Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Leer goochelen | Het antieke goochelboek | De couranten-truc

De couranten-truc

Een handige, jonge goochelaar kwam nog niet zoo lang geleden naar mij toe en vroeg, of ik eens een nieuwen truc wilde zien. Ik knikte en hij pakte een nummer van een courant van dien dag, hetwelk bij andere couranten op tafel lag. Daarna nam hij een schaar van mijn schrijftafel en verzocht mij, een stuk van willekeurigen vorm uit de courant te knippen. Bij het uitknippen van het stuk, dat regelmatig of onregelmatig van vorm mocht zijn, moest ik er op letten, dat ik door de heele courant heen knipte. Ik deed wat hij zei en toen ik klaar was met knippen, had ik een bundeltje van 12 knipsels van het zelfde model uit de courant van 24 bladzijden in mijn hand (voor elke 2 bladzijden één knipsel).

"Nu legt u", zei mijn vriend de goochelaar, "de courant en schaar weg en neemt een willekeurig stuk knipsel uit het bundeltje, maar zorg er voor, dat ik het niet kan zien." Toen ik dat gedaan had, hield ik het door mij gekozen knipsel stevig in mijn hand en gaf de rest aan den goochelaar terug, die ze in mijn bijzijn met een lucifer in brand stak.

Daarna begon hij, met zijn rug naar mij toe gewend, den inhoud te beschrijven van het knipsel, dat ik in mijn hand had en dat hij beslist niet kon zien. Hij gaf een juiste beschrijving van den inhoud van elken kant van het knipsel. Hoe wordt deze truc nu gedaan?

In de eerste plaats was de courant, die de goochelaar van de tafel nam, niet zoo onschuldig als zij eruit zag, want toen hij de kamer binnenkwam, had hij de courant stilletjes bij de andere gelegd. De courant zag eruit als een gewoon nieuwsblad van dien dag, maar in werkelijkheid was zij voor dezen truc van te voren in orde gemaakt. Elke pagina zat er dubbel in, d.w.z. dat voor één courant twee zelfde couranten waren gebruikt. Er zaten dus twee voorpagina's in, de een achter de ander, twee bladzijden 2 enz. Teneinde de fop-courant niet te dik te maken, had de goochelaar slechts de helft van de twee couranten gebruikt om één fop-courant te maken. Hij verdubbelde dus alleen de belangrijkste pagina's, de voorpagina, de middelste en voornaamste binnenpagina's, zoodat de heele courant slechts 24 bladzijden bevatte en even dik was als een gewone courant. Toen ik nu een stuk met de schaar door de geheele courant heen had uitgeknipt, een knipsel eruit genomen en de rest aan den goochelaar gegeven had om te verbranden, had hij van mij een bundel 11 dubbele knipsels gekregen, plus één enkel knipsel. Daarom moest het oneven of "eenzame" knipsel behooren bij het door mij uitgezochte. Terwijl hij bezig was de knipsels te verbranden, liet de goochelaar vlug zijn oog erover gaan en merkte spoedig het "eenzame" knipsel op. Hij wist toen direct, dat ik het correspondeerende knipsel had uitgekozen en verfrommelde daarom het "eenzame" knipsel in zijn hand. De rest verbrandde hij, maar toen hij met zijn rug naar mij toestond, kon hij, zg. gedachten lezend, den inhoud van beide kanten van het knipsel, dat hij in zijn hand hield, lezen en beschrijven.

Vraag Moeder, U ook 's avonds Quaker Havermout te geven. Het bevordert een gezonden slaap.


Dit hoofdstuk is gepubliceerd op vrijdag 12 juli 2013 om 10.05 uur en komt uit Het meesterboek der tooverkunst van J.C. Cannell. Het auteursrecht van dit boek is verlopen.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder