Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Zwaarden

Zwaarden

De kronkels van de menselijke geest zijn vaak moeilijk te ontwarren. Zo zag ik laatst twee jongelui die op het toneel iets heel merkwaardigs deden. Het betrof een man en een vrouw, die in ogenschijnlijke harmonie wat eenvoudige danspassen maakten. Maar plotseling stapte de aantrekkelijke jongedame, hiertoe aangezet door haar partner, in een kastje op pootjes naar het model van een oud-vaderlandse tafelkast. En nadat hij de deur gesloten had, begon de jongeman ineens snuivend en stampend zwaarden door het kastje te steken, wat mogelijk was doordat het meubel van kleine openingen was voorzien. Niemand in de zaal scheen zich over die steekpartij ongerust te maken en dat bleek terecht, want nadat de man de zwaarden weer uit de gaten had getrokken, stapte de jongedame glimlachend en onbeschadigd uit de kast. Hand in hand dankten de jongelui voor het obligate handgeklap Alsof zij zojuist een gezamenlijke prestatie hadden geleverd. Maar was dat ook zo? Je zou als toeschouwer willen weten wat er nou eigenlijk had plaatsgevonden, want zoals de zaken nu staan, raak ik er niet over uitgedacht. Waarom stak de man al die zwaarden door de kast? Misschien had 'ie de pest aan de mooie jongedame omdat ze tegen iemand anders had gelachen en had 'ie geprobeerd haar met die scherpe zwaarden te raken. Maar als je elke keer mis gestoken hebt, sta je na afloop toch niet zo zelfvoldaan te lachen. Wellicht wou hij laten zien dat hij kan steken zonder gevolgen, een eigenschap die iemand ongeschikt zou maken voor het slagersvak. Maar waarom zou de dame zich dan gedragen hebben of ze ook een aandeel in het gebeuren had gehad? Nee, het lijkt me dan eerder dat zij heeft willen bewijzen dat ze onkwetsbaar is. Of dat ze zo vlug en lenig is dat ze in die kast telkens de zwaarden heeft weten te ontwijken. Maar dan heeft die vent geen enkele reden om na afloop zo zelfingenomen te doen. Dat stampen en snuiven van hem als hij de zwaarden door het kastje duwt, slaat duidelijk nergens op, want zij gaat lachend in de kast en komt er stralend weer uit. Het zou kunnen zijn dat zij er een kick van krijgt om koud staal langs diverse lichaamsdelen te voelen schuiven. Maar ik heb dit niet aangetroffen in Nancy Friday's 'Erotische fantasieën van vrouwen' en geen van mijn deskundige vrienden heeft ooit van zo'n verlangen gehoord. Nee, welke gedachtenkronkel de jongelui op dit bizarre ritueel heeft gebracht, zal wel altijd een raadsel blijven. Misschien zijn er in het geheel geen gedachten aan verspild en geloven de jonge mensen simpelweg dat als je de raadselachtige scène maar vaak genoeg op de teevee laat zien, je uiteindelijk beroemd wordt. Je weet het niet.

Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 28 mei 2014 om 12.21 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 1, september/oktober 1994), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder