Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Humbug

Humbug

Elk vak heeft een beetje humbug nodig om respekt af te dwingen. De dokter kijkt ons ernstig aan vanachter zijn indrukwekkende buro naast de glazen kast met de griezelige instrumenten. Zonder die witte jas zou hij misschien lijken op de jongen die indertijd met de hakken over de sloot zijn tentamens had gehaald, om het geleerde daarna weer zo snel mogelijk te vergeten. De notaris leest zijn in onnodig deftige taal gestelde akten voor en hij probeert ons in zijn plechtstatig gemeubileerde kantoor van de gedachte af te houden dat we zelf ook lezen en schrijven hebben geleerd. Over de dominee zal ik het voorzichtigheidshalve nu even niet hebben. De beeldend kunstenaar dan maar weer. Hij heeft veertig stalen spijkers op regelmatige afstanden van elkaar in rijtjes van vijf in een plank geslagen en het geheel mat wit gespoten. Daar hangt het nu in de museumzaal met een spotje er op gericht. De bezoekers kijken er fluisterend naar en ze lezen in de catalogus hoet deze artiest "alledaagse voorwerpen weet te ordenen volgens de strakke ritmen van deze tijd, wat tot een van ouderwetse emoties bevrijde, cleane kunstbeleving leidt." Zelfs de generaal kijkt er met eerbied naar. Hij zou een eenvoudige jongen van de gestampte pot zijn, ware het niet dat hij een duchtig geperst uniform draagt waarop zijn distinctieven prijken en tevens veertien lintjes die hem bij diverse jubilea van hemzelf en anderen werden uitgereikt met tromgeroffel en trompetgeschal. Het Journaal was erbij. De presentator citeert met aplomb een "betrouwbare bron" of een "woordvoerder". Mooi kans dat het de perschef van de betrokken minister of andere funktionaris is geweest. Als de presentator er maar ernstig bij kijkt en, zoals een hoofdredakteur het ooit formuleerde, "zo veel autoriteit uitstraalt dat je kunt merken dat er tientallen persburo's over de hele wereld achter zijn tekst staan". Een beetje humbug, versiering, een tikje magie dat een in wezen eenvoudig beroep wat extra glans geeft: de maatschappij kan niet zonder.

De ware steunpilaren van de maatschappij nu zijn zij die van het aanleren van een eenvoudig beroep geheel hebben afgezien om zich te concentreren op het uitbouwen van de humbug. De dames en heren die van de valse pretentie een kunst hebben gemaakt. Ze weten uiteraard dat het louter façade is wat ze te vertonen hebben; vandaar dat ze zo dikwijls pochen op de koningen en andere hoogwaardigheidsbekleders aan wie ze hun kunsten hebben mogen laten zien. Een onnodig minderwaardigheidsgevoel. Ze hebben het element dat de samenleving glans geeft weten te isoleren en daaraan boeiend vorm gegeven. De enige ware notabelen zijn de goochelaars. De enige ware kunst is de goochelkunst.

Humbug zonder meer.

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op donderdag 19 januari 2017 om 10.11 uur en komt uit de Informagie (jaargang 1, nummer 2, november/december 1989), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder