Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Zweven

Zweven

Eén van de fenomenen van de goochelkunst is het opheffen van de zwaartekracht. Wij kunnen als goochelaar voorwerpen laten zweven. En dan niet een veertje of een ballon, want die zweven al bijna vanzelf. Neen: een stalen kogel of een mens! Dit is toch even een wonder! Helaas echter zijn er vele goochelaars, die deze klus afdoen in hun standaard programma, vergetend hoe de leken er tegen aan (zouden moeten) kijken. Vergelijk eens de bewegingen van een opgeblazen ballon, die met kleine tikjes in de lucht wordt gehouden, met de bewegingen van Uw zombie-bal. Eens hoorde ik iemand tot een vakbroeder zeggen: "je laat geen kogel zweven, maar je probeert met een lapje een stokje af te dekken." Daar kan zo iemand even mee vooruit. Ook zou een zombie-vertoner zich het volgende moeten realiseren: wanneer een stalen kogel, overdekt met een doek, opeens weg zweeft, dan kan de vertoner die kogel niet terughalen door aan twee hoekpunten van de doek te trekken. Hij zou "in werkelijkheid" op zo'n moment de doek van de kogel trekken. En wat zou het publiek denken wanneer een zwevend mens met stroeve, stotende bewegingen zich in de lucht verplaatst?

Kijk eens hoe een Tommy Wonder of een Markus (en Trix) het etherische van zweven uitbeelden. En dan de belichting. Vaak te donker om het gebodende als een wonder te kunnen beschouwen. En soms wordt daarbij het zicht je nog door rook ontnomen! En weet U wat het trieste is van die gebrekkige belichting? Terwijl het effect slechter te zien is, is de "onzichtbare" draad juist beter te zien. Hoe kan dat? Wel, men maakt het toneel wat donker (zwart achterdoek), te weinig licht van voren en om de duisternis wat tegen te gaan is het licht opzij duidelijk aanwezig.

Nu is het aardige, dat men destijds in de wetenschap zocht naar een methode om ultra kleine voorwerpjes, een gewone microscoop niet kon zien, toch zichtbaar te krijgen (de electronenmicroscoop was toen nog onbekend). Men ontdekte dat een andere belichting aan de wens tegemoet kwam. Was de belichting bij een gewone microscoop een bundel, die recht naar het oog toestroomde, met dit nieuwe systeem maakte men de achtergrond zwart en was de belichting van opzij: de zogenaamde donkere-veld microscoop. Tal van voorwerpen waren toen wel te bestuderen. Het zelfde effect van een zonnestraal door de kier van een gordijn. In de donkere kamer lichten de stofdeeltjes op, die normaal niet zichtbaar zijn. Dus een donkere achtergrond en zijbelichting doet een draad extra oplichten!

Kent U het beeld nog (of foto) van Fred Kaps op het FISM-congres Amsterdam 1955? Eén felle spot van uit de zijcoulisse op zijn stroom zout uit de hand. Een plaatje!

Maar wat voor belichting dan wel bij draden? "De" man met draden is Fin John. Veel licht van voren riep hij altijd en een licht achterdoek. De zee van licht overspoelt uw draad. Een glimmend achterdoek geeft onrust aan het publiek, maar is een ideale camouflage. En een wapperend achterdoek bij David Copperfield's "flying" was nodig om de illusie van wind en wolken op te wekken. Of misschien U bent uit wanneer U een decoratief (licht) stukje achterdoek bij U hebt, waarvoor U toevallig staat, wanneer die stok van U begint te zweven. En laat zo'n stok zweven. Maak er geen hulpmiddel van bij ritmische gymnastiek.

Ted Winkel


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 17 april 2014 om 09.52 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 6, juli/augustus 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juli.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder