Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Leer goochelen | Het antieke goochelboek | Door een baksteenen muur

Door een baksteenen muur

De truc om voor de oogen van de toeschouwers door een steenen muur te loopen, was een van de glansnummers, dat Houdini's aandacht had getrokken. Dit nummer had voor het publiek een groote aantrekkingskracht, want de muur werd in het bijzijn van de toeschouwers door metselaars op het podium werkelijk opgebouwd. Alvorens de metselaars met hun werk begonnen, maakte Houdini het publiek erop attent, dat het geheele podium met een groot tapijt was bedekt, waardoor niemand het podium door een valdeur kon betreden of verlaten. De muur werd gebouwd op een klein stalen voetstuk of op een lorrie met kleine wieltjes van ongeveer 5 cm doorsnede, zoodat de muur later eenvoudig van het tooneel kon worden gerold. Er waren heel wat werklieden noodig voor het opbouwen van den muur, daar deze van flinken omvang was. De afmetingen verschilden wel eens, maar de lengte was gewoonlijk +/- 3.60 m en de hoogte +/- 3 m. De muur werd zoo gebouwd, dat de toeschouwers hem in dwarsdoorsnee zagen. Zij keken dus tegen den smallen kant aan. Zoodra de muur opgebouwd was, werd op voorstel van Houdini flink erop gehamerd, om te bewijzen, dat de muur echt was. Zoodra de uit het publiek opgeroepen personen zich daarvan overtuigd hadden, zette Houdini een scherm aan elken kant van den muur, precies in het midden en precies tegenover elkander. De schermen waren juist groot genoeg om plaats te bieden aan één persoon en lieten daardoor het gezicht op het grootste gedeelte van den muur vrij. De schermen reikten niet tot boven aan den muur, zoodat het niet mogelijk was over den muur heen te klimmen.

Zoodra alles gereed was, stapte Houdini achter een van de schermen en riep: "Ik ga!" en na een oogenblik: "Daar ben ik weer!" Op dat oogenblik verscheen hij aan den anderen kant achter het andere scherm vandaan. Het is noodig, den nadruk erop te leggen, dat de schermen geenszins den muur bedekten, maar eenvoudig werden gebruikt om de bewegingen van den artist te verbergen. Er zijn weinig trucs, welke meer sensatie verwekken dan deze. De toeschouwers kunnen er geen hoogte van krijgen en geven spoedig hun pogingen op om de oplossing van het geheim te vinden. Zoals ik reeds zei, kon Houdini onmogelijk in tegenwoordigheid van het publiek over den muur klimmen. Hij kon ook niet om den muur heen loopen, want hij werd dichtbij van alle kanten bewaakt en hij kon ook het podium niet door middel van een valdeur verlaten wegen het groote, uit één stuk bestaande tapijt. Van een dubbelganger kon geen gebruik worden gemaakt en dit was ook niet noodig. Er bleef schijnbaar niets anders voor hem over, dan op de een of andere manier door den muur heen te komen. Maar ook dat was onmogelijk, want Houdini kon geen wonderen verrichten.

Het was een buitengewoon nummer, dat herhaaldelijk kon worden vertoond zonder kans op ontdekking van den truc. Houdini kon weliswaar niet door een valdeur of anderszins van het podium verdwijnen, maar toch gebruikte hij een valdeur om dezen truc te kunnen uitvoeren.

Het geheim was, dat, precies onder de schermen, dus ook onder den muur, een valdeur kon worden geopend, waardoor het tapijt eenigszins doorzakte. Houdini kon dan onder den muur door naar den anderen kant kruipen. Daarna werd de valdeur weer gesloten, zoodat het doorgezakte stuk tapijt weer omhoog kwam. Indien iemand van het publiek een vermoeden zou hebben gehad, dat het tapijt bij deze truc een rol speelde, betwijfel ik, of hij ooit de geringste kans zou hebben gehad een ongewone beweging of iets dergelijks te ontdekken om zijn theorie te staven, zoo zuiver en zoo snel werd de truc uitgevoerd. Het is echter een feit, dat niemand ooit het geheim heeft kunnen ontdekken.


Dit hoofdstuk is gepubliceerd op vrijdag 22 februari 2013 om 11.42 uur en komt uit Het meesterboek der tooverkunst van J.C. Cannell. Het auteursrecht van dit boek is verlopen.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder