paraplu's draaien ze nog maar eens met de zon mee.

Marokkanen beoordelen een act niet op de presentatie, of op wat er gebeurt. Het gaat voor hen veel meer om het magische element, het feit dat de geest kennelijk de materie kan overwinnen en dat de mens contact kan krijgen met het bovenaardse. De westerlingen beoordelen de show, de presentatie en de kleurrijkheid. Vandaar dat 's avonds, als de slangen met geen stok meer op te porren zijn, en als het zo druk wordt op het plein dat de waarzeggers onder de voer dreigen te worden gelopen, de slangenbezweerders naar huis gaan met de zilveren muntjes van de toeristen, en de magiërs met de koperen muntjes van de Marokkanen. En de waarzeggers? Die hadden vandaag toch zelf beter moeten weten...?

Peter Quatfass


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 3 augustus 2016 om 09.55 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 1, september/oktober 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder